Torsdag presenterte Eiendomsmeglerbransjen sin boligprisstatistikk for juni 2014. Tallene viser at boligprisene i Trondheim var 0,3 prosent lavere enn måneden før, og har økt med 1,1 prosent fra samme tid i fjor.

–Cirka 70 prosent av boligene som ble solgt i Trondheim i juni, ble omsatt for prisantydning eller over. Så statistikken underbygger vår opplevelse av at det er et selgers marked, sier administrerende direktør i Heimdal Eiendomsforening, Pål Morten Oxhaal.

Han mener det selges for få boliger etter hva etterspørselen tilsier.

–Tilbudet er fortsatt for lite og vi skulle gjerne hatt flere eiendommer ute på markedet. Med igangsettingene som er registrert første halvår i Sør-Trøndelag, tyder mye på vi kommer til å se en underdekning ved årets slutt. Det vil i så fall føre til økt press på prisene, sier han.

Lavere omsetningstid

Tallene viser også at den gjennomsnittlige omsetningstiden – perioden det tar fra en bolig legges ut for salg til den blir solgt til kjøper – ligger på 23 dager i Trondheim, mot landsbasis på 33 dager. Vi må tilbake til oktober 2013 for å finne en måned der tallet var lavere i Trondheim, den gang lå det på 21 dager. Fra desember i fjor til april i år gikk det fra 35 til 24 dager.

Salgsdirektør i Eiendomsmegler 1 i Midt-Norge, Eirik Jacobsen, sier en av årsakene til at omsetningstiden har dalt den siste tiden skyldes at studentene har inntatt boligmarkedet tidligere enn før.

– Tidligere pleide studentmarkedet å starte i juli, men i år opplever vi at det har våknet til livs så det holder siden påske.

Jacobsen peker også på at studentene ikke bare jakter på hybelleilighetene nå om dagen, men også ser seg om etter større boenheter.

–Tidligere opplevde vi at den typiske studentleiligheten var en ettroms, men nå er mange av dem også på jakt etter en to- eller treromsleilighet, hvor de sikter på å dra inntekter av å leie ut et ekstra rom. Det er altså større enheter som omsettes i studentmarkedet der foreldrene gjerne hjelper dem, sier Jacobsen, som derimot mener at dagens boligmarked er sunnere enn tidligere.

–Vi har hatt en periode bak oss, frem til høsten i fjor, hvor det var langt større etterspørsel enn tilbud, men nå føler jeg at vi har kommet inn i et marked hvor vi har en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Vurderer å kjøpe en stor leilighet for å kunne leie ut

Førstegangskjøper Henrik Aamodt (21) ser for seg å leie ut hvis han ender opp med å kjøpe en av de større leilighetene.

–Jeg ønsker å komme inn på boligmarkedet så raskt som mulig. Jeg har jobbet i to år og spart opp penger for å ha nok egenkapital, så jeg har for mye penger i banken til at jeg kan motta fullt stipend fra Lånekassen, sier Henrik Aamodt(21).

21-åringen fra Oslo skal begynne å studere ved NTNU til høsten, og håper å ha leilighet i boks innen studiestart i august. Denne uken var han på visning på en toroms på Bakklandet til 28 kvadratmeter, med en prisantydning like under to millioner kroner.

Ikke for enhver pris

Men han tar ikke hva som helst. Han har allerede vært på fem visninger den siste uken, og lagt inn bud på en av dem som han til slutt endte med ikke å få.

–Jeg ønsker å bo sentralt , og ser etter en toroms til rundt 2 millioner kroner eller en treroms til 2,5 millioner kroner. Blir det en treroms ser jeg for meg å leie ut det ekstra rommet, forteller Aamodt.

Han kommer ikke til å benytte seg av foreldrehjelp hjemmefra som en del andre unge gjør på boligmarkedet nå til dags. Han er forberedt på å leie i starten hvis han ikke finner den leiligheten han søker i tide. Han er riktignok optimistisk på at det skal gå i orden.

–Det er mye ledig av det jeg ser etter på markedet nå, så jeg synes det ser lyst ut, sier den ferske studenten, før han skriver seg opp på kundelisten til eiendomsmegler Eivind André Løkken etter endt visning.