I Kirkeringen på Heimdal bygges det 72 leiligheter av polske moduler, polske materialer, polske arbeidere, og polske arbeidsledere, men etter norske bygningsregler.

Leilighetene bygges av den polske modulbyggeren Unihouse, på oppdrag av Heimdal Gruppen. Unihouse er et datterselskap av Unibep, Polens største entreprenør. Selskapet har spesialisert seg på modulbygg tilpasset det norske markedet.

- Konkurransefortrinnet vårt er at det meste av produksjonen foregår i Polen gjennom en industrialisert prosess. Det er kun monteringen av modulene som blir gjort i Norge. Vi anslår at vi kan levere tilbud som er rundt 4000 kroner billigere per kvadratmeter av det vi bygger, sammenlignet med en tradisjonell byggemetode, sier daglig leder Geir Søbstad i Unihouse Norway.

I videovinduet øverst kan du se video fra Unihouses montering av moduler i Ilsvika.

Flere aktører

Polske Unihouse og estiske Kodumaja er de største modulbyggerne som opererer i Trondheim, etter at Heimdal Gruppen valgte å avslutte sin modulsatsing tidligere i år. Adresseavisens oversikt viser at de to entreprenørene har vært, og vil være, involvert i byggingen av over 850 boliger i Trondheim bare i fjor og de neste få årene.

I tillegg er også andre modulaktører fra Estland, Litauen og Sverige i sving på ulike prosjekter i byen. Tobb benytter seg av flere utenlandske entreprenører.

- Vi må lage boliger folk har råd til å kjøpe. Og så lenge kvaliteten holder, tjener disse entreprenørene formålet, sier daglig leder Torbjørn Sotberg i Tobb.

72 boliger på tre netter

I boligblokken i Kirkeringen er alle moduler bygget ved Unihouses fabrikk i Polen. Der legges det gulv og fliser, settes inn dusj, toalett og kjøkken. Vegger males innvendig, slik at modulene kun trenger å stables opp og skjøtes sammen når de kommer til Norge. De til sammen 54 modulene ankom med skip, og ble deretter fraktet til Heimdal med store semitrailere.

- Vi satte opp modulene på to og en halv natt. De ble sendt fra fabrikken i Polen i mars, og i juni flyttet beboerne i det første byggetrinnet inn. Det er effektivt, konstaterer byggeleder Thomasz Kiezl i Unihouse.

Alt fra Polen

Med på modullasset fra Polen kommer ytterligere 130 kasser med materialer. Alt av materialer som trengs til å gjøre ferdig boligene i Norge, kommer fra Polen. Det samme gjør arbeiderne, totalt 25 i tallet. De jobber til daglig ved fabrikken i Polen. Der tjener de rundt 35 kroner timen. I Norge har de ifølge Søbstad over 160 kroner, tilsvarende minimumstariff.

- Det er derfor vi vil gjøre ferdig så mye som mulig i Polen. Vi har også alle ingeniørene, prosjektlederne og arkitektene i Polen. Det er det andre suksesskriteriet, fordi disse må være der hvor produksjonen foregår, sier Søbstad.

Vinner kontrakter

Og det er lite som tyder på at de utenlandske entreprenørene skal bli arbeidsledige med det første. Daglig leder Johnny Sørgård i trondheimsfirmaet Kencha, benytter modulbygg i flere prosjekter.

- Jeg har så langt benyttet Kodumaja i alle prosjektene. Nå har vi ferdigstilt 45 boliger i Buvika, 14 på Byåsen og har 19 under bygging på Byneset. I tillegg har vi 130–140 boliger under prosjektering på Lade Allé. Vi er tvunget til å velge modulbygg for å henge med i konkurransen, hevder Sørgård.

Karl Johan Kopreitan i Trym bolig bygger 30 boliger i Ila med Unihouse som entreprenør. Han sier at pris også henger sammen med tilgjengelighet.

- Vi opplever noen ganger at norske entreprenører ikke engang kommer med tilbud på anbudene våre, fordi de har andre ting å gjøre. Høyt aktivitetsnivå gir høye priser, sier Kopreitan.

Lukasz Tchorznicki er rørlegger, og har blitt med fra Polen til Trondheim for å ferdigstille de 72 leiligheten Unihouse bygger i Kirkeringen på Heimdal. Foto: Terje Svaan
Prosjektleder Thomasz Kiezel for Unihouses modulbygg i Kirkeringen, forteller at det tok tre måneder fra modulene ble sendt fra Polen, til de første leilighetene var innflyttingsklare. Foto: Terje Svaan
Når modulene ankommer Trondheim, er gulvet lagt, kjøkkenet og badet montert, og veggene malt. Foto: Terje Svaan