Ved siden av å bøte på kraftunderskuddet i Midt-Norge, åpner den nye Ørskog-Fardal-linja for store mengder småkraft langs traseen.

Nå står små vannkraftutbygginger med en samlet årsproduksjon på 1,3 mrd. kilowattimer (TWh) i fare etter at ferdigstillelsen er utsatt på ubestemt tid. Bakgrunnen er en kjennelse fra Gulating lagmannsrett som nekter Statnett adgang til en strekning på to mil gjennom Myklebustdalen i Bremanger.

Ber Lien bla opp

Også for Ormen Lange-anlegget på Nyhamna, aluminiumsfabrikken på Sunndalsøra og alminnelige strømkunder i Midt-Norge skaper utsettelsen store problemer.

Nå vil Småkraftforeningens leder Knut Olav Tveit ha energiminister Tord Lien (Frp) til å ta en spansk en og kjøpe ut grunneierne som stoppet Statnett.

– Det blir samfunnsøkonomisk ganske håpløst dersom planlagte kraftprosjekter nå ikke blir noe av fordi en tidligere statsråd gjorde et uklokt trasévalg, sier Tveit.

– Juridisk mulig

Greier ikke Lien å rydde kjapt opp i kaoset, kan Sogn og Sunnmøre gå glipp av småkraftutbygginger for flerfoldige milliarder, advarer Tveit. Kraftverkene må starte produksjonen innen 2021 for å få subsidier fra såkalte elsertifikater.

– Hvis man ga grunneierne et konkret tilbud som var godt nok, kunne en tenke seg at en fikk bevegelse i saken, sier Tveit, som understreker at han ikke har oversikt over eventuelle juridiske hindre.

Grunneiertalsmann Brynjar Myklebust vil ikke kommentere utspillet, men viser til advokat Magne Revheim.

«Det er en mulig juridisk løsning. Om dette skulle være aktuelt, kan grunneierne bare vurdere dersom et slikt tilbud skulle fremkomme fra Statnett. Så langt har dette ikke vært noe tema, og det er neppe grunnlag for spekulasjoner omkring dette,» skriver Revheim i en SMS til Adresseavisen.

Mastene kan bli stående

Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å la Ørskog-Fardal-linja følge nøyaktig samme trasé som den Ola Borten Moe valgte.

I så fall må regjeringen fatte et helt nytt konsesjonsvedtak, sier jusprofessor Jan Fridthjof Bernt til Bergens Tidende.

– Domstolen har ikke sagt at det er forbudt å bygge kraftlinje i den traseen som er valgt, men at man må ha en grundigere saksbehandling. Det er ingenting som hindrer regjeringen i å fatte et nytt vedtak i samme sak, med saksforberedelser som gjør at vedtaket ikke blir ugyldig, sier Bernt.

- Går for sakte

Statnett har allerede bygd sju master og en halvferdig trafostasjon i den omstridte Myklebustdalen i Bremanger. Statsminister Erna Solberg (H) sier til BT at hensynet til kraftsituasjonen i Midt-Norge kan bli tillagt større vekt enn andre hensyn når regjeringen nå forsøker å løse opp i kraftfloken i Sogn og Fjordane.

– Man kan godt være skeptisk til hva som har skjedde før arbeidet i Myklebustdalen tok til, men vi må også se det overordnede bildet, sier Solberg.

– Vestlandet er vakkert. Det er mye flott natur, men vi skal også ha arbeidsplasser, industri og næringsliv. Hovedproblemet her er ikke at utbyggingen har gått for fort, men at den har gått for sakte. For samfunnet er det en kostnad at det blir en ytterligere utsettelse, framholder hun.

Energiminister Tord Lien (Frp) må rydde opp etter Foto: NTB scanpix
Kontroversielt: Eksstatsråd Ola Borten Moe (Sp) valgte en annen trasé enn den NVE og Statnett anbefalte gjennom Bremanger. Foto: OLE MARTIN WOLD