Børge Brende holder tale. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen

Likevel valgte «alle» å være på ei privat hytte på Frosta torsdag, midt i sommerferie-sesongen og midt i den heteste perioden i manns minne. Hvem er «alle»? En statsråd, en del andre rikspolitikere, tre ordførere, et stort knippe direktører og konsernsjefer, pluss flere andre med merkelappen fremtredende beslutningstagere, premissgivere og påvirkningsagenter med Trøndelag som bosted og med landsdelen i hjertet.

Frostaordfører Johan Petter Skogseth (Sp) ønsket velkommen til «det nye Frostatinget» da han hilste til de om lag 50 deltagerne. Det er ingen dårlig beskrivelse. Hva får noen av landsdelens fremste beslutningstagere til å møtes på et hyttetun på Frosta midt på sommeren? Frosta er uansett ikke det verste stedet å være, særlig når det i tillegg er sjeldent fint vær. Men det som ganske sikkert har vært enda viktigere, har vært muligheten til å treffe andre beslutningstagere.

Det finnes noen få møteplasser som samler politikere og ledende næringslivsfolk i Trøndelag. Det særegne med treffet på Frosta er at det som møteplass er ganske nyetablert, er uformelt og en privatpersons initiativ. Rolf Jarle Brøske er vert, hytteeier og initiativtager. I går var andre gang han inviterte, og med utenriksminister Børge Brende (H) som trekkplaster, er hytta hans allerede etablert som et viktig sted å møtes for dem som enten har vært opp og frem, eller ønsker å bli opp og frem i Trøndelag.

Brøske er ingen tilfeldig igangsetter. Han har minst to hatter i trøndersk samfunnsliv: som næringspolitisk direktør i oljeselskapet Det Norske og som Høyre-politiker i Trondheim. Han har tidligere vært vararepresentant til Stortinget for Møre og Romsdal. Brøske har gått en skole og lært hvordan nettverk bygges og makt utøves. Da Adresseavisen for en del år siden listet opp hvem som har størst makt i Trøndelag, ble oversikten toppet av advokat og partifelle av Brøske, Harald Ellefsen. Han var på Frosta i går han også.

Når en fylkesmann, en fylkesrådmann, en nåværende og en tidligere statsråd, en domprost en fremtredende kunstmaler, et lite kobbel av konsernsjefer og direktører, pluss flere andre, tar imot invitasjonen fra privatpersonen Brøske, gir det uttrykk for at de ser på dette som en interessant og nyttig møteplass. Rammen er hyggelig og uformell. Men hensikten for ham som inviterer og de som er invitert, er å bygge relasjoner, allianser og kanskje også felles oppfatninger om viktige samfunnsspørsmål.

For allmennheten er det nyttig å vite hvem som møtes og hvor og hvordan det skjer, fordi der personer i ledende posisjoner møtes, der blir det også lagt grunnlag for beslutninger. Denne observasjonen er altså ikke kritikk av at de møtes. Det hadde vært verre hvis beslutningstagere i Trøndelag ikke fant hverandre. Men det er viktig å være klar over at det skjer og hvem som møtes, selv når gradestokken trekker mot 30-tallet og rammen er vakker utsikt til Leksvik på andre siden av Trondheimsfjorden.

Andre møteplasser for politikere og næringslivsfolk i landsdelen er av det mer formelle slaget. Trøndelagsmøtet på Hell samler 300–400 personer i januar hvert år. Også Næringsforeningen i Trondheimsregionen og et nettverk med utgangspunkt i NTNU og Sintef er blitt viktige steder for å møtes og bygge relasjoner.

Etter sjømat og mingling er det nærmest for bonuspoeng å regne at deltagerne på Frosta også får en rykende fersk innføring i dramatiske utenrikspolitiske begivenheter fra utenriksministeren. Brende kom til Frosta, og skal videre til Stiklestad, nesten direkte fra intense møter i Midtøsten om krigføringen i Gaza.

Juli, ferietid, varme, en interessant gjesteliste, god mat og en hyggelig hytteeiendom på Frosta er gode ingredienser for å utøve makt.

Senterpartiet nestleder og eks-statsråd Ola Borten Moe deltok. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Banktopp Finn Haugan. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Her kommer kunstmaler Håkon Gullvåg. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Flott utsikt i sola på Frosta. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Fotball-legende Rune Bratseth snakker i telefonen. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen