DIGITALE PENGER: Sedler og mynter er dinosaurer som om noen år vil være erstattet av digitale penger. Betalingskortet har brøytet vei, men det er smarttelefonen som for alvor har satt fart i arbeidet med å strippe kontanter for pengeverdi. Foto: mari vold

Flere enn meg har sluttet med lommebok. Jeg har kortholder og en dings, som også kalles telefon, som blant mange andre funksjoner også kan brukes til å snakke i. Argumentet for kontanter er innlysende: De er veldig, veldig praktiske og konkrete.

Selvsagt er de det. Det er derfor betalingsmidler har vært blant sivilisasjoners første oppfinnelser. Mynter med ulik størrelse og metallinnhold, og senere sedler, har vært samfunnets byggestener, men er i dag dinosaurer som lever på overtid. Om ikke mange år vil kontanter kun ha museal verdi. Smarttelefoner og mikrobrikker er fremtidens sedler og mynter. Og fremtiden har vært her lenge. I dag er det like naturlig å betale buss og parkering med en app på telefonen, som det var for 20 år siden å betale med kort i butikken.

Finans - Norge, interesseorganisasjonen for banker og finansnæringen, har antydet at Norge kan bli det første landet i verden som avskaffer kontante penger. 95 prosent av pengeflyten her i landet skjer allerede elektronisk. Bare fem prosent av betalinger skjer kontant. Til gjengjeld er de fem prosentene vanskelig å flytte. Ikke alle har betalingsterminal og ikke alle vil eller kan betale med kort.

For en del år siden var det en bankraner i Oslo som ikke hadde gjort hjemmeleksen. Han stormet inn i en bankfilial og krevde å få penger. Han tuslet tomhendt ut da det gikk opp for ham at han hadde prøvd seg på et bankkontor uten kontanthåndtering. I dag er mange bankkontorer lagt ned, og av dem som fortsatt eksisterer, er det ikke mange som kan tilby innskudd og uttak av kontanter over skranke. Før var det ganske enkelt å ta ut kontanter når du betalte med kort i dagligvarebutikken. I dag skjer det stadig oftere at butikken ikke kan tilby denne tjenesten fordi de ikke har kontanter i kassen. Bygder og byer er i ferd med å gå tom for kontanter.

Jeg solgte en bil for mange år siden. Kjøperen, en profesjonell bilhandler, bladde opp en lommebok som var nærmere ti centimeter tjukk, fylt med store sedler. Den lommeboka kan ikke ha vært god å sitte på, men gjorde inntrykk. Fremdeles er kontante penger tvunget betalingsmiddel. Det vil si at en betalingsmottager, med unntak av en praktisk begrensning av antall mynter, har plikt til å ta imot kontanter som oppgjør. Motsatt betyr det at en betalingsmottager i prinsippet ikke kan kreve at en kunde betaler elektronisk.

Danmark har satt i gang et forsøk med pengeløse butikker, der det ikke lenger er lovpålagt å ta imot kontanter. Det samme vil skje her i landet på et tidspunkt. Det vil ta noen år, og det vil bli en del syting og klaging. Men det går den veien. Etter noen år er det ingen som vil savne kontantene. De vil bli redusert til samleobjekter og gjenstand for nostalgisk mimring.

Ett av argumentene for det kontantløse samfunn er at det vil redusere faren for ran og tyverier. Der det finnes penger, er det også vilje og evne til å finne nye måter å stjele på. Bankkort blir svindlet i dag. Apper og digitale betalingsløsninger vil bli misbrukt de også. Et annet argument er at mindre kontanthandel vil redusere den svarte økonomien. Ja, det vil det, men ikke fjerne den, fordi de som går inn for å skjule omsetning for skattefuten, vil finne nye metoder.

En av årsakene til at det vil ta tid å komme til det kontantløse samfunn er at mange som har verdens edleste motiver vil få problemer. Jordbærselgerne som står langs veiene i disse dager og lag og foreninger som selger vafler, doruller, kaker og lodd. De og mange flere vil få utfordringer, men løsninger for å overføre småbeløp fra dings til dings er ikke langt unna.

Det vil ikke mangle på praktiske innvendinger mot å avskaffe kontanter. Derimot vil de prinsipielle motargumentene få vanskelige kår. Ett viktig stikkord er overvåkning. Kontante penger etterlater ikke digitale spor, men det gjør alt som skjer elektronisk. Hverdager, ja hele liv, kan dokumenteres med de sporene vi etterlater oss fra betalinger i butikken, på nettet, i bomstasjonen, i en bar. Mens det ennå finnes tikroninger og femtilapper, gir det dårlige odds å tippe at personvernet vil få enda skrinnere kår i det kontantløse samfunn.

En annen utfordring i en verden uten kontanter vil være at penger som byttemiddel blir en enda mer abstrakt størrelse enn det allerede er i dag. Hele poenget med penger er at det er et knapphetsgode som gjør det mulig å bytte til seg varer og tjenester. Når det ikke er mulig å bokstavelig talt se sammenhengen mellom penger og varer eller tjenester, blir det vanskeligere å forstå pengenes reelle verdi.

Når betalingen skjer via en dings, kan resultatet bli noen flere halvlitere enn om drikken i hyggelig lag skulle vært betalt kontant.