- Vi må takke Trond Henriksen, Erik Hoftun og Andrea Loberto for arbeidet de gjorde før kampen. Det ble helt avgjørende, sa Rosenborg-trener Kåre Ingebrgitsen etter 3-0-seieren over Steaua i kvalifiseringen til Europaligaen. Han skrøt også av den samme trioen i forkant av 2-2-kampen mot St. Etienne tidligere i september.

Henriksen og Hoftun er etablerte navn i RBK etter sin tid som spillere og trenere i klubben, men det er nok færre som kjenner til Andrea Loberto. Italieneren kom til Rosenborg fra Vålerenga i januar i 2014 og jobber som faglig leder for ungdomsakademiet til RBK. Etter at Ingebrigtsen ble trener senere samme år, har han jobbet tettere på A-laget og driver med analyse av egne kamper og motstanderne sine.

- Jeg ble spurt fordi Erik visste at jeg kunne bruke analyseverktøy og han stolte på min kunnskap. Jeg gjorde det litt på høsten i fjor og Kåre var fornøyd med jobben og ga meg tillit til å fortsette, sier Loberto til Adresseavisen.

Har du ikke helt kontroll på hva som venter Rosenborg i kveld? Her er ni ting du bør vite om Dnipro.

Store mengder informasjon

Han har kontor rett ved siden av Kåre Ingebrigtsen på Brakka. På veggen henger det seks store flipoverark med notater om Dnipros angrep, forsvar, dødballer, enkeltspillere og kontringsspill. De henter inn langt mer informasjon til Europakampene enn en vanlig seriekamp.

- Dette er bare støy. Vi kan ikke gå til spillerne og trenerne med det der, sier Loberto og peker på arkene.

- Vi må bryte det ned til de viktigste punktene, slik at trenerne får informasjon og spillerne får vite de viktigste punktene. Det er både hvilke begrensninger Dnipro gir oss med sine styrker og hvilke svakheter de har som vi kan utnytte. Vi spiller to kamper i uka og kan ikke gi spillerne en overdose med informasjon, sier han.

Kutter ned mye

"Støyet" er resultatet av en lang prosess. Henriksen har sett Dnipro live ved to anledninger, mens Hoftun og Loberto har sett kamper på TV. Loberto har sett seks-sju kamper for å få et bilde av hvordan Dnipro er som lag, før de sammen med analytiker Martin Heggvold velger fem kamper de skal analysere. Da sitter de igjen med 500-600 klipp som kan brukes i analysen.

- På mandag hadde jeg, Trond og Erik et to timers møte der vi forberedte oss for møtet med Kåre på tirsdagen. Vi må være konkrete når vi prater med han, så da bryter vi det ned til hva som kjennetegner Dnipro, sannsynlig startellever, enkeltspillere, hvordan de er i ulike faser av spillet og styrker og svakheter, forteller Loberto.

ANALYSERER: - Det er vanskelig å si hvor mange timer jeg bruker på å se på video, men det er mange! sier Andrea Loberto. Foto: Sjur Magnus Bergstrøm

På møtet med Ingebrigtsen tirsdag, velger Rosenborg-treneren hvilke videoeksempler og informasjon som skal tas med videre til spillerne onsdag. Målet er at de 600 klippene skal kuttes ned til maks 20 som spillerne skal få se.

- Kåre har siste ordet om hvilke klipp som skal brukes for å vise helheten. Vi tilpasser klippene og viser dem til spillerne dagen før kamp. Jeg skriver også en rapport der jeg skriver om Dnipro og nøkkelspillerne deres, i tillegg til statistikker og slikt, sier italieneren og legger til:

- Kåre har mange sterke sider som trener og leder, men en av de aller største er at han er tydelig og god til å velge hva som skal med. Han er involverende og lytter mye til oss, samtidig som han vet hva han vil. Det er en veldig bra prosess, både for å utnytte kompetansen i klubben og å komme frem til et tydelig budskap. Kåre er en sterk fagmann som elsker å prate om fotball, og da er det enklere å by på seg selv.

Les også: Ekstremværet setter ikke RBK-kampen i fare

Blir ikke lei

Rapporten Loberto gir spillerne og trenerne er flere titalls sider lang og inneholder alt fra formasjonen til Dnipro, til hvor langt tilløp de mulige straffeskytterne tar. Loberto vet ikke hvor mange timer han legger ned før hver kamp i Europa, men som han sier: «Det er mange.». Han blir uansett aldri lei.

- Det er ikke kjedelig. Jeg ser tross alt på fotball, og for en person som både er glad i fotball og ønsker å være trener selv, er det ikke noe problem. Det som er bra er at Europaligaen har gitt meg mer variasjon. Jeg liker fotball, men jeg hadde aldri sittet og sett på ukrainsk fotball. Nå bruker jeg plutselig en helg på det og blir kjent med bedre spillere og ligaer. Det er mange gode spillere i ukrainsk fotball, sier han.

Ønsker å bli trener selv

Gjennom studeringen har Loberto kommet frem til at kveldens motstander er et hakk bedre enn St. Etienne.

- Det er viktig å presisere at det er et veldig bra lag. De er rutinerte, gode med ball og har mye fart på kantene. Det er det beste laget vi har møtt i år, sier han.

Italieneren har selv ambisjoner om å bli hovedtrener for et lag i fremtiden og føler at han går en god skole i Rosenborg.

- Dette er en fin måte å øke kunnskapen om strategi og taktikk. Det har vært lærerikt å se hvordan RBK arbeider og se Kåres trenerstil. Både han og resten av trenerapperatet er veldig takknemlige for jobben man gjør, sier Loberto, som også i kveld skal se kampen ved siden av Stig Inge Bjørnebye før han går ned i pausen og gir Ingebrigtsen sine aller siste Dnipro-råd.

Kampstart er 19.00 og du kan følge kampen direkte på adressa.no.