Det gjør henne skikkelig glad.

- Hvorfor har du egentlig to jobber?

- Det er mange her som har flere jobber, ikke bare jeg. Det var viktig for å kunne redde et årsverk. Det er smart å ta en del av kuttene i toppen, ikke bare nedover i systemet. Vi var over 70 ansatte, nå er vi 20. Vi springer fort, men vi er heldige som har travle dager, sier Tove Moe Dyrhaug (49), daglig leder – og arrangementssjef – i Rosenborg Ballklub siden høsten 2013.

Lista er lagt høyt

Fredag må sort dressjakke med sponsornål vike til fordel for kjole. Hun skal nemlig gjøres stas på etter å ha blitt overrasket med beskjeden om at hun er vinner av den første Samspillsprisen i Trøndelag. Tove ble tidlig nevnt som en aktuell kandidat, og juryen var aldri i tvil. Med valget av henne sies det at lista er lagt høyt for dem som skal etterfølge henne. Vinneren skal kunne vise til samspill mellom idrett, kultur, det offentlige og næringslivet.

- Jeg synes det er veldig artig å få en slik pris. Det har vært en hard reise, medgir prisvinneren.

Premien på 20 000 kroner gir hun til Barneklinikken på St Olavs Hospital. Hun er full av lovord om jobben de gjør, og håper pengene kan bidra til gode opplevelser for barna.

Ingen boble på Brakka

Verdien av samarbeid – eller samspill om du vil – innså hun tidlig.

- Jeg tror det gir energi å samarbeide med så mange dyktige folk på tvers. Det er det som gir resultater. Vi kan ikke sitte i bobla vår på Brakka, mener hun.

- Er det slik at verdigrunnlaget i Rosenborg nesten kunne vært en beskrivelse av deg?

- Ja, jeg er jo folkelig og har godt humør. Jeg er samfunnsengasjert og tilhenger av åpenhet. Det som skjer i Rosenborg skal tåle dagens lys, sier hun og deler sin erfaring om ledelse, omstilling og det å være kvinnelig toppleder så ofte tida strekker til. For forespørslene er mange, og tida skal rekke til så mye, som å lære av andre som er flinkere enn henne for eksempel.

- Vi blir gode sammen, sier hun og forteller om de ukentlige kaffemøtene hun har med Trondheims tidligere VM-general, Per Ottesen.

- Vi snakker om alt. Det er lærerikt og inspirerende, sier hun.

Måtte gjøre Lerkendal attraktiv

I 2013 gikk det tydelig opp for henne at Rosenborg ikke lenger hadde den samme plassen i folks hjerter. Rosenborg. Fotballklubben som er en Norges sterkeste merkevarer. Ofte mer omtalt i mediene enn statsministeren.

- Vi hadde færre tilskuere på tribunen og mindre engasjement. Vi satte i gang «Trøndelag på kamp»-prosjektet sammen med kommuner og idrettslag for å få folk tilbake på Lerkendal. Det er et eksempel på samspill. Samtidig brenner jeg for mye mer enn RBK. Det gir meg energi, sier hun.

- Når merket du at stemningen snudde til det bedre?

- Jeg ble kastet ut i det i 2011 som konsituert daglig leder fra november, hele 2012 var utrolig tøft og det samme var deler av 2013. I 2014 begynte vi på kjenne at vi har ryddet mye. Nå vet alle i organisasjonen hva de skal gjøre. Vi er én klubb, og det er viktig. Vi er ikke ulike avdelinger slik vi var før.

En hands on-sjef

For utålmodige Tove har fått sin belønning til slutt. Poolen med partnere teller 100. Rosenborg jakter titler og er tilbake i Europa.

- Jeg liker resultater, og det jeg har minst av er tålmodighet. I den prosessen vi har vært gjennom har jeg ikke klart å se framover. Vi har hatt så mye å gjøre, at vi bare har måttet handle. Jeg liker å se at ting blir gjennomført, det tror jeg er en god egenskap.

Ingen dag er lik, og arbeidstida er alt annet enn 8–16. Sjefen på Brakka er ifølge eget utsagn hands on på alle avdelinger. Slapper av gjør hun best hjemme i Tydal sammen med familien, og under fredagstacoen setter hun telefonen på lydløs.

- Hva er god ledelse for deg?

- At man er tydelig og ærlig. Du må gjøre ubehagelige ting, men du må se på hva som er klubbens beste.

Tror på snarlig handlefrihet

Hun vil ha økonomisk oversikt. Om to år mener hun klubben vil ha nødvendig handlefrihet til å utvikle organisasjonen videre.

- Vi skal ikke være økonomisk avhengig av spillersalg og deltakelse i Europa, mener hun.

Hun har sett mye kompetanse forsvinne ut av Brakka de siste årene. Men hvor lenge blir Tove på Brakka? Det er ti år siden hun ble ansatt i stillingen som arrangementssjef med bakgrunn fra blant annet Olavsfestdagene.

- Jeg blir ikke her til jeg blir pensjonist. Jeg skal gi meg på topp, sier Tove Moe Dyrhaug.

Fikk kapteinstrøye

At det er få kvinnelige toppledere i fotballen tenker hun ikke mye på. Hun nyter respekt der hun kommer. Med noen unntak.

- Jeg har jo vært ute på reise med Rosenborg og blitt spurt om ikke noen fra klubben kommer, sier hun.

I franske St. Etienne glemmer de nok ikke at Tove er sjef. Da hun var der i 2008, ga de henne likeså godt ei klubbtrøye med Tove på ryggen og draktnummer 24, da de skjønte at det var hun som var selveste arrangementssjefen.

- De sa at 24 var kapteinen og derfor ville de gi den til meg, forteller Tove Moe Dyrhaug og kikker på trøya som henger på kontorveggen.

PS! Tove Moe Dyrhaug er ikke den eneste trønderske kvinnen med stor fotballmakt. Her kan du lese om Karen Espelund som er eneste kvinne i det mektige Uefa-styret.