Han fikk ja fra Nils Arne Eggen. Kevin Keegan. Kjetil Rekdal. Og sønnen til Sven Göran Eriksson. Men Arason ville neppe blitt kontorist i Skien om han også hadde fått ja fra Wenger.

- Det hadde vært vanskelig å si nei til Arsenal, men jeg har ikke brukt mye energi på at det aldri ble slik. Jeg hadde det fantastisk i Trondheim, hvor vi spilte jevnt mot Europas beste klubber. Jeg har spilt i et Manchester-derby, vært med på seriegull i Oslo og møtt verdens beste landslag. Jeg har vært veldig heldig.

31. mars 2017. Skien. Plan- og bygningsetaten. Arni Gautur Arason er inne i sitt 42. år, og trodde lenge at han og kona Solveig skulle flytte til Island etter karrieren. Men da han la hanskene på hylla for fem år siden hadde kona begynt å jobbe som lege og eldstedatteren hadde startet på skole i Skien. Juristen Arni hadde selv spilt de siste årene for Odd. Og selv om han avsluttet med et kort eventyr i belgiske Lierse, var det i Ibsens by familien hadde etablert seg. Nå er datteren blitt tolv, har en syv år yngre lillebror og Solveig er under videreutdanning. Alt tyder på at familien blir i Telemark.

- Jeg har jobbet i kommunen de siste tre årene, og hele familien trives, smiler han – som altså endte karrieren her før han la på et halvt bonusår i Belgia. Etter en telefon fra Trond Sollied.

Den telefonen fikk Arason også før 1998-sesongen, da Sollied regjerte Brakka sammen med Nils Arne Eggen. Det resulterte i noen av Arasons aller største fotballår, noe vi kommer tilbake til.

For allerede før mesterligaårene i RBK hadde keeperen vært i søkelyset til europeiske storklubber.

Spilte med de beste - mot de beste: Arni Gautur Arason fikk over 20 mesterligakamper for Rosenborg. Her sammen med kaptein Erik Hoftun.

Seaman og Wright

11. august 1996. Dublin. Arason har storspilt for det islandske U21-landslaget, og på tribunen sitter Arsenal, Stoke og Celtic. Invitasjonene lar ikke vente på seg. Men 21-åringen drar på seg en albueskade, og det er en "halvveis" Arason som flyr til London for å vise seg fram for Arsène Wenger.

- Jeg spiller treningskamper og trener med A-laget, og husker særlig David Seaman (keeper) og Ian Wright (spiss). Det var ikke taktisk smart å dra, ettersom jeg ikke var 100 prosent, men jeg kunne ikke takke nei til Arsenal, sier Arason om prøvespillet.

Den sjansen lot heller ikke Alex Manninger gå fra seg. Østerrikeren var nemlig i London kliss samtidig – i helt samme ærend. Arason følte han klarte seg bra, men da han dro hjem var det Manninger som var blitt tilbudt kontrakt.

Noen uker senere, like overraskende for Arason som Arsenal-telefonen, kom innbydelsen fra Brakka. Høsten 1997 dro han for å overbevise Nils Arne Eggen. Keeperen dro hjem uten å vite om han ble RBK-spiller, og satt på studenthybelen i Reykjavik da RBK slo Real Madrid i Mesterligaen.

- Det var utrolig kult at jeg hadde trent med den gjengen, sier Arason om det han så på skjermen.

Kort tid etter kom altså gladmeldingen, og i januar 1998 var Arason på plass i Abra-hallen – i året Sollied vikarierte for Eggen.

- Jørn Jamtfall var veldig etablert. Men jeg fikk noen sjanser i Mesterligaen den høsten, blant annet hjemme mot Galatasaray (3-0). Det ga selvtillit.

Storspilte mot Bayern: Her jubler Arni Gautur Arason over RBK-scoring mot Bayern München høsten 2000. I 1-1-kampen på Lerkendal.

Stengte mot Bayern München

RBK-karrieren tok ikke av før i 2000. Arason sto en del kamper også i 1999, men det var først i februar året etter, da RBK var i gruppespill 2 av Mesterligaen (slik det foregikk den gangen), at veteranen Jamtfall måtte vike. Høsten 2000 var Arason så med på å slå Paris St. Germain, og leverte strålende i 1-1-kampen mot Bayern München. Arason var førstevalg i 2001 og 2002, fikk med seg over 20 mesterligakamper – og livet smilte.

- Ja. Det siste året i Trondheim traff jeg til og med Solveig, som skulle bli kona mi. Men da gikk det gradvis tøffere sportslig igjen, minnes han i dag.

Slo Tottenham i London

Åge Hareide var blitt RBK-trener, ville satse på Espen Johnsen, og etter drøye 120 kamper ble Nils Arne Eggen og Åge Hareide erstattet med spisslegenden Kevin Keegan.

- Han var manager i Manchester City, og trengte en utfordrer til en aldrende David Seaman. Det var en fin mulighet. Men rett før jeg signerte ble Seaman skadet, måtte legge opp – og Keegan kjøpte David James, sier Arason.

James kunne imidlertid ikke spille cupkamper, og Arason signerte derfor for seks måneder. Det ble med kun to kamper, men:

- Det var på White Hart Lane og Old Trafford. Vi slo Tottenham, tapte for United, men det var utrolig stort å spille Manchester-derby, sier Arason, som i 2004 vendte hjem og signerte for Vålerenga.

- Det var spesielt å skulle spille mot RBK, men jeg hadde savnet å være førstekeeper, begrunner han.

Seriemester hvert år: Arni Gautur Arason ble medaljegrossist med RBK. Han sto helt fast i perioden 2000-2002, og hadde beintøff konkurranse. Først Jørn Jamtfall. Så Espen Johnsen. Her da 2001-gullet var i boks.

Thanda Royal zulu

Enga hentet Steffen Iversen i samme slengen, fulgte RBK til døra samme høst – og vant serien i 2005. Arason ble en viktig mann for Kjetil Rekdal, men valgte en utradisjonell vei da kontrakten gikk ut i 2008.

- Sven Gøran Eriksson var manager i Manchester City, og «via-via» hadde noen anbefalt meg til sønnen hans, Johan Eriksson. Han var assistenttrener i den sørafrikanske klubben Thanda Royal zulu, og jeg kastet meg på. Selv om jeg spilte en del kamper ble det med det halve året, sier han.

Før 2009-sesongen var Arason tilbake i norsk fotball. Odd. Og Skien. Hvor han altså er fremdeles.

- Jeg er veldig glad for årene i Trondheim. Det var helt spesielt å møte Bayern München, Juventus og slike klubber og føle at vi matchet dem. Ja, jeg har vært utrolig heldig, smiler Arasaon.