Klæbyggen er Trøndelags kanskje mest ukjente medaljekandidat i OL for folk flest. Sist vinter tok han bronse i Big Air i X-Games på Hafjell. Han møter Adresseavisen sammen med den som har betydd mest for at han har kommet dit han er i dag, broren Brage.

- Jeg hadde aldri vært der jeg er uten ham. Vi kjørte sammen hver dag, og vi lærte av hverandre.

For snart 15 år siden brukte brødrene stort sett all sin fritid i Vassfjellet. Etter skolen handlet det om å bli ferdig med leksene, spise middag og så bli kjørt til skisenteret. Anlegget var åpent fra halv fem til kvart over ni på kvelden.

SUKSESS PÅ HAFJELL: Torgeir Bergrem kjørte inn til tredjeplass i X-games på Hafjell forrige sesong. Foto: NTB SCANPIX

Lånte snowboard

Også to år eldre Brage var en lovende snowboardkjører, men han innså tidlig at lillebror alltid var et lite steg foran. To år på rad var brødrene Vassfjellet-anleggets mest besøkende.

- Vi tok heisen opp akkurat før anlegget stengte klokken ni. Så kom «farsan» og hentet oss kvart over ni. Da rakk vi å få kjøre mest mulig hver dag, sier Torgeir.

Det hele startet da Torgeir og Brage fikk låne snowboardet til en eldre fetter. Den påfølgende julaften fikk de det brukte brettet i gave.

- Vi var alltid sammen om dette. En av oss tok på seg ski og den andre snowboardet, forteller Brage.

Torgeir Bergrem fikk dermed for første gang i livet prøve ut en aktivitet helt på egen hånd. Faren Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondheim Turistforening, er langrennsentusiast. Snowboard var noe nytt.

Lytter til noen få

- Jeg er litt egen, jeg liker ikke at folk forteller meg hvordan jeg skal gjøre ting. Selv om jeg kanskje bør høre mer på folk iblant.

Storebroren er en av dem han lytter til.

- Faderen er en annen, samt en gjeng med veldig gode kompiser. Nå hører jeg litt på trenerne mine, men også det slet jeg litt med i starten. Det må bygges et tillitsforhold. Der begynner jeg å bli litt flinkere.

- Hvordan var det på skolen?

- Jeg tenkte mest på snowboard da jeg gikk på skolen.

Forbilder i Vassfjellet

Det var på tampen av 90-tallet de to guttene ble oppslukt av den relativt ferske idretten. Rosenborg var på høyden på denne tiden og konkurrerte med de beste i Europa. Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard var blant landets største idrettsutøvere.

- Vi hadde kanskje litt mer ukjente forbilder enn folk flest, sier Torgeir.

Han trekker frem tidligere snowboarder Jan Petter Solberg og «de store gutan» i Vassfjellet, som Odd Arne Sandstad.

OL-HÅP: Torgeir Bergrem drar til Sør-Korea for å kjempe om medaljer. - Jeg drar ikke til OL for å komme på tiendeplass.

- Det var på dette tidspunktet Torstein (Horgmo) begynte å bli bedre. Han og Kjersti Buaas, folk fra Trondheim som har lyktes, har vært en veldig stor inspirasjon.

I Vassfjellet ble brødrene inkludert. Både Torgeir og Brage trekker frem det gode miljøet, hvor det alltid var noen å kjøre sammen med og alltid noen å lære noe nytt av.

Torgeir var yngstemann i denne gjengen i Vassfjellet i mange år.

Ikke løping i myr

- Han var alltid junioren som hadde lyst til å vise seg for alle andre. Han hadde et talent og en drive som kanskje var enda større enn hos oss andre. Det var han og Torstein som hadde et gir ekstra, forteller Brage.

Snowboard ble etter hvert det eneste lillebror Bergrem hadde lyst til å bruke tiden sin på.

- Jeg tenkte aldri på at dette skulle bli jobben min. Det var bare artig.

Snowboardsporten har utviklet seg kraftig siden brødrene tilbrakte hver kveld i Vassfjellet tidlig på 2000-tallet. Torgeir mener imidlertid fortsatt den skiller seg litt fra de mer tradisjonsrike OL-idrettene.

- Forskjellen er at vi ikke trenger å slite oss ut. Vi trenger ikke å løpe i myra for å bli bedre snowboardkjørere. Så lenge vi er i bakken og har det bra, så er det bra for kjøringen. Vi har ikke den samme konkurransementaliteten som andre idrettsutøvere.

- Er du en 24-timersutøver?

- Nei, egentlig ikke. Vi er seriøse når vi må være seriøse, men vi er også glade i å ha det artig. Det er ikke slik at jeg veier all maten jeg spiser, og jeg sover ikke tolv timer hver natt. Slik trenger det heller ikke å være for oss. Vi kjører så mye snowboard som kroppen tåler, og vi holder oss i generelt god form når vi ikke kjører.

Broren vil også til OL

Brage er i dag siviløkonom og har snowboard som hobby. Torgeir har hatt idretten som jobb siden 2011. De bor begge i Oslo i dag. Torgeir har 250 reisedager i året. Derfor er det greit å slippe den ekstra flyturen til Værnes hver gang han kommer hjem.

FRA VASSFJELLET TIL VERDENSTOPPEN: Torgeir Bergrem (til høyre) sammen med broren Brage i Nydalen i Oslo. Veien til OL har gått via et utall treningstimer i Vassfjellet. Foto: RICHARD SAGEN

- Hvor stort er OL for deg?

- Det har ikke så lange tradisjoner for oss, det sitter ikke i ryggmargen som for langrennsløpere og friidrettsutøvere. Men det er veldig mange som ser på, og vi får pushet snowboard til mange hundre millioner TV-seere.

Storebroren håper å være på plass når Torgeir skal konkurrere i Big Air og Slopestyle i Pyeongchang.

- Bare det å få oppleve et vinter-OL er en drøm for veldig mange sportsinteresserte, inkludert meg selv. Å slå to fluer i en smekk, å se Torgeir delta, hadde absolutt vært artig. Det er gode sjanser for at det blir en tur dit.

Ti kjappe