– Jeg har ikke møtt en eneste hest i løpet av sommeren som har vært i en annen klasse enn Juliano. Det er ingen som har skremt meg så langt, sier trener og kusk Noralf P. Brækken

Juliano Rags er på oppløpssiden av en storløpssommer som har gitt ham status som tidenes raskeste norske hest.

Må få startpoeng

Hingsten har vist at han kan hevde seg i lag med de aller beste hestene i Europa og vunnet respekt hos et kresent travpublikum både i Norden og Frankrike. Men det er dessverre ikke nok. Nå har Juliano Rags og Brækken kniven på strupen foran helgas Sundsvall Open på Bergsåker.

– Vi må antakelig vinne for å få nok startpoeng til å kunne starte i København helga etter, sier Brækken om løpet som har en million i førstepremie.

I den danske hovedstaden uka etter er førstepremien det dobbelte. Men duoen er altså i poengnød.

– Litt av problemet er at det ikke er nok slike storløp i Norden. Blant de ti-tolv høyest rangerte hestene er det nesten bare franske og italienske hester. Det skyldes at flesteparten av løpene går der, og dit reiser ikke vi. Det er synd hvis vi ikke får bli med, for selv om vi innser at noen av de andre kanskje er bedre, er det ikke sånn at vi ikke kan konkurrere med dem, sier han.

Forbedret etter pause

Etter at Juliano Rags innledet sesongen med å jogge inn en lett seier på Leangen, ble det femteplass i Finlandia Ajo. Deretter endte han som uplassert i finalen av Elitloppet, før han på ny havnet utenfor premiene i Oslo Grand Prix. Da ble det bestemt å ta en liten løpspause. Etter behandling av en liten skade og justering av treningen, mener Brækken at Juliano Rags nå er i god form.

– Juliano har vist gjennom hele sommeren at han ikke bare en flaggbærer for Norge. Etter innsatsen på Åby føler jeg at svenskene virkelig har åpnet øynene for at han er en elitehest. Han er klart blitt bedre i løpet av sommeren, og i etterkant av pausen har det kommet en formtopp, sier han.

Uansett hvordan det går de neste ukene, har Brækken blikket stivt festet mot Frankrike til senhøsten og vinteren.

Vil til Vincennes

Drømmen er en ny start i sagnomsuste Prix d'Amerique i januar.

– Til det løpet spiller startpoeng uansett ingen rolle. Der bryr de seg kun om hvor mye penger hestene har løpt inn, og vi har uansett ikke nok kroner på konto. Derfor går veien til startplass i Prix d'Amerique via seier i et av kvalifiseringsløpene, sier Brækken.

Kan få pause

Men først handler det altså om å «berge plassen» i masters-serien til den europeiske travunionen. Dersom de ikke lykkes med det til helga, kan kampen om to millioner i København bli byttet ut med 100 000 i førstepremie i Karsten Buers æresløp på Bjerke.

– Det er selvsagt stor forskjell på to millioner og 100 000 kroner, men vi får ta det som det kommer. Samtidig satser vi jo høyt, så det kan være at vi tar fri dersom det går dårlig og i stedet prioriterer å legge inn en treningsperiode før turene til Frankrike, sier Brækken.