Trøndersk lagidrett har vært i fritt fall siden glansdagene ved årtusenskiftet.

1999-sesongen var kanskje Rosenborgs beste noensinne, toppet med gruppeseier i Mesterligaen. Byåsen spilte kvartfinale i den gjeveste europacupen, TIK var i norgestoppen i hockey og Ørn vant en av mange titler i perioden.

Må ofte andre ting

I Adresseavisen onsdag mente blant andre idrettsekspert Otto Ulseth at den vanvittige fremgangen i regionen på den tiden ble drevet frem av betydningsfulle ildsjeler og trenerstjerner. Også Frode Moen, avdelingsleder for Midt-Norge i Olympiatoppen, brukte Nils Arne Eggen, Marit Breivik, Valeri Putans og Trond Nordsteien som eksempler på trenere med en soleklar filosofi.

– I dag er det ikke like lett å se hva trenerne vil, sa han.

Trener for Trondheims-Ørn mellom 2000 og 2006 Trond Nordsteien mener det er avgjørende med trenere som kaster seg inn i jobben ett hundre prosent.

– Du må gå inn i jobben 24/7. Å si ja til en trenerjobb på toppnivå forplikter. Du må være litt gæren og villig til å ofre andre ting. Å være trener er en livsstil. Du må tørre å gå egne veier, være enormt godt forberedt og samtidig lysten på å lære. Det som var godt nok i fjor, trenger ikke å være godt nok i år, sier Ranheim-treneren.

Nils Arne Eggen synes det er en sterk overdrivelse å påstå at lagidrettene i Trondheim og omegn har vært igjennom et stort fall.

Tror på ny storhetstid

– Fall og fall. Det går litt i bølgedaler. Dere i media har en tendens til å overdramatisere. Du må huske på at i 1999 var nivået usedvanlig høyt. Rosenborg hadde sin aller beste sesong, Byåsen presterte på topp og Ørn vant titler, sier Nils Arne Eggen, som likevel er enig i at idrettsprestasjoner henger tett sammen med ledertyper.

– For å skape resultater må flere personligheter med samme filosofi dra i samme retning. Det var ikke bare jeg som var viktig i Rosenborg. Det fantes også typer som Rune Bratseth og Knut Skoglund., sier trenerlegenden.

– Mangler disse typene i dag?

– Nå snur du det til noe negativt igjen. Det er ganske godt gjort. Resultatene går i bølger, men det er ingenting galt med trenerne.

– Hvilke knapper trykket dere på for å få resultater?

– Det var så mange knapper. Skal du klare å presentere et svar på det, må du lage en egen nyttårsutgave, sier Nils Arne Eggen, som tror det er mulig å oppleve en ny storhetstid.

– Selvfølgelig. Det er ikke så mye som skal til heller, men jeg kan ikke legge frem en doktorgradsavhandling til deg nå.

i 1999 var nivået usedvanlig høyt. Rosenborg hadde sin aller beste sesong, Byåsen presterte på topp og Ørn vant titler, sier Nils Arne Eggen, som likevel er enig i at idrettsprestasjoner henger tett sammen med ledertyper. Foto: Morten Antonsen
Adresseavisen 27.august