– Det sier seg selv at beløpet for momskompensasjon må opp, dersom det skal være forutsigbart for idrettslagene, sier Elin Marie Andreassen.

Hun er bystyremedlem i Trondheim kommune, og gruppeleder for Fremskrittspartiet i Trondheim.

Norske idrettslag har siden 2010 kunne søke om momskompensasjon etter å ha bygget idrettsanlegg. Siden den gang har samtlige søkere fått tilnærmet full kompensasjon fra potten som er satt av i statsbudsjettet. Derfor slo det ned som en bombe at momskompensasjonen for 2014 blir avkortet med 42,9 prosent. Totalrammen for ordningen (omlag 65,8 millioner i 2014) inneholdt rett og slett ikke nok penger til å dekke opp for alle søknadene.

Adresseavisen har denne uken skrevet om konsekvensene for idrettslag som har tatt på seg ansvaret for å bygge idrettsanlegg, og nå reagerer altså lokale politikere fra et av regjeringspartiene. De vil ha endringer i ordningen. Først og fremst i form av mer penger.

– I utgangspunktet er dette en veldig god ordning og sånn sett viser det at ordningene fungerer godt. Søknadene sier noe om behovet for denne ordningen. Det ble satt av litt ekstra i revidert statsbudsjett i fjor kontra det ordinære. Vi har forventninger om at regjeringen følger opp, sier Andreassen.

Heimdal kan gå på en smell

Tall Idrettsrådet i Trondheim har hentet inn etter dialog med klubber i byen, viser at det er forventninger om 22,5 millioner kroner i momskompensasjon for 2015 bare i Trondheim. Det er seks millioner mer enn de godkjente søknadssummene fra hele Sør-Trøndelag i 2014 - og hele 13,3 millioner mer enn den totale momskompensasjonen for fylket.

Alene utgjør den nye hallen på Heimdal drøyt 18,5 millioner kroner i momskompensasjon. En tilsvarende avkortning på 42,9% slik søkerne i 2014 opplevde, vil utgjøre neste åtte millioner for Heimdal idrettslag.

– Burde idrettslagene sette seg mer inn i reglene og ta større høyde for avkortning ved mange søknader?

– Burde og burde, det skal jeg ikke uttale meg for hardt om. Vi er opptatt av forutsigbarhet, så må idrettslagene sette seg inn i det selv. Jeg er ikke opptatt av årsaker, men å gjøre endringer for fremtiden. Selv om avkortningen har et negativt fortegn, viser det at den fungerer med tanke på utvikling av idrettsanlegg, sier hun.

Ønsker refundering til rammede klubber

Og får støtte av partifellen Morten Ellefsen som er gruppeleder i Frp Sør-Trøndelag. Han anmoder regjeringen til å øke bevilgningene for kommende år og refundere det penger til idrettslagene som har blitt rammet av avkortningen i år.

– Vi mener det bør bli en anslagsbevilgning for å få forutsigbarhet. Jeg er glad for at det er store tall, noe som viser investeres blant klubber der det er stor dugnadsinnsats. Det bør belønnes, sier Ellefsen.

Statsbudsjettet for 2015 legges fram 8. oktober.