Samboer Samantha Skogrand fulgte Emil Hegle Svendsen under NM i rulleskiskyting. Foto: OLE MARTIN WOLD

Steinkjer: Med samboer Samantha Skogrand på tribunen maktet ikke Hegle Svendsen å holde tempoet til de aller beste i NM. Men han lover at sulten er tilbake.

– Jeg har vært gjennom en tøff treningsperiode, og har slitt med brist i et ribbein. Det hemmet meg ikke her, men jeg har ikke forberedt meg til NM som til renn i verdenscupen. Beina skal bli lettere, smiler Hegle Svendsen.

Tredjeplassen under sprinten lørdag ble fulgt opp av ny tredjeplass i går. Helgen viste at han skyter for ustabilt, og også måtte tåle også å bli slått i sporet av dobbeltvinner Lars Helge Birkelund.

Trene knallhardt i stedet

Men, i motsetning til de foregående årene, er ikke «Super-Svendsen» bekymret for å dra med seg ujevn langrenssform inn i første del av sesongen.

– Alt har handlet om OL de siste årene, og det har betydd høydetrening i august og oktober, ettersom Sotsji var i høyden. Jeg har gjennomført de samlingene profesjonelt, men har aldri stortrivdes. Nå er VM de neste årene i Kontiolahti og Holmenkollen, noe som gjør at vi kan holde oss i lavlandet. Det passer meg utmerket.

– Hvordan?

– I høyden kan man ikke trene veldig tøft. Dessuten går det med mye tid til forberedelser og akklimatisering. Jeg tipper et drøyt to uker langt høydeopphold i prinsippet tar en måned. Nå skal jeg i stedet bruke oktober på å trene knallhardt. Da vil jeg være mer på hugget tidlig i sesongen, svarer han.

Derfor gjør han altså ikke som for eksempel Petter Northug, som legger inn gode høydeopphold foran hver sesong. Også Ole Einar Bjørndalen er glad i å tilbringe mye tid i høyden.

Rotete på hjemmebane

Samtidig er det antakelig dette Hegle Svendsen trenger nå, for å holde seg sulten. I 2010 vant han verdenscupen sammenlagt, mens han i fire år på rad er blitt nummer to, bak franske Martin Fourcade. Denne triggeren, samt at VM ikke er like stort som et OL, gjør at han ennå ikke har bestemt seg for hva som blir viktigst i vinter.

– I fjor sto vi av noen renn med tanke på OL. Det vil jeg ikke gjøre nå, om kroppen holder seg bra. Det viktigste blir å gå skikkelig gode renn hele vinteren.

Fra sidelinjen fulgte sportsanker i TV2, Samantha Skogrand (bildet), samboerens prestasjoner på Steinkjer. Hun er sikker på at Hegle Svendsen er sulten igjen, etter en vår preget av lav motivasjon.

– Han er veldig strukturert i treningen og i idretten. Det virker definitivt som at han er klar igjen nå etter sommeren, sier hun.

– Hvordan er strukturen på hjemmebane?

– Hehe… Der er han nok mer rotekopp, svarer hun.

Paret bor sammen i Oslo, og Hegle Svendsen bekrefter påstanden:

– Ja, jeg er vel litt rotete. Men hun rett i at jeg har struktur på treninga, da!