Under «Brutter’n» har RBK spilt åtte seriekamper, med fire seire og fire tap. Her er Kåre Ingebrigtsen sammen med Jørn Jamtfall og Erik Hoftun. Foto: Jens Petter Søraa

– RBK skal selvsagt ikke være så langt bak Molde, sier treneren.

– Det som skal være lokomotivet har blitt en vogn midt i toget, mener ekspertisen.

Det var trykket stemning i Rosenborg-leiren dagen etter det skuffende tapet i Haugesund. RBK er i høyeste grad med i medaljekampen, men Moldes seier over Vålerenga bare understreker hvordan maktbalansen i norsk fotball har flyttet seg vestover.

– Molde har vært veldig stabile. Særlig bunn-nivået er forskjellen på oss og dem. På en tung RBK-dag skal vi gå til pause mot Haugesund med dårligst 0-0. Ikke ligge under 0-2, sier Kåre Ingebrigtsen.

– Avstanden vitner om at mye har vært for dårlig over lang tid. RBK, med sine rammebetingelser og vinnerkultur, skal være et lokomotiv. Men de har vinglet i kursen der Molde og Strømsgodset har kjørt rett fram, mener ekspert for 100 prosent sport, Lars Tjærnås.

Tok seg sammen i 05

Etter 24 serierunder har Molde 17 poeng mer enn RBK. Eller: For at RBK skal ta gull, slik mange spådde i mars, må laget vinne de seks siste. Mens Molde må tape alt de stiller opp i.

At avstanden opp til serielederen er uvanlig stor, gjenspeiler seg også i statistikken. Adresseavisen har gått tilbake til 1987, da man innførte trepoengsregelen for seier. I den perioden har ikke RBK vært lengre bak så sent i sesongen.

Det nærmeste vi kommer er 2005, da laget en periode lå mer enn 20 poeng bak Vålerenga, og var helt nede på kvalifiseringsplass. Men da var det spilt færre kamper enn nå, og den gangen klarte Per-Mathias Høgmo og co å snu i tide - og endte til slutt 13 poeng bak.

Svakere poengsnitt

Ekspert Tjærnås mener tallene er kraftig kost:

– Vinglingen har endt med en stall som ikke er harmonisk satt sammen til den typen fotball RBK vil spille. Det hjelper alltid med hardt arbeid og gode relasjoner, men det er ikke nok. Det må lukes i stallen. Vekk med spillere som setter seg og sitt ego foran klubben. Inn med spillere som enten er markant bedre enn de som er der nå, eller spillere med en ekstrem sult etter å bli best.

Under «Brutter’n» har RBK spilt åtte seriekamper, med fire seire og fire tap. Det er et klart svakere poengsnitt enn under Per Joar Hansen. Samtidig har treningshverdagen blitt betraktelig tøffere, noe spillerne merker i kampene. Samt at Ingebrigtsen sier han står på 4-3-3 «til Dovre faller», og at relasjonsbygging tar tid. Uten at det er noen unnskyldning:

– Vi kan ikke skylde på at vi trener hardt når vi er svakere i starten av Haugesund-kampen, enn de siste 45. Men jeg håper å bli målt på prestasjonene; om folk ser endringer i måten vi spiller på. Vi må gjennomføre det vi har planlagt, så skal vi både ta medalje i år og stå rustet inn mot 2015, sier Ingebrigtsen.

– Kan ta igjen Molde i 2015

– Er det realistisk å tro at dere tar inn Moldes store forsprang på én vinter?

– Definitivt. Vi skal få gjort mye både med fysikk og måten vi skal spille på. Og et tap i Haugesund endrer ikke hvordan vi tenker. Det er seks kamper igjen, og skal gjøre det vi kan for å vinne dem, sier Ingebrigtsen – som tross smellen søndag synes han har sett utvikling i spillestilen:

– Jeg mener toppnivået vårt er på nivå med Molde. Men vi klarer ikke holde det nivået så lenge vi skulle ønske. Vi skal ikke være så langt unna Molde, gjentar han.

17 poeng opp til tross: Også Tjærnås ser forbedringer i RBKs spillestil:

– På sitt beste under Kåre har de spilt både god og attraktiv fotball; I noen kamper og perioder har angrepsspillet vært bedre og mer gjenkjennelig enn under Perry. Men felles for nesten hele sesongen er at forsvarsspillet har vært for dårlig. Det er nok å se på antallet baklengsmål, sier han.