Nye Høyder saksøker Petter Northug med krav om å få utbetalt det de ville tjent på ham, om de fortsatt var hans managementet, en såkalt positiv kontraktsinteresse. Det bekrefter selskapets advokat, Morten Brandhaug, til adressa.no.

– Jeg kan bekrefte at det er den positive kontraktsinteressen vår klient krever erstattet, sier han.

Les også: – Northug har ikke tilbudt Nye Høyder én krone

Nye Høyder fremforhandlet og drev fra mai 2013 Northugs privatsatsing utenfor landslaget. Avtalen var opprinnelig på tre år, med mulighet til forlengelse i to år. Det er trolig et krav trolig tilsvare det selskapet ville tjent på Northug de to neste årene, samt enda to år, Nye Høyder nå går til retten med. Det eksakte beløpet vil ikke selskapet ut med.

- 1,5 mill. i Northug-inntekt i fjor

Daglig leder og medeier Lars Christian Engen i Nye Høyder, har tidligere fortalt Adresseavisen at avtalen som ble inngått med Northug i mai i fjor, utgjorde en mindre andel av inntektsøkningen selskapet hadde fra vel seks millioner i 2012 til 11,2 millioner kroner, i fjor.

– Northug-avtalen utgjør kanskje 1,5 millioner kroner. Det er spesielt event-biten som har hatt en kraftig økning, sa Engen til Adresseavisen 3. september.

Han har ikke besvart våre henvendelser etter at NRK meldte om søksmålet Nye Høyder har anlagt mot Petter Northug. Advokat Morten Brandhaug er siteart på dette hos NRK:

– Jeg bekrefter at vår klient Nye Høyder AS har tatt ut søksmål mot Petter Northug med krav om erstatning for det tap selskapet lider som følge av det man mener er en uberettiget heving av managementavtalen fra Northugs side, skriver selskapets advokat, Morten Brandhaug.

Valgte Coop, hevet avtalen

To profilerte idrettsadvokater, med kontraktsrett som spesialfelt, mener Nye Høyder ser ut til å ha en god sak på hånden.

– Vi har ikke hørt om noe som tilsier at Nye Høyder har gjort noe som bryter med avtalen, men at dette for Petter Northug ganske enkelt var et valg mellom hovedsponsor Coop eller managementet Coop krevde han skulle kvitte seg med. Og det er sannsynligvis ikke en gyldig grunn til å heve avtalen. Skal man gjøre det må motparten ha misligholdt kontrakten, sier idrettsadvokat Sølve Herdal som selv har rundt 30 av landets mest profilerte idrettsutøvere på klientlisten. To han har anledning til å nevne, er snowboarder Terje Håkonsen og rallyfører Henning Solberg.

Må vise hva de ville tjent

Det var etter fiaskosesongen og Northugs promillekjøring på Byåsen fjerde mai i år, at hovedsponsor Coop krevde at han skiftet ut støtteapparatet og opphevet kontrakten med Nye Høyder. Avtalen med Coop skal være verdt 30 millioner kroner.

– Hvor mye kan Nye Høyder kreve av Petter Northug?

– Noe beløp har jeg ikke grunnlag for å mene noe om. Men de krever nok det de kan sannsynliggjøre at de hadde tjent ut kontraktstiden med Northug, sier Herdal.

- Må være vesentlig

Advokat og tidligere spilleragent Gunnar Martin Kjenner, som blant annet har stått bak avtalene for Sponsorservice, er enig.

– Krever de positiv kontraktsinteresse er det snakk om å få erstattet det tapet de lider ved at kontrakten er hevet urettmessig. For at man skal kunne heve en kontrakt må det ha skjedd et vesentlig mislighold av avtalen, altså noe mer alvorlig enn å si opp avtalen. Jeg vet ikke om det er tilfellet i denne saken, sier Kjenner.

VG meldte i mai i år at Petter Northug ønsket å si opp kontrakten med Nye Høyder, men at selskapet ikke gikk med på det. Alt tyder på at Northug da gikk til det skritt å heve kontrakten med sitt management for å komme ut av avtalen, slik Coop krevde.

– Hvor mye kan det være snakk om at Nye Høyder vil kreve? Hvor mye normalt deres andel for eksempel av sponsoravtaler være?

– Nå kjenner jeg ikke til kontrakten mellom dem, og slike beløp kan normalt variere fra alt fra fem til 25 prosent. Her må de vise til hver krone de ville tjent, og får de retten med seg er det snakk om kroner for krone, sier Kjenner.

- Best tjent med å unngå rettssak

Hvor høy erstatning Nye Høyder Krever av Northug vil trolig ikke bli kjent før Northugs advokat har svart på stevningen og partene møtes.

Sølve Herdal minner om at norsk rett tradisjonelt er tilbakeholden med å gi store erstatninger.

– Det blir spennende å se om denne saken kommer til retten. Alle er vel egentlig tjent med at den løses utenfor rettssalen, sier Herdal.

Lars Christian Engen, daglig leder Nye Høyder Foto: Nye Høyder
Sølve Herdal, advokat. Foto: NTB/Scanpix
Idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner