– Jeg håper ikke han går langløp og det tror jeg heller ikke Petter vil. Det er verdenscup og Falun-VM vi satser på og det tror jeg Petter også gjør.

Det sier Eldar Rønning, som med Adresseavisen på slep brukte formiddagstimene tirsdag til å gjennomføre en to og en halv timers langtur fra Granåsen og opp til Storheia.

Ser mot nytt OL

Han har lenge vært klar på at Falun-VM til vinteren blir hans siste mesterskap. Men når familiefaren løper rundt i Bymarka i strålende høstvær innser han at han er svært privilegert. Derfor snakker 32-åringen fra Skogn nå høyt om tre nye år og OL-deltagelse i 2018.

– Etter fadesen i Sotsji fikk jeg fort lyst på revansj. Den opprinnelige tanken var å ha suksess i Sotsji, og så gå fort i Falun og kanskje gi meg på topp. Nå fungerer det veldig godt med familielivet hjemme og det nye toppidrettssenteret i Granåsen.

Dermed ligger mye til rette for nye år i sporet. Kona Laila er med i diskusjonen, men ingenting er avklart. Hvis Rønning velger å fortsette, handler det trolig om tre nye år.

– Det avhenger av at jeg fortsatt er i toppen. Jeg gidder ikke å trene i tre år og kjempe om 10.-plasser og en plass i troppen til OL. Jeg må i så fall være god nok til å kjempe om medaljer og helst gull.

Gull på VM-femmila

Kontrasten er stor til det Petter Northug opplever for tiden. De utenomsportslige sakene hoper seg opp og har preget nyhetsbildet i flere uker. Eldar Rønning og de øvrige landslagsløperne får stort sett trene i fred. Selv om medieoppmerksomheten er ulik, er målet det samme for Rønning og Northug: VM i Falun.

Femmilsgull i Falun vil toppe karrieren til Eldar Rønning, som fortsatt mangler et individuelt mesterskapsgull. Selv om Northug er langt mer merittert, vil seier på VM-femmila kanskje overgå alt han tidligere har gjort, særlig den turbulente oppladningen tatt i betraktning.

Et sentralt spørsmål i så måte er om Northug i det hele tatt får deltatt i VM. Uten representasjonsavtalen, som fortsatt ikke er signert, blir han stengt ute. Northugs plan B er å satse på langløp. Rønning både tror og håper at striden med skiforbundet løser seg.

– En annen idrett

– Jeg håper han blir en konkurrent til meg i Falun, selvfølgelig gjør jeg det. Vi vil ha de beste på start. Langløp kan man gå både i tillegg til verdenscup og i etterkant av VM. Jeg har gått en del langløp, selv om jeg har deltatt i verdenscupen. Det blir en annen idrett. Jeg håper han er med oss, sier Rønning.

Trener Stig Rune Kveen uttalte til Adresseavisen i går at han mener Northug har så godt treningsgrunnlag at han skal være i stand til å kjempe mot de beste også på langløp, om han nektes VM-plass.

– Jeg har ikke noe innsikt i hva skiforbundet og Petter diskuterer, men jeg tror dette løser seg. Jeg tror Petter er veldig gira på å komme til Falun og vise svenskene ryggen. Egentlig er jeg ikke så bekymret for det, sier Rønning.

Synes litt synd på Northug

Selv om han prøver å koble ut all støyen rundt mannen som både er en av hans tøffeste konkurrenter og mangeårig lagkamerat, er det umulig ikke å få med seg alt oppstyret rundt Northug i etterkant av fylleskandalen.

– Det er en trist sak i seg selv. Han har lagt seg flat og gått på ei blemme. Han må bare reise seg og trene. Det er bare resultater i skisporet som teller for Petter.

Mens Rønning skal kombinere familieliv og treningsøkter hjemme i Trondheim før han drar på landslagssamling i Meråker i neste uke, må Northug og hans team forholde seg til konflikten med Nye Høyder, den uavklarte situasjonen med skiforbundet og ikke minst den forestående rettssaken etter promillekjøringen i mai.

Rønning medgir at han synes litt synd på Northug.

– Som en veldig kjent person er han litt uheldig som får ekstremt mye medieoppmerksomhet. Jeg synes litt synd på ham på det viset, men slik er det bare.