Rognes: Hun ønsker seg tilbake hit etter karrieren. Til et stille og rolig liv langt unna rampelyset.

– Jeg har ofte tenkt på dette. Helt anonym blir jeg kanskje aldri, men man blir bare mer og mer glemt etter at man har avsluttet karrieren. Jeg gleder meg til å trekke meg tilbake, stille og rolig, sier 34-åringen.

Adresseavisen møtte henne utenfor den nedlagte skolen på Rognes i nitiden i går formiddag. Der oppholdt hun seg de seks første skoleårene, i en klasse med tre jenter og en gutt. Totalt var de rundt 30 elever.

– Jeg hadde færre bekymringer på den tida, det må jeg innrømme. Dette er en liten plass, det var ikke så mye å bekymre seg for her. Jeg tok taxi ned hit, gikk på skolen og tok taxi hjem igjen. Alle kjenner alle her.

Opp «Bjørgen-bakkene»

Etter å ha fulgt verdens beste skiløper på ei treningsøkt opp de beryktede «Bjørgen-bakkene» fra Kotsøy mot Budal, var vi tilbake utenfor skolen. Fysisk er hun like sterk som før. Mentalt har hun vokst mye i løpet av de siste ti årene. Alderen preger henne ikke på noen måte og alt tyder på at skidronningen fra Rognes vil prege internasjonal kvinnelangrenn også i vinter.

– Jeg venter bare på at det skal gå slakt utfor, men synes det har gått bra. Jeg er ikke noe dårligere enn i fjor.

Bjørgen forteller at hun er like spent hver vår, på om kroppen er like sterk og fungerer like bra som da hun avsluttet forrige sesong.

– Kan du bli enda bedre?

– Fysisk er det ikke så mye å gå på, men det er små tekniske detaljer som kan forbedres. Det handler også om treningsmengde, og å få god nok kvalitet på det man gjør. Jo eldre jeg blir, jo lengre tid trenger jeg på å restituere meg. Jeg tåler ikke lenger den belastningen jeg hadde da jeg var 25.

Hjemme en gang i måneden

Bjørgen reiser verden rundt på treningssamlinger og skirenn, men passer på å holde tett kontakt med familien. Hun er hjemme på Rognes en gang i måneden og håper å kunne flytte tilbake når karrieren en gang er over.

– Jeg har et håp om at vi trekker til Trøndelag, men det kommer jo an på arbeidssituasjon og den biten.

I over ti år har Marit Bjørgen vært en av landets største kjendiser. Hvor lenge hun skal fortsette satsingen som toppidrettsutøver er uvisst, men hun ser ikke for seg at hun vil gjøre noen forsøk på å holde kjendisstatusen varm etter at skiene er lagt på hylla.

– Jeg er ikke så glad i all oppmerksomhetene rundt min person. Jeg driver med dette fordi jeg er vanvittig glad i å gå på ski. Jeg tipper jeg blir som Fred Børre.

Lundberg har takket nei

Hun prater om samboeren Fred Børre Lundberg, gullvinneren i kombinert fra Lillehammer-OL for tjue år siden.

– Jeg vet ikke hvor mange ganger han har fått spørsmål om å være med i «Skal vi danse». Han har sagt nei hver gang, sier Bjørgen, og fortsetter:

– Jeg synes det hadde vært artig å se ham der, man han vil ikke. For min del så blir jeg nok ikke med på «Skal vi danse», selv om man aldri skal si aldri.