Travsporten er sist ute i rekken av desperate aktører i jakt på oppmerksomhet som tyr til seksuelle assosiasjoner. Det er mulig at bildene du så i vår avis i går av godt voksne travtrenere og unge jenter i høyet vekker oppsikt, men noen god reklame for sporten er de neppe.

Slik skriver Leangen Travbane seg inn i en lang og omdiskutert liste av aktører som spiller på seksuelle hentydninger. Som oftest går bildene ut på å vise mye hud og nakenhet. Aktørene i travet beholder klærne på, men bildene blir ikke mindre platt av det.

Noe av det positive i dagens travsport er at unge jenter stormer frem. Det er langt flere jenter enn gutter som går trenerskolen og travridning (monté) er blitt jentenes domene. Men derfra til å hoppe i høyet…?

Trøndersk idretts fremste blæstsjef, Per Jørgensen, er mannen med ideen til disse omdiskuterte bildene. Han gjorde tilsvarende stunt i Rosenborg ishockey og Byåsen håndball. De lettkledde duskedamene som svabret parketten i Nidarøhallen virket fremmedgjorte, og tynnkledde kvinner på hockeyisen ble lettere parodiske der de slet med å holde seg på skøytene. Samtidig var veggene prydet med machobilder av spillere som struttet av muskler.

Slike stunt er blitt så vanlige at de færreste av oss orker å la oss irritere. Jeg synes likevel det er litt trist for idretten at utøvere kler av seg eller spiller på sex for å få oppmerksomhet og selge produktet sitt. Mye dreier seg om hva slags omdømme den enkelt sporten ønsker seg.

Noen velger å ta den helt ut og stiller kliss naken i kulørt presse. Det gir status å vise alt i Sports Illustrated. Svetlana Zhurkova stilte med bare skøyter (rundt halsen) i et nakenblad før hun ble med president Putin til Guatemala for å sikre Russland OL i Sotsji. Det klarte de utmerket.

Levangers håndballjenter var de siste av mange som lot seg avbilde lettere avkledd i en kalender. Den solgte visst meget godt.

Nå er det ikke veldig annerledes på andre områder. Hvor mange kvinnelige artister er det ikke som viser pupper og lår? For ikke å snakke om senterungdommens sexdampende bondekalender med blant andre Ola Borten Moe for noen år tilbake.

De colombianske sykkeljentene sto for noe av det mest sjokkerende da de stilte i noen som lignet nakendrakter under Giro Toscana i sommer. Draktene antydet at underkroppen var blottet, og ble omtalt som spekulative, usømmelige og vulgære. Der har du et reaksjonsmønster som går igjen når noen flytter grenser.

Det internasjonale sandvolleyballforbundet (FIVB) er blant de mest kontroversielle. I sin jakt på oppmerksomhet innførte de regler for hvor små bikiniene måtte være. De skjønte at publikum kom for å se på vakre kropper like mye som på spillet. Spillere flest aksepterte å bli tvunget inn i ørsmå bikinier. Men i 2012 var protestene så mange og plagsomme at (FIVB) opphevet bikinipåbudet.

Norges volleyballess Iver Horrem reagerte med skuffelse. Sandvolleyball er en idrett som spiller på bar hud. Han mente regelendringen tok vekk noe av sjarmen.

Verden har endret seg mye siden bildet av Hallgeir Brenden med underskjønne Sophia Loren på fanget under OL i Cortina i 1956. Den gang var ikke løypene åpne for jenter. Jentene var kun til pynt på mannens kne.

Det er en annen sak at Brenden fikk stryk av kona da han kom hjem til Tørberget i Vestre Trysil. Det hjalp ikke at Hallgeir kom hjem med OL-gull når han hadde skjemt ut familien.

Samfunnet er i forandring og de fleste endringene er til det bedre. Men det tar av og til litt tid å tilpasse seg nye bilder.

Arrangert det også: Langrennsløper Hallgeir Brenden feiret gullet på 15 kilometeren i Cortina 1956, men datidens store filmdiva Sophia Loren på fanget. Bildet var arrangert av Billedbladet Nå sin fotograf Bjørn Fjørtoft. Foto: NTB/Scanpix
Adresseavisen tirsdag.