Jørgen Graabak tester og trener før sesongen 2014 Foto: Petter Rasmus

– Jeg har forberedt meg på at det blir mer oppstyr rundt min person, og at forventningene utenifra kommer til å være større, sier Graabak.

Etter suksessen i Sotsji, er 23-åringen fra Melhus den «alle» peker på som mannen som skal ta norsk kombinert til nye høyder de kommende årene.

Brutale krav

Det betyr en ganske så annerledes inngang til årets sesong for Graabak.

– Det største presset kommer uansett fra meg selv. Jeg stiller brutale krav til meg selv. Krav jeg har bukket under for tidligere, sier han.

Med hemmelig telefonnummer har Graabak ligget lavt i etterkant av Sotsji-lekene. Han har hatt behov for å bygge overskudd til all oppmerksomheten som han nå vet kommer frem mot sesongstart. I tillegg har han fått tid til å sette tingene litt i perspektiv.

– Dersom jeg ikke hadde tatt det OL-gullet i fjor, hadde jeg jo ikke fått stempelet som «den neste store». Foreløpig tar jeg det med knusende ro. Det er jo Magnus Moan og Mikko Kokslien og de andre rutinerte gutta som fortsatt drar lasset. Så får jeg satse på at jeg er klar til å ta over en lederrolle når den tid kommer, sier han.

Fortsatt singel

Kombinertsporten er ikke spesielt kjent for utøvernes store lommebøker. Likevel innrømmer Graabak at han har fått en behagelig økonomisk hverdag etter OL-gullet.

– Ja, jeg har fått en trygg økonomi som gjør at jeg kan satse uten å ha noen som helst bekymringer for om jeg kan betale regningene mine. Jeg har absolutt mer enn jeg trenger, og prøver derfor å legge meg opp litt penger til fremtiden min, sier han.

Et sted inn i den fremtiden håper Graabak å stifte familie. Men når det blir, har han ingen formening om. Enn så lenge er det ikke plass til andre.

– Situasjonen nå er at jeg må prioritere meg selv veldig hardt, så jeg er fortsatt singel. Jeg håper selvfølgelig at det kommer andre folk inn i livet mitt etter hvert, men det får jeg ta når den tid kommer. Det har kanskje vært en fordel for meg at jeg ikke har noen andre å tenke på, sier han og innrømmer samtidig at han ofte kjenner på dårlig samvittighet overfor sine nærmeste.

– Jeg er veldig glad i familien min på Melhus, og det føles dumt å si at det tar for mye tid å besøke dem så ofte som jeg kunne ønske. Innimellom har jeg dårlig samvittighet for at jeg ikke får sett mer til dem, sier han.

Dropper VM uten gullsjanse

Da kombinertlandslaget skulle sette seg resultatmål for den kommende sesongen, hadde løperne i utgangspunktet et ønske om å sette opp at de skulle ta alle gullmedaljene i Falun. Nå ble dette riktignok justert ned til «gull pluss to medaljer», men Graabak selv har ikke satt seg konkrete resultatmål.

– Et påskeskirenn på idealtid i Rendalen var det eneste rennet jeg vant før OL, så jeg må være litt edruelig når jeg setter meg mål for den kommende sesongen. Men jeg satser på å være sterkere i Falun enn i Sotsji. Jeg skal slå den utgaven av meg selv som sto på startstreken i OL. Dersom jeg klarer det, er alt mulig. Også gull i Falun. Føler jeg ikke at jeg er god nok til å vinne, reiser jeg ikke til VM, sier han.

Mental styrke

Jobben inn mot sesongstart handler for Graabak om å bli bedre i hoppbakken. Han må være nære nok de beste før langrennet, så han kan komme på skuddhold den siste kilometeren. Da er det, ifølge ham selv, ingen som slår ham. Spurtegenskapene og den mentale styrken er hans fremste våpen.

– Jeg er veldig fascinert av mekanismene som fungerer i hodet. Derfor har jeg også begynt å studere psykologi på deltid. Vi får se hva det blir av studiene, men så langt er det veldig interessant. Og innen prestasjonspsykologi kan jeg jo bruke meg selv som case, sier han.

Jørgen Graabak tok gull i OL i Sotsji. Foto: NTB scanpix