Klikk på grafikken for å se den i større format.

Kjøp billig – selg dyrt, har vært gjennomgangsmelodien fra styret de siste årene.

Noe Hoftun har levd opp til. Siden 1. januar 2008 år har han kjøpt for ca. 145 mill. Og solgt for over 260 millioner kroner.

– Det er en del av jobben min. RBK er en «selgende klubb», og vi har spillersalg som del av budsjettet hvert år, sier Hoftun til Adresseavisen.

50 spillere inn – 50 ut

Adresseavisen har gått gjennom den sportslige lederens «spillerportefølje» siden han overtok som sjef etter Knut Torbjørn Eggen. Først i vikariat fra 1. januar 2008, deretter permanent.

Den oversikten viser at klubben har hentet om lag 50 spillere på de syv sesongene, og samtidig sett like mange forsvinne. Samme oversikt viser at Hoftuns jobb også ble annerledes etter at Erik Hamrén ga seg sommeren 2010. Svensken fikk mye av det han pekte på, og den gang ble det også intern diskusjon om man skulle selge Alexander Tettey – selv om det var siste rest av Klondike-tilstandene som herjet før finanskrisen, og franske Rennes bød 40 mill.

Ut fra Adresseavisens tall har RBK i denne perioden kjøpt spillere for ca. 145 mill. Og solgt for drøyt 260 mill. Det siste salget var verdt ca. 23 mill., da Cristian Gamboa havnet i Premier League.

– Måles på resultater

Hoftun, som ikke vil snakke summer med Adresseavisen, synes imidlertid ikke det er noe å slå seg på brystet av.

– Det er en del av totalbildet at vi har solgt for mer enn hva vi har kjøpt. Men for oss handler det også om hva spillerne har bidratt med mens de har vært her, og om vi når målet om «Europa hvert år.» Det er dette vi i sportslig avdeling måles mest på.

Videre snakker han om forandringene fra toppåret 2008, hvor RBK rustet for å slå tilbake. Til høsten 2011, hvor det handlet om å spare 30 mill.

– Men i bunn og grunn handler det om å skape et best mulig lag ut fra midlene man har. Vi har krympet budsjettet i a-stallen med 25 mill. på fem-seks år. Derfor er det ekstremt viktig at vi nå har en del spillere på lengre kontrakt, og at vi satser knallhardt på spillerutvikling. Det er spillere som Tettey, Bakenga og Henriksen som er mest lønnsomme for RBK. De er lokale, spiller godt for oss – og selges videre med en mye større nettofortjeneste enn spillere vi først har kjøpt, sier Hoftun.

– Helland billig og god

Når RBK har solgt for ca. 115 mill. mer enn klubben har kjøpt for, kan man tenke seg hvordan økonomien ville sett ut uten overskuddet. Samtidig har Hoftun måttet tåle kritikk for manglende sportslig suksess: RBK har to gull på de syv årene, og to ganger vært i gruppespill i Europaligaen. Noe som har gitt lavere inntekter fra Europa enn ønsket:

– Vi har ikke innfridd ambisjonene. Resultatene har ikke vært gode nok de siste årene, sier Hoftun, som ikke vil si for mye om hva som skjer rundt sin egen rolle fra nyttår.

– Det blir feil å svare på det så lenge klubben er i en prosess rundt dette.

– Du har kjøpt og solgt nærmere 100 spillere totalt. Noen høydepunkter?

– Gjennomtrekket i RBK har vært altfor stort. Det er en utfordring med så store utskiftinger. Så synes jeg det er vanskelig å rangere. Men helt ferskt vil jeg si at Pål André Helland presterer meget godt for tida. Og han kom fra Hødd for et forholdsvis lavt beløp, smiler Hoftun.