– Jeg kan ikke tenke meg at dette er Petters ideer, det er nok noen som klekker ut en forhandlingstaktikk, sier Løfshus til Adresseavisen.

Petter Northug vil ha mulighet til å gå skirenn i Coop-drakt og profilere sine sponsorer så fort verdenscupen er over. Det nekter skiforbundet ham å gjøre. Derfor kommer skistjernen neppe til å undertegne avtalen med forbundet lørdag. Konsekvensen er trolig at ski-VM i Falun går uten Petter Northug.

Partene står steilt mot hverandre. Dialogen er brutt og i fredag ettermiddag foregikk krangelen gjennom mediene. Det var i da ikke planlagt flere forhandlingsmøter mellom Northug-leiren og toppledelsen i skiforbundet.

Koster energi

Løfshus innrømmer at bråket rundt Northug koster energi både for ham og landslagsløperne.

– Jeg blir litt trøtt av dette. Det tar energi fra meg og fra gruppa. Dette er ikke gunstig. Vi trenger ikke spenning som dette hver høst, sier han.

Løfshus betegner utspillet som kom fra Northug-leiren fredag, hvor de gjør det klart at skistjernen vil ha fri fra landslaget etter verdenscupen, som en merkelig vending, og selv om han tror at Northug blir med til Falun-VM, er han ikke lenger sikker.

– Slik det har snudd nå, så tror jeg at han kan nekte å signere. Jeg vet jo at han er veldig lojal. Samtidig tror jeg ikke det er så motiverende for ham å stå med ryggsekken litt bak i feltet på Birkebeinerrennet. Jeg tror hundre prosent at hans motivasjon ligger på VM og Tour de Ski.

Løfshus er klar på at sesongen planlegges uten norsk herrelangrenns store stjerne.

– Vi har lagt en masterplan uten Petter, på samme måte som vi gjorde i fjor. Jeg synes synd på Petter, medgir Løfshus, som sier at han pratet svært lite med Strindheim-løperen den siste tiden.

– Nok er nok

Fredag kveld var det ingen tegn til at partene kommer til å bli enige innen fristen, som går ut ved midnatt lørdag. Uten en løsning i dag tyder alt på at alle verdenscuprenn og ski-VM går uten Petter Northug. Å legge skiene på hylla er uaktuelt. Derfor kan nasjonale renn som sesongåpningen på Beitostølen, ski-NM på Røros og en rekke langløp bli beholdningen til vinteren.

– Det er vanskelig å forholde seg til dette. Jo mer vi gir, desto mer krever de. Vi må på et punkt si at nok er nok, sier generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet til Adresseavisen.

Han trekker frem at Northug allerede har fått en dispensasjon, noe som innebærer fri fra landslagets plikter fra 15. april. Den opprinnelige datoen var 30. april. Opsal avviser at skiforbundet har noe mer å gi. Samtidig hevder han at skistjernens far John Northug, som forhandler på vegne av sønnen, i september skriftlig samtykket i at 30. april var en akseptabel avslutningsdato for avtalen.

Opsal trekker også frem flere dispensasjoner Northug har fått, som at han har fått vente i seks måneder med å signere avtalen og at han slipper å forholde seg til landslagets regelverk før etter sesongåpningen på Beitostølen.

– Datoen 15. april har vært et premiss som lå i avtalen Northug fikk tilsendt for en uke siden. Om vi skulle gi flere dispensasjoner vil det i for stor grad gå utover de andre landslagsløperne, sier Opsal.

Trekker kleskolleksjonen

Den siste tiden har fokuset rundt Northugs VM-spørsmål vært knyttet opp mot den omstridte kleskolleksjonen, som han har utarbeidet i samarbeid med Coop og Swix. Den er Northug nå villig til å trekke fra markedet, om han får gjennomslag for friperioden i etterkant av sesongen.

– I utgangspunktet er det helt urimelig og ubegripelig at han skal representere landslaget etter at verdenscupsesongen er ferdig. Det Petter vanligvis gjør i disse fire ukene i mars og april er å delta i NM del 2, masse turrenn, samt å være tilgjengelig for sponsoroppdrag, sier Northugs manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

Han er klar på at 16. mars hele tiden har vært deres utgangspunkt for når avtalen skulle være avsluttet.

– Det er noe vi fortsatt ikke har kommet til enighet om. Men hvis datoen ikke er viktig for skiforbundet, noe jeg oppfatter at Opsal sier til Adresseavisen, så kommer vi lett til enighet, sier Are Sørum Langås.

– Hvorfor er det så avgjørende for ham å være fri fra landslaget i denne perioden?

– Det handler for eksempel om hvilken skidress han kan bruke, hvem han kan promotere og hvilke aktiviteter han kan være med på, sier Langås.

Uavklart forhold: Landslagssjef Vidar Løfshus (til venstre) planlegger sesongen uten Petter Northug. Fristen for å signere med landslaget går ut lørdag og mye tyder nå på at Northug ikke vil delta under ski-VM i Falun. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix