Beitostølen: – Jeg synes ikke det er greit, men det er jo dette som ble løsningen og det forholder jeg meg til, sier Løfshus til Adresseavisen.

Fredag møter Petter Northug landslagsløperne i konkurranse for første gang denne sesongen, på 15 kilometer klassisk. Når åpningshelga på Beitostølen er over, tar han på seg landslagsdrakta og blir igjen en del av landslaget.

– Langrenn ikke som sykkel

På samme måte som i fjor har Northug stått utenfor landslaget i hele sommer og høst. Avtalen som ble inngått med skiforbundet i starten av november, betyr at Northug denne sesongen er landslagsløper fra 24. november til 7. april.

– Når jeg sier at dette ikke er greit, så tenker jeg rent prinsipielt. Dette er en politisk sak som handler om den norske idrettsmodellen. Det er den som har brakt oss dit vi er nå, sier Løfshus.

Skiforbundet strammer inn grepet etter denne sesongen. Om Northug vil gå verdenscup neste sesong, må han være en del av landslaget hele året.

Vidar Løfshus er ikke i tvil om at landslagsmodellen er den beste for norsk langrenn.

– Man kan ikke sammenligne langrenn med sykkel. Det selges vel én milliard sykler i verden og kanskje én million langrennsski. Det sier vel litt om hvor store vi er, selv om vi føler at langrenn er stort i Norge, sier han.

Mener landslag er nøkkelen

Også herrelandslagstrener Trond Nystad gjør det klart at han mener det er uheldig om flere av de beste løperne gjør som Northug og satser utenfor landslaget.

– Min personlige mening er at landslaget har vært nøkkelen til suksess i langrenn så lenge sporten har eksistert. Hvis alle skulle ha gjort ting utenom landslaget, så hadde vi mistet muligheten til å trene sammen og lære av hverandre.

Northug trente i konkurranseløypene på Beitostølen i går sammen med trener Stig Rune Kveen. Nystad vil ikke si noe rundt hvilken rolle Kveen skal ha under vinterens konkurranser.

– Petter er en voksen mann. Han trenger ingen til å holde seg i hånda når han går skirenn, sier landslagstreneren.