Beitostølen: I løpet av de neste månedene skal tre kilo bort. Med en matchvekt på 82 kilo skal Northug jakte VM-gull i februar.

Den råsterke overkroppen var godt synlig da 28-åringen vrengte på seg skidressen i forkant av 15-kilometeren i går.

– Han har trent veldig mye styrke og derfor har han veldig stor brystkasse. Når Petter er i kanonform, er han rundt 82 kilo, sier trener Stig Rune Kveen til Adresseavisen.

Ordknapp til pressen

Etter måneder med utenomsportslig turbulens handlet det i går endelig om det ski, sekunder og sportslige resultater for Petter Northug.

Han leverte en sesongpremiere til mer enn godkjent, da han gikk inn til tredjeplass bak Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth. Etterpå var det imidlertid ikke prestasjonene i løypa som var det store samtaleemnet, men måten Northug håndterte pressen på.

Strindheim-løperen har vært helt taus siden rettssaken i starten av oktober. På forhånd var det klart at han skulle uttale seg etter sesongpremieren. I ett minutt besvarte han noen få spørsmål på knappest mulig vis, før han gikk videre.

– Jeg tror Petter er interessert i å komme hit og snakke med skia og beina, og det fikk han gjort. Så får vi se litt fremover hvor tilgjengelig han blir til pressen. Hovedfokuset her er å gjøre det bra i skisporet, sier manager Are Sørum Langås.

Skyldes mye trening

Med 15-kilometeren i går ga han både landslagsledelsen og langrennspublikummet et klart svar på at han blir å regne med i vinter. Alle spekulasjoner om han blir uttatt til verdenscupåpningen i Kuusamo neste helg kan legges til side. Og en tre kilo for tung Northug har en del å gå på før det virkelig gjelder i Falun om tre måneder.

Stig Rune Kveen poengterer at de ekstra kiloene ikke skyldes kosthold, men rett og slett økt muskelmasse på grunn av mye trening. Northug har minimalt med fett på kroppen.

– Det blir mindre styrketrening i konkurransesesongen. I barmarkssesongen øker musklene fort. Jeg tror han kommer i riktig vekt når det nærmer seg VM, sier Kveen.

Mer basisstyrke

– Har han trent mer styrke i år enn tidligere?

– Han har trent mer basisstyrke, som går på kjernemuskulaturen, forklarer treneren, som er glad for at sesongpremieren er over.

– Vi er kjempefornøyde og Petter selv var også fornøyd. Det gikk slik vi håpet. Vi fikk signaler på at det han har gjort i høst har vært bra.

Over helga blir Petter Northug en del av landslaget. Trener Trond Nystad likte godt det han så i går.

Lørdag skal Northug kjempe om seieren på 15 kilometer fristil på Beitostølen.