Frisk og rask: Fortsetter Didrik Tønseth som han gjorde i helga, blir han norsk medaljekandidat under ski-VM i Falun. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

– Det må være bilmekaniker, å ligge på et sånn brett. Det er nok eneste alternativet, smiler han.

23-åringen fra Byåsen møter Adresseavisen i lobbyen på Radisson-hotellet på Beitostølen. Hverdagen er i ferd med å komme tilbake til det vesle tettstedet som forrige uke huset hele norgeseliten i langrenn. Blant dem som overbeviste mest var nettopp Didrik Tønseth. Med andreplass fredag og tredjeplass lørdag skal svært mye til for at han ikke blir med i den norske troppen til VM i Falun.

Han har lyst til å gå skiathlon, stafett og femmil og tror medaljesjansene er størst på skiathlon.

– I fjor måtte jeg ta alle sjansene jeg fikk i verdenscupen. I år kan jeg i større grad velge og vrake. Jeg kan stå over ei helg uten å måtte kvalifisere meg på laget igjen. Da får man ro.

Nitriste mesterskap

Diagonalspesialisten fra Trondheim har i mange år vært regnet som et av Ski-Norges største talenter. Det største ankepunktet er skadehistorikken. Er det ikke ryggen som har slått ham ut, så er det kneet. Eller sykdom. I VM for to år siden slo ryggen seg vrang. I OL sist vinter endte Sotsji-oppholdet da han våknet opp med vondt i halsen og tett bryst.

Det så heller ikke spesielt bra ut da oppkjøringen til årets sesong startet. Tønseth var ikke i stand til å løpe i hele mai og juni på grunn av problemer med kneet.

– Starten var elendig. Jeg tenkte at nå blir det samme regla en gang til. Jeg slet i to måneder, men så ordnet det seg.

Tønseth tror det handler om å gi litt mer f....

Som et puslespill

– Halvparten sitter sikkert i hodet. Alle har jo vondt, du også har sikkert vondt en eller annen plass. Løsningen er at du må overse en del og luke ut det som er farlig. Jeg har gått og kjent etter i fire år. Det blir en ond sirkel.

– Noe som minner om hypokondri?

– Jeg ser den. La oss si at du har hatt en traumatisk opplevelse med vondt i brystet. Da blir du livredd neste gang du får vondt samme sted, selv om det skulle gå over etter noen sekunder. Alle har jo vondt i kneet av og til, men når det en gang tok et år før det ble bra igjen, blir du redd for at det skjer igjen.

Byåsen-løperen innser at han er for svak i deler av kroppen, og at det er bakgrunnen for all skadeproblematikken.

– Systemet fungerer ikke som det egentlig skal, og da finner den seg en måte å gå rundt problemet. Er du svak i kneet, blir det ankel og hofte det sliter på. Det er som et puslespill. Hver gang du mister en bit, må du lete opp to nye brikker. Hver gang det skjer noe, blir du herdet, men til slutt blir kroppen utslitt.

Vurderer å droppe Touren

Det er nå Didrik Tønseth kommer inn på hva han skulle ha gjort om han ikke var skiløper. Det må være et yrke som krever at han er i bevegelse eller ligger på ryggen. Han kan ikke stå i ro.

– Med ryggproblemene jeg har er det beste jeg gjør å gå på ski eller ligge på sofaen. Derfor kanskje bilmekaniker, hvor jeg kan ligge på et brett.

Overgangen fra snø til barmarkstrening er det han tror var årsaken til kneproblemene i vår. Nå klager han ikke over noe som helst, bare nyter posisjonen som en av landets aller beste langrennsløpere. Når han nå er høyaktuell for VM, vurderer han å droppe Tour de Ski.

– Planen var å gå, men hvis jeg er VM-kandidat etter helgas renn i Kuusamo, kommer jeg til å være mer kynisk. I fjor ble jeg syk etterpå. Tour de Ski er tøffere enn folk tror.

Mannen og myra: Didrik Tønseth på treningstur i Bymarka i Trondheim i fjor sommer. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
I front: Didrik Tønseth i fint driv opp bakkene på høydetrening i Val Senales i 2012. Bak ham går Martin Johnsrud Sundby. Foto: KIM NYGÅRD, Adresseavisen
Ungt talent: Sør-Trøndelag Skikrets vant dobbeltseier under ungdomsstafetten i Holmenkollen i 2007. Øverst til høyre står Didrik Tønseth. Foto: Einar Kristengård
Kjempestart: Didrik Tønseth gikk inn til to pallplasseringer under helgas sesongåpning på Beitostølen. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665