Beitostølen: Egil Kristiansen sier at han aldri var nær ved å gi etter for presset da det stormet som mest.

– Nei, overhodet ikke. Jeg var absolutt ikke der. Når jeg får litt motstand, gir jeg heller litt ekstra gass. Jeg resignerer aldri, sier mannen som overtok kvinnelandslaget etter Svein Tore Samdal i 2006.

De første årene var preget av konflikter og nedturer. Begge de to første mesterskapene under Kristiansens ledelse ble gedigne skuffelser for Marit Bjørgen. På tampen av 2009-sesongen var misnøyen så sterk at mange så for seg at Egil Kristiansens tid som landslagstrener var over.

Kan gi seg etter Falun

Så kom oppturen i Vancouver-OL sesongen etter. Deretter har historien om kvinnelaget i langrenn vært som et eventyr. Nå snakker ingen lenger om å bytte ut treneren. Tvert imot er spørsmålet hvor lenge Egil Kristiansen vil fortsette.

– Jeg tar ingen avgjørelse før sesongen er ferdig i mars. Jeg er svært bevisst på å ha fokus på det som skjer nå og gi alt ut sesongen.

– Hva var den tyngste perioden for deg?

– Det var kanskje dagene i Liberec. Det er alltid slik at når ting ikke går helt som det skal og løperne ikke presterer, enten det er Marit eller noen andre, så er det ikke artig.

– Hadde du hele tiden tro på at dere skulle klare å snu det?

– Hvis man setter seg ned og ser bak resultatene, fra 2009 til 2010, så var Marit helt utenfor i 2009, mens resten av løperne presterte over forventet. Ser en på resultatene over ett, var snittresultatet bedre i Liberec enn i Vancouver. Vi tok grep, vi tydeliggjorde ting og fikk mer systematikk i det vi gjorde.

Roser støtten fra Skinstad

– Hvem fikk du mest støtte fra?

– Åge (Skinstad) var fantastisk og ga meg full støtte absolutt hele veien. Jeg tror han så hva som ble gjort, hvilken jobb vi gjorde. Hadde jeg bare sittet på en ølkasse og drukket øl og ikke gjort noen ting, ville det vært annerledes. Dette kan overføres direkte til smøreteamet i Sotsji. Vi visste at de sto på døgnet rundt, men likevel bommet de. Hadde de drevet med slendrian og ikke gjort jobben, ja da kunne det blitt huskestue.

Den beste opplevelsen i trenerkarrieren er da Marit Bjørgen gjenerobret tronen som langrennsdronning og tok sitt første gull i Vancouver-OL. Men Kristiansen trekker også frem da Bente Skari plutselig fikk taket på skøytingen. Den gang var han assistenttrener under Svein Tore Samdal.

Nå skal det suksessfulle kvinnelaget bli TV-underholdning. Før VM skal NRK sende en dokumentarserie om Egil Kristiansen, Marit Bjørgen og de øvrige jentene på kvinnelandslaget.

– Det kan være greit å vise litt av hva vi gjør, sier Kristiansen.