Northug går glipp av to av de fire uttaksrennene til sprinten i Falun og landslagsledelsen vil ikke lenger ta ham ut på skjønn.

– I fjor var Petters skjønn høyt. I år er det lavt, konstaterer sprintlandslagssjef Arild Monsen til Adresseavisen.

Uttaksbråk i OL

Riktig nok viste Northug god sprintform på Beitostølen sist helg, da han slo samtlige konkurrenter. Men det er i helga han er nødt til å prestere for å komme på VM-laget.

Etter bråket under OL i fjor, hvor forhåndsuttatte Finn Hågen Krogh ble vraket, har landslagsledelsen gjort det helt klart hva som teller for dem som vil gå VM-sprint i Falun. Det er fire konkurranser:

Mister to uttaksrenn

* Verdenscupsprinten i Kuusamo til helga.

* Sprinten i Skandinavisk Cup i Falun 10. januar.

* Verdenscupsprinten i Otepää 17. januar.

* NM-sprinten på Røros 30. januar.

Alle disse går i klassisk stil, på samme måte som sprinten i VM. Det som kan bli problematisk for Petter Northug, og andre som deltar i Tour de Ski, er at uttakingsrennet i Falun krasjer med Touren, mens konkurransen i Otepää går helga etter avslutningen opp monsterbakken, i en periode hvor Northug ennå ikke er restituert etter kraftprøven i Tour de Ski.

– Jeg har møtt både Petter og Stig Rune Kveen og klargjort at det er disse fire løpene som gjelder, og at han er forhindret fra å delta i to av dem, sier Monsen.

Skulle Northug være uheldig eller mislykkes i helga, blir dermed NM-sprinten hans eneste mulighet til å kvalifisere seg til sprinten i VM.

Mens hans knallsterke meritter i mesterskap talte til Northugs fordel i fjor, står han svakere nå på grunn av de gjentakende nedturene i Sotsji. Samtidig åpner Monsen for at Northug kan styrke sitt kandidatur ved å prestere i andre konkurranser.

Bildet kan endres

– Jeg er veldig åpen på at vi må se hvordan de norske løperne gjør det internasjonalt. Tar vi for eksempel ut løpere som blir nummer 11, 12 og 13 i verdenscupen til VM? Hvis sprinterne får dårlige plasseringer og Petter dominerer skirenn og vinner spurter, så vil bildet forskyves. Dersom sprinterne ikke er blant de ti beste, må vi se på helheten, sier Arild Monsen.

Samtidig er han klar på at hvis Northug mislykkes i Kuusamo og for eksempel er syk i NM, og de norske sprinterne har prestert bra i verdenscupen, så får ikke skikongen fra Mosvik gå i Falun.