Foto: Adresseavisen 14. oktober.

– Bildene er pornografisk orientert, og burde vært fjernet, sier Kristin Brækken.

Veterinæren og oppdretteren har over tretti års fartstid i travet, og er en sentral skikkelse i det trønderske travmiljøet. Nå raser hun mot det hun beskriver som en arrogant og lite lydhør ledelse ved travbanen.

Venter på svar

De omstridte bildene er regissert av utviklingssjef Per Jørgensen, og dukket opp første gang i forbindelse med Midtsommertravet. Utover høsten vokste harmen såpass blant foreldre og utøvere i ponnitravmiljøet at de sendte et brev til ledelsen ved Leangen hvor de stemplet profileringsbildene som kvinnediskriminerende. Ponnimiljøet venter fortsatt på svar.

– Det er et godt spørsmål hvorfor de ikke har fått svar. Men vi har bare vært litt sein på avtrekkeren, og styreformannen holder på å forfatte et brev. Jeg har ikke selv sett brevet, men budskapet er at vi ikke ser at det er noe problematisk i forhold til verken lovgiving eller det imaget vi ønsker å ha, sier Robert Jakobsen.

Forsterker dårlig rykte

Når Leangen i helga arrangerer V75, markedsføres arrangementet med et bilde av kuskekometen Amanda Robertsen sittende i fanget til Jomar Blekkan oppi en trillebår. Kvinnefiendtlig skivebom, mener Brækken.

– Det sender signaler om at travsporten står nede i gjørma med gammeldagse, diskriminerende og dårlige holdninger til både damer og ungdommer. Det forsterker ryktet travsporten har fra gammelt av, med stor forskjell mellom autoritære maktpersoner og hardtarbeidende ungjenter. Disse jentene må dyrkes som de profesjonelle og dyktige utøverne de er. Jentene er forledet til å tro at de har gjort en god gjerning. I realiteten blir ønsket om å øke andelen aktive jenter i travet ødelagt og forstyrret, sier hun.

Hevder kritikk ikke blir hørt

Brækken beskylder ledelsen ved travbanen for å snu ryggen til det hun beskriver som massiv kritikk av bildene.

– Leangen har en sterk administrasjon og markedsavdeling som er overbeviste om at de er på rett spor. De som er imot bruken av bildene har ikke fått noe gehør. Ledelsen har ertet på seg store deler av dame- og ponnitravet i Norge, men kritikken blir ikke hørt, sier hun.

KOMMENTAR: Hopp i høyet!

Daglig leder ved travbanen, Robert Jakobsen, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen som arrogant og lite lydhør.

– Vi prøver å ta til oss alle tilbakemeldinger. Hadde det vært et massivt trykk på at bildene er hårreisende, måtte vi selvfølgelig revurdert. Men Brækken må ha gått glipp av alle de ekstremt positive tilbakemeldingene vi har fått. Fra alle hold, sier Jakobsen.

Får støtte av ombudet

Men brevet fra ponnitravmiljøet gikk også til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Og ombudet finner bildene problematiske. I sitt svar skriver de:

« ... det er bra at dere som foreldre forsøker å få bildene fjernet. Vi har stor forståelse for reaksjonen deres, og er enig med dere i at slike bilder er uheldige og stigmatiserende». Videre skriver ombudet at bildene ikke omfattes av det lovverket de er satt til å håndheve, men oppfordrer samtidig klagerne om å ta saken videre med Forbrukerombudet. Det har så langt ikke skjedd.

Jakobsen var ikke kjent med svaret fra Likestillings- og diskrimineringsombudet før han fikk innholdet gjengitt gjennom Adresseavisen, men den daglige lederen er likevel rask til å beklage ombudets oppfatning av bildene.

– Jeg synes det er trist å høre at de mener det. Men uttalelsen fra ombudet høres ut som en ren synsing, og da er det litt vanskelig å forholde seg til, sier han.

Jakobsen opplyser at man nå uansett anser profileringsbildene som litt «brukt opp», og kommer til å tone ned bruken av dem i reklamesammenheng i tiden fremover.

Uenig: Daglig leder ved Leangen Travbane, Robert Jakobsen, er ikke enig i kritikken fra Brækken. Og hevder at de også har fått positive tilbakemeldinger på bildene. Foto: Vegard Smevoll