Snø som er lagret over sommeren har skapt disse praktforholdene i Östersund. I Granåsen (innfelt) er det bare trist for skiløpere om dagen. Foto: Morten Antonsen

– Vi kommer uansett til å kjøre et prøveprosjekt med snølagring til neste vinter, sier kommunaldirektør Morten Wolden.

KOMMENTAR: «Blir det ikke vinter mer, pappa»

Wolden var til stede på oppvaskmøtet om manglende skiføre som Adresseavisen skrev om tirsdag, og kommunaldirektøren er like klar som regional toppidrettssjef Frode Moen. Nå lover han at det umiddelbart vil bli tatt grep.

Innfører snøgaranti

– Vi kan ikke oppleve en ny november som de to siste årene. Slik kan det ikke fortsette, sier Wolden.

– Kommunen har investert stort i snøproduksjonsutstyr de siste årene, både i snøkanoner og nytt snøproduksjonsutstyr i rulleskiløypa. Dette er riktige og gode investeringer, men vi har uansett problemer når været er så skiftende og periodene med kulde blir så korte. Derfor må vi gjøre andre grep i tillegg, og det innebærer en test med snølag-ring for 2015/2016, sier han.

Det betyr i praksis at Trondheim, på lik linje med vintersportsdestinasjoner som Östersund, Lillehammer og Beitostølen, innfører en snøgaranti for kommende vinter.

– Neste år må vi i samråd med utøverne og miljøene sette en dato. Enten 1. eller 15. november må det være snø i Granåsen, sier han.

Ville valgt Trondheim

Toppidrettssjefen er meget godt fornøyd med signalene fra kommunen. Det er tvingende nødvendig at det nå tas grep.

– Hvis man ikke er konkurransedyktige, flytter de beste utøverne dit det er forhold. Så enkelt er det egentlig, og jeg forstår utøverne godt. Men samtidig, dersom jeg hadde vært utøver nå, ville jeg ikke vært i tvil om å velge Trondheim som base. Jeg tror dette er siste vinteren vi opplever motgang i forhold til snø, og at det kommer til å være klart i Granåsen forholdsvis tidlig neste år, sier han.

– Det skal bli så bra at flere utøvere kommer til byen. At vi skal ligge i front av utviklingen - både for topp og rekruttering. Vi kan ikke ha så mange sesonger på rad uten å få en svikt i rekrutteringen, sier Morten Wolden.

Samtidig som kommunaldirektøren lover snøgaranti neste vinter, er han nøye med å understreke at en videreføring og utvidelse av kunstsnø- og snølagringsprosjektet krever politisk behandling.

– Snølagring har kommet for å bli, men politikerne er veldig interesserte i å se langsiktig på dette, og har bedt om en utredning. De må bestemme omfanget, sier han.

Snølaboratorium

Det kommende VM i Trondheim beskrives som en driver i prosessen og, i tillegg til utredningen om snølagring og produksjon, er et forprosjekt i samarbeid med byens forskningsmiljø på trappene.

– Det finnes ingen andre vintersportssteder som har den kompetansen som vi har i Trondheim. Vi har en ambisjon om at vi skal bygge ut i Granåsen for 800 millioner kroner, og hvorfor ikke gjøre det til et levende laboratorium og senter for snø og snøteknologi? Både gjennom å forbedre eksisterende teknologi, og utvikle ny teknologi. Forskningsmiljøene synes dette er veldig spennende, og har veldig lyst til å være med. Når vi begynner å nøste i dette, ser vi at det er fantastisk mye kompetanse på området i Trondheim allerede. Men dette er ikke noe som kommer til å dukke opp i morgen eller om et halvt år. Derfor må vi også jobbe kortsiktig med snøproduksjonen, sier han.

Lanserer fjellhall

– Trondheim må ha ambisjoner om å være best i klassen på produksjon av snø. Det betyr at vi også på litt sikt bør klare å lage snø når det er plussgrader, sier Frode Moen – før han lanserer det han karakteriserer som «en vill tanke»:

– Hva med å lage en fjellhall for snøproduksjon? Der kan det spilles hockey gjennom året, før den stenges i tre uker for å lage den snøen som trengs. Det er uansett masse muligheter som må utredes, og jeg er helt sikker på at det som kommer til å skje i Trondheim i fremtiden, blir helt rått, sier han.

Trenger én uke på å lage snøen

Nå starter jakten på lagringsplass for snøberget. 30 000 kubikkmeter snø må produseres i vinter for å møte den planlagte snøgarantien neste sesong.

– Med ti minusgrader og tilnærmet optimale forhold for snøproduksjon trenger vi omtrent én uke på å produsere opp den snøen som trengs, sier arbeidsleder Roar Klette i Trondheim bydrift.

Nå er jobben startet med å finne ut hvor snøen skal lagres i sommer.

– Vi vet ikke helt hvor snøen skal ligge, det vil være en del av den utredningen vi starter på nå. Men det er en forutsetning at det er så lite logistikk som mulig, så det vil være innenfor anlegget, sier produksjonssjef Ola Kviteng.

Område Høgåsen er i øyeblikket den mest aktuelle løsningen.

Talentene jubler for snøgaranti

I Husebyhallen gjennomførte elevene på Heimdal videregående skole i går en lengre styrkeøkt på grunn av snømangelen.

– Dette høres kjempebra ut. jeg har spurt meg selv hvorfor vi ikke har hatt det, sier Fredrik Riseth når Adresseavisen forteller ham om snøgaranti-nyheten.

19-åringen fra Byåsen IL har nettopp vært i Bruksvallarna i Sverige i to uker for å trene på snø. I går var han i Husebyhallen sammen med resten av skiløperne på Heimdal videregående.

– Jeg er helt enig med Fredrik. Vi er nødt til å ha snøgaranti. Slik det er nå får vi ikke gjennomført den treningen som må til, sier Guro Bostad (18) fra Strindheim IL.

Trener Espen Emanuelsen betegner nyheten som veldig positiv.

– Med tanke på det skitekniske er det viktig med gode snøforhold. Situasjonen nå gjør at vi må tenke alternativt. For å finne snø må vi søke ut av byen, sier han.

Skitrening i desember: Slik så det ut da skiløperne på Heimdal videregående skole gjennomførte ei styrkeøkt i Husebyhallen i går. Til neste år skal de få snø å boltre seg på både i november og desember. Foto: Kjell A.Olsen
Adresseavisen torsdag 4. desember.
Adresseavisen onsdag 3. desember.