Debrecen: – OL-året hadde jeg over 200 reisedøgn, ellers ligger det mellom 140 og 180.

Norges islandske landslagssjef er en travel mann. Når det ikke er EM, VM eller OL, er det gjerne oppkjøringsturneringer. Når det ikke er oppkjøringsturneringer, er det treningssamlinger. Eller klubbesøk. Eller møter.

– Du får gullkort hos SAS før vi når mars?

– Ja. Altså, jeg er ikke så veldig opptatt av det, men det blir jo sånne når du er veldig mye ute og reiser.

LES KOMMENTAR: Coaching i verdensklasse

Nøyaktig hvor mange flyreiser det blir i året har ikke Hergeirsson tall på.

– Men det er en del av jobben. Den dagen jeg ikke orker det lenger, må jeg tenke på noe annet, sier han.

Snart 20 år med reiser

Det har vært en del av jobben i lang tid. Før Hergeirsson ble landslagssjef i 2009 hadde han vært Marit Breiviks assistent siden 2001.

Før det hadde han vært en del av landslagets analyseteam i hvert mesterskap siden 1996. Eldstedatter Maria ble født tre år tidligere. Sunniva, som kom til verden i 1996, og yngstemann Mathias (13) har aldri opplevd å ha faren hjemme i førjulstiden.

– Ungene kjenner ikke til noe annet. Jeg har vært i dette gamet siden de ble født, og de har vokst opp med at jeg ikke er der i førjulstiden. Det er en del av julestemningen at far ikke er hjemme, at jeg er på mesterskap, sier Hergeirsson.

Familien ble tatt med på råd den gangen han sa ja til å bli landslagssjef. Og det vil skje igjen når det etter hvert blir snakk om å forlenge kontrakten som går ut etter OL i Rio i 2016. Generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund har allerede varslet en kontraktsprat med Hergeirsson etter EM.

– Det at jeg har en familie i ryggen har gjort at det har vært mulig for meg å ha denne jobben. Det hadde ikke vært mulig uten en kvinne der hjemme som aksepterer det, og synes det er greit, sier landslagssjefen.

Snikende tvil

Han møtte kona Kirsten Gaard i Elverum tidlig på nittitallet. Nå har de vært gift i over 20 år, og har bosatt seg på Klepp i Rogaland.

– Thorir har konstant dårlig samvittighet for at han er mye borte. For å «gjøre opp» for seg i forhold til alle reisedøgn, så jobber han dobbelt opp når han er hjemme. Han lager mat, han vasker klær, han bretter klær, han vasker hus, lager mat og så videre. Pluss at han må være vaktmester og reparere alt som har sluttet og virke mens han har vært borte, sa hun til Nettavisen i 2011.

Nå innrømmer han overfor Adresseavisen at han av og til kjenner at nok kan være nok.

– Det er i korte perioder. Det hender innimellom at jeg tenker: «Huff, holder du fortsatt på med dette» når jeg går i de samme prosessene om og om igjen. Da kommer det en snikende følelse om at «skal du gå det løpet enda en gang?». Men så er det over like fort, fordi det er gøy. Jeg trives veldig i det miljøet, sammen med dem jeg får muligheten til å jobbe sammen med. Det er givende, sier han.

Ny motivasjon

Foran EM var det stor usikkerhet knyttet til det norske laget. Det er ungt og uerfarent. Kort og godt ferskt.

Det har gitt Hergeirsson ny motivasjon.

– Bygget er under rekonstruksjon. Det trigger og motiverer. Det er spennende, og gir oss alle en ny boost.

Helgen vil vise om det blir en ny medalje også.