HERNING/BUDAPEST (adressa.no): Gang på gang har landslagsspillere fått barn og kommet tilbake på kvinnelandslaget i håndball.

Foran årets EM var Heidi Løke og Kari Aalvik Grimsbø de to mødrene i landslagstroppen. Løkes sønn Alexander har besøkt landslagsleiren i en rekke mesterskap. Det var også planen at Aalvik Grimsbøs sønn Sindre skulle gjøre i landslagskeeperens mesterskapsretur, hadde det ikke vært for meniskskaden som tvang henne hjem fra Ungarn.

Tidligere i høst forklarte Kari Aalvik Grimsbø over Adresseavisen at morsrollen hadde gjort henne mer effektiv.

–Mitt problem er at jeg har hatt vanskelig for å bli ferdig med en kamp. Uansett om den er god eller dårlig har jeg brukt veldig mye energi i etterkant. Nå er det ikke mulig å gå og gruble på en kamp i flere dager. For når jeg er hjemme med Sindre må jeg være der 100 prosent. Det fungerer ikke å være halvt til stede. Da blir han lei seg og sur, og han tar det med en gang om jeg ikke er til stede, sa hun.

Og føyer seg dermed inn i rekken av landslagsspillere som har meldt at morsrollen har vært positiv også for håndballkarrieren.

Gleder seg til å få familie

Men Ida Alstad er ikke helt overbevist. I et intervju med Adresseavisen gjort hjemme i danske Herning i slutten av oktober forteller hun at hun foreløpig ikke har tatt stilling til om hun vil ha barn før håndballkarrieren er over.

–Jeg føler jeg vil spille håndball i mange år til, men samtidig går man og gleder seg til dagen man får familie. Det kommer an på hvordan det går med håndballen, og hvordan livet er, sier hun.

–Om jeg spiller håndball i fire, fem, seks, sju år til er det godt mulig å få barn, og prøve å komme tilbake på toppnivå. Jeg ser det er mange som klarer det, og det er ikke noen umulig oppgave. Men samtidig er jeg sånn at jeg må smi mens jernet er varmt. Frykten for at man ikke skal komme tilbake, den kjenner jeg på, sier hun.

Og setter ord på nettopp den frykten:

–Enn om jeg får barn og ikke blir god nok til å spille på høyt nivå, eller å ha det som jobb, når jeg kommer tilbake. Det er jeg redd for.

Må ha hjelp

Samtidig ser hun at det kan ha en positiv effekt. At det kan sørge for at man gir litt mer blaffen på banen, og at det er sunt å ha fokus på noe mer enn bare håndballen.

–Og jeg ser den hjelpen andre får til å komme tilbake. Når man først har vært på landslaget vil man gjerne tilbake dit. Det at man vet det er hjelp å få for å komme tilbake er en viktig faktor til at folk tør, sier Alstad.

Landslaget legger til rette for at det skal kunne skje. Blant annet ved å gi mødre litt mer frihet, og mulighet til å ha familie med på landslagssamlinger.

–Det er en stor prosess. Det er ikke bare å trene som vanlig etter man har fått barn. Du skal ha fin opptrening for å komme tilbake i toppform. Der er det viktig at noen er med og gir råd og setter opp et program. Men det er godt mulig jeg blir en av dem som får barn og så prøver å komme tilbake på toppnivå, men når det skjer vet jeg ikke.

Ny gullkamp

Det blir uansett ikke med det første for FC Midtjylland-proffen.

Hun satser for fullt mot OL i Rio i 2016, og da passer det dårlig med en graviditet nå.

–Jeg synes det er så artig å spille håndball, både med lands- og klubblaget, og venter med det.

Søndag kan det bli ekstra mye å glede seg over. Med seier over Spania i EM-finalen i Budapest kan Ida Alstad ta sitt fjerde mesterskapsgull på sju forsøk.

–Nå drømmer vi ikke lenger om gull, nå går vi for gull. De siste kreftene som er igjen skal fader meg ofres i denne finalen. Jeg er ikke sliten ennå. Det får jeg heller kjenne på i de to dagene det er juleferie, sier hun og smiler.