Med kort tid til akklimatisering får ikke Petter Northug noen optimal oppladning til NM-sprinten fredag. Nå tror Tomas han kan slå broren om de møtes i finalen.

– Det blir artig å få «en fight» mot ham i NM. Petter er bedre enn meg til å stake, så jeg får prøve å sette litt fart underveis i løpene. Og muligheten til å ta ham er absolutt til stede. Det hadde vært stort å ta Petter i en finale, smiler han til Adresseavisen.

Da hadde han akkurat gått inn til tredjeplass i Uglarennet (15 km fri), et minutt bak vinner Niklas Dyrhaug. Et resultat Northug var svært godt fornøyd med, nettopp med tanke på NM-sprinten fredag.

– Mitt beste distanserenn i år. Da vet jeg at sprintformen er god. Dette lover bra, sier han.

– Mesterskapsløperen Petter

Mens 24-åringen kjempet mot VM-aktuelle Dyrhaug og Didrik Tønseth i går, ble det klart at Petter Northug nå avblåser høydeoppholdet i Italia for å gå NM-sprinten. Northugs trener Stig Rune Kveen bekreftet dette overfor NRK, etter at sprinttrener Arild Monsen sa følgende til adressa.no onsdag i forrige uke:

– Vi har hatt en dialog med Petter om dette, og jeg har gjort det klart at hvis han skal være med til sprinten i Falun, så må han delta på NM-sprinten på Røros, sier han.

Tomas Northug hadde selvsagt fått med seg dette da han snakket med adressa.no i går. Og han er ikke like enig med Monsen i den avgjørelsen:

– Er det riktig at Petter nå «tvangssendes» hjem?

–Nei. Egentlig ikke. Jeg synes han burde få gå i VM. Samtidig er det såpass tøff konkurranse, at jeg skjønner man må være på plass og kjempe. Det er likt for alle, sier han – som samtidig begrunner hvorfor han vil forstå det dersom broren blir VM-uttatt før seg selv. Det til tross for at det er Tomas – og ikke Petter – som har vunnet sprint i verdenscupen denne vinteren:

– Da tenker jeg på ting som har skjedd tidligere. Petter er en mesterskapsløper. Derfor må nok jeg vise meg fram mer enn ham på Røros, også, sier han.

Dyrhaug: – Ikke optimalt

Niklas Dyrhaug, som også var fornøyd i går, mener det kan bli tøft for romkompisen fra Tour de Ski å levere den aller beste sprintsøknaden på Røros om fem dager. Nettopp fordi Northug nå må ned fra høyden, hvor han har oppholdt seg etter Touren var ferdig for to uker siden.

– Det er ikke optimalt å reise fra høyden og konkurrere i sprint. Det er sjelden man har toppfarten inne rett etter at man har kommet ned igjen. Det tar tid å akklimatisere seg, sier Dyrhaug.

Han tror på en knallhard brødreduell på Røros.

– Ja, det kan bli jevnt mellom de to, smiler han, som forstår at det er tøft å ta ut et sprintlag.

– Mange går fort. Nesten for mange. Men det jeg kan si, er at jeg tror Petter kommer til å gå fort på ski når vi kommer til Falun, sier Dyrhaug.