Tonje Angelsen har hoppet høyde kun to ganger etter sommeren. Derfor dropper hun innendørs-NM og resten av de planlagte konkurransene i vinter.

– Det er viktigere å være klar til VM, sier Angelsen til Adresseavisen.

De to siste sesongene har vært preget av skader. Nå vil ikke høydehopperen ta noen sjanser før kommende VM-sesong.

– Jeg har trent mye fysisk for å luke bort problemene. Dessuten er ikke konkurransene innendørs så viktige, sier hun.

Store endringer

I starten av januar var Angelsen på treningsleir på Tenerife. Der gjennomførte hun to hoppøkter. Hun hadde i utgangspunktet planer om å delta innendørs, men gjorde helomvending før helgens norgesmesterskap.

– Når teknikken ikke stemmer 100 prosent, får jeg ikke så mye ut av å delta, sier hun.

Høydehopperen fra Trondheim har gjort store endringer i treningsopplegget etter fjorårssesongen. Løpeøkter er byttet ut med trening i vann, og hun har hatt flere basisøkter, styrke og balanse.

– Vi har delt opp treningen som et puslespill. Jeg har trent alt fra fotstilling til hofteposisjon. Ikke så mye hopping, men heller det enn å risikere å få en skade igjen. Jeg har blitt flinkere til å lytte til kroppen, sier Angelsen.

– Voldsom frustrasjon

Hun har slitt med både skader og teknikken. Noe som har gitt mye frustrasjon. Nå vil trønderjenta være mer tålmodig for å lykkes i årets store høydepunkt - VM i Beijing. Det krever mer grunntrening for å bygge et godt grunnlag, og på den måten tåle hoppingen bedre.

– I fjor ble det for mye grubling og voldsom frustrasjon fordi ting ikke stemte. Det er en idrett med små marginer, derfor er det viktig at den fysiske formen er på topp før jeg jobber med det tekniske, forteller Angelsen.

VM-finale

Dermed dreier alt seg om å komme i form til VM i slutten av august. Kvalifiseringskravet er 1,94 meter. Hennes beste sesong var i 2012, og nå vil trønderen hoppe enda høyere enn hun gjorde da hun tok EM-sølv.

– Jeg vil bli stabil på 1,95 meter. Da skal jeg klare å komme meg til VM-finalen. Hvis ikke er jeg langt fra fornøyd. Og klarer jeg det, da kan alt skje.

Ikke i 1,95-form

Trener Roger Hollup mener Angelsen kunne deltatt i EM innendørs, men at det ville gått utover forberedelsene til en viktigere utendørssesong. Det er en måned mellom NM og EM, noe som betyr en lang konkurranseperiode og mindre trening.

– Hoppingen til Tonje så ok ut på Tenerife, men hun trenger fortsatt å trene mer. Vi har valgt å prioritere fysisk trening foran konkurransetrening, sier Hollup, og fortsetter:

– Vi hadde kjørt på hvis hun hadde vært i 1,95-form. Det er hun ikke akkurat nå.

Trygghet

I utgangspunktet ville Angelsen klare kravet før sommeren. Treneren ønsker heller å trene opp de skadeutsatte delene av kroppen, og er ikke stresset over endringene. Han mener Angelsen ikke trenger å hoppe før etter påske.

– Det er viktig at hun er helt trygg, og presterer godt når hun skal hoppe høyde igjen. VM er seint, og vi har godt tid om hun begynner å hoppe etter påske, sier Hollup.

Tonje Angelsen har hatt fokus på basistrening, styrke og balanse i vinter. Foto: Ole Martin Wold