Røros: To timer etter at 15-kilometeren er over må hun og landslagsledelsen bestemme seg for om hun skal gå lagsprinten dager etter.

Dersom Bjørgen skal droppe en VM-øvelse, blir det etter all sannsynlighet lagsprinten søndag 22. februar. Konkurransen starter under et døgn etter 15 kilometeren med skibytte.

Går trolig alt

– Jeg holder alt åpent. Det blir en dialog med trenerne. Det er de som skal ta ut laget, sier Bjørgen til Adresseavisen.

Om hun er i toppform, slik hun var i Tour de Ski for en måned siden, vil hun trolig gå alle seks VM-distansene.

– Tåler det meste

– Selvsagt kan Marit gå alt. Det blir en sak mellom henne og Egil Kristiansen. I Tour de Ski viste hun at hun tåler det meste, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

I går var Bjørgen uten sjanse mot hjemmefavoritten Therese Johaug, som vant NM-åpningen med 36 sekunder. Etter at de hadde gjort unna pressekonferansen, ble verdens to beste kvinnelige skiløpere kjørt til flyplassen på Røros. Klokken 14.23 lettet flyet som fraktet dem til Oslo. I morgen tidlig drar de videre til Italia på høydeopphold i Seiser Alm.

De to første VM-distansene, sprint og skiathlon, får Bjørgen selv bestemme om hun vil gå, i og med at hun er tittelforsvarer.

– Sannsynligvis blir det ikke klart om hun går lagsprinten før etter 15-kilometeren. Siste påmeldingsfrist er to timer før lagledermøtet, som vanligvis holdes klokken 18 kvelden før konkurransen, forklarer lang-rennssjef Åge Skinstad.

Kristiansen bestemmer

– Det er sannsynlig at Marit på det tidspunktet allerede har bestemt seg for å gå lagsprinten, men at hun kan konkludere med at det ikke er så smart likevel, slik at det blir satt inn en annen, fortsetter Skinstad.

Foruten Bjørgen er Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng de mest aktuelle på det norske laget.

– Får Marit bestemme selv hva hun går?

– Det er Egil som bestemmer, det er det ingen tvil om. Han har tatt beslutninger som løperne ikke har vært hundre prosent fornøyd med også tidligere, sier Skinstad.

Egil Kristiansen er enig i at lagsprinten er mest uviss for Bjørgen.

Trenger dager i høyden

– I utgangspunktet har hun tenkt å gå alle distansene. Er hun i Tour de Ski-form, vil ikke det være noe problem. Hun må være med på å bestemme det selv, for hun kjenner kroppen sin best. Vi kan komme med klare føringer, og ser vi at vi må sette ned foten, så gjør vi det.

Kristiansen begrunner beslutningen om å sende de to største kvinnelige stjernene hjem fra NM allerede etter én dag på denne måten:

– Skal de få et ordentlig høydeopphold, må de ha disse dagene. Det er i hvert fall veldig viktig at de var til stede på NM. Noe annet hadde vært helt utenkelig.