Vi kan vel konstatere at det ser ganske lovende ut for trøndersk skiidrett, både på kort og lang sikt. Vi kan bli verdens beste "skinasjon" i år også.

I dag synes jeg vi skal reise oss fra frokostbordet og gi kombinertløperne en fortjent applaus. De blir ofte stående i skyggen av langrenn og skiskyting, men gjengen fra Graåsen Skiteam, som gjorde nesten rent bord i OL, er i rute til sesongens høydepunkt.

Vi har vel ikke tvilt på Jørgen Graabak, eller har vi det?

Nå har han fått orden på teknikken i hoppbakken. De tre siste konkurransene har vært strålende. I tillegg er Jan Schmied sterkere enn noensinne og Magnus Moen er tilbake som sjefen i langrennssporet. Håvard Klemetsen er som kjent kongen i hoppbakken.

Røros fikk mye kritikk for NM-løypene, men det var også eneste minus. Rørosingene er strålende vertskap og gjestene skapte de beste NM-rennene i manns minne. Sprint, skiathlon og stafetter hadde øyeblikk som ikke blir så fort glemt.

Dette er tiden for å evaluere og se fremover. VM-lagene faller på plass for VM både i ski og skiskyting. For langrenns del er NM tiden for oppsummering, kanskje mer i bredden enn i toppen.

La oss ta det smaleste fokuset først. De siste årene har det hersket en tvil om Trøndelag kan erstatte essene i verdenstoppen. La oss si det slik. Legger vi Røros-NM til grunn er det ikke mye å bekymre seg for.

Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Tomas Northug har åpenbart tatt et langt steg videre. Om VM-stafetten skulle gått i morgen, ville stafettlaget bestått av tre trøndere. Mer kan vi ikke forlange.

Vel så interessant er det som skjer litt lenger bak. NM ga oss noen meget hyggelige nye bekjentskaper. Unge Emil Iversen har hatt et par utrolige uker der han har satt seg i respekt i eliten på alle distanser og stilarter både internasjonalt (i Rybinsk) og nasjonalt.

Mathias Rundgreen satte en støkk i eliten på 15 km fri. Teknisk går han som Bjørn Dæhlie og nå var han like tøff i hodet som tidenes vinterolympier. Full fres fra start og litt tammere på slutten. For å si som Dæhlie pleide å gjøre: Det var ikke åpningen det var noe galt med, men avslutningen. En dag holder det helt inn, og da kommer medaljene.

Team Trøndelag har alltid noe godt på gang. Denne gang var det Eirik Lorentsen og Maria Strøm Nakstad.

Men fremfor alt var det stafettene som markerte vår styrke. Trøndelag vant begge og dominerte i bredden. I herreklassen var det sjette trønderseier på rad.

For øvrig ser Petter Northug ut til å få et brukbart VM…

Brødrene Petter og Tomas Northug hilser på Kong Harald. Foto: Glen Musk