22 mil lenger vest nyter Molde fortsatt godt av 125-millionersgaven fra sine rike onkler. Og regner med å hente flere spillere i løpet av de neste ukene.

– Molde har langt mer penger tilgjengelig enn oss for øyeblikket. Sånn sett er maktbalansen i norsk fotball forskjøvet, innrømmer Kåre Ingebrigtsen overfor Adresseavisen.

– Det finnes penger til å hente en erstatter for Mix Diskerud. Men klubben skal også spare, så det ligger føringer på hvor mye vi kan bruke, sier sportslig leder Erik Hoftun, som har en umerittert danske og en svensk back på prøvespill denne uken.

15 mill. årlig til drift

Mandag stengte det internasjonale overgangsvinduet, som ble en rolig affære for Hoftun og co. En svensk keeper med landslagserfaring ut, en norsk keeper med landslagserfaring inn. Unggutten Alexander Sørloth ut på lån, inn med en danske som aldri har spilt på det høyeste nivået. Og ut med Mix Diskerud, som ikke er erstattet. Nå er målet å få inn en ny indreløper, men slik Adresseavisen forstår: Aller helst en Bosman-spiller, slik at klubben slipper overgangssum. Ganske enkelt fordi det skal spares opp mot 15 millioner, og at brukskontoen er så godt som tom.

I sterk kontrast til situasjonen for syv år siden, da Erik Hamrén fikk frie tøyler, hentet ti spillere og reforhandlet kontrakter med gode sign-on-fee-utbetalinger til Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey.

Og i sterk kontrast til det som skjer i Molde.

I fjor mottok Tor Ole Skulleruds menn 125 mill. i gave fra Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, hvorav 15 mill. årlig kan brukes fritt, deriblant til kjøp. I tillegg er selskapet Noro Fotball AS en bidragsyter til spillerkjøp, selskapet er eid av 17 aksjonærer på Nordmøre og i Romsdal og har siden oppstarten i 2006 bidratt med ca 15 mill. totalt. De øvrige ca 80 millionene i pengegaven brukes til å ruste opp stadion og treningsanlegg. Det gjør at Molde ikke trenger ta av eget budsjett.

Molde jakter ifølge Romsdals Budstikke flere offensive spillere, og hadde ifølge avisen også råd til å si nei til et bud fra Everton på keeper Ørjan Nyland - fordi det ikke matchet prisforlangende på over 30 mill.

Samtidig satt Hoftun i Trondheim og håpet på salg av Stefan Strandberg til belgiske Lokeren. Hans kontrakt går riktignok ut til sommeren, men etter det Adresseavisen forstår var budet på om lag tre mill.

– Meget tabloid

– RBK har fortsatt størst inntekter og er i soleklar i best posisjon økonomisk. Påstanden om at RBK er blakke og at Molde er i en helt annen posisjon virker derfor meget tabloid, mener Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen.

– Samtidig kan ingen ta fra Molde at vi har økt omsetningen fra 40 mill. i 2006 til 135 mill. i 2013, med positive tall på bunnlinja. Dette er også gjort nærmest utelukkende ved hjelp av egengenererte inntekter. I 2006 dekket Aker ASA 12 mill. i et budsjett på 40 mill. I dag dekker eierne 15 mill. av en estimert omsetning på totalt 135 millioner. Det er vi stolte av, fortsetter han.

Bendiksen og Kamara

Jacobsen ønsker ikke å si noe om hvor mange spillere Molde ønsker å hente i tiden som kommer. Så langt er Thomas Kind Bendiksen (Tromsø) og Ola Kamara (Austria Wien, lån) på plass, i tillegg til keeper Andreas Linde. Samtidig er spissen Daniel Chima Chukwu solgt til kinesisk fotball. Per i dag har Molde 31 spillere i sin a-stall, i følge sine hjemmesider. RBK har 21.

Klubbdirektøren mener uansett at Molde er et langt unna å matche RBKs økonomiske muskler:

– Vi er et stykke unna å være den premissgiveren som RBK er i Norge. Men det er mulig at vi er Norges nest største klubb målt etter inntekter, sier han.

Omsetning vs. likviditet

I 2013 omsatte da også RBK-konsernet for 175 mill. totalt, 40 mill. mer enn Molde. I løpet av februar foreligger også 2014-tallene.

Samtidig gikk klubben 13 millioner kroner i minus i 2013, og forventningene om et underskudd på seks mill. i 2014 har vist seg å bli over dobbelt så stort. Derfor er det varslet at klubben må spare 14-15 millioner kroner i år for å nå målet om å gå i null.

Brutter’n mener han er i besittelse av en stall som kan utfordre Molde i 2015. Men skulle gjerne hatt tilgang på noen av de frie pengene kollega Tor Ole Skullerud rår over for tiden.

– Molde får holde på med sitt, så skal vi gjøre vårt. Den store forskjellen er at Molde har fått en gave. Det er alltid bra å ha mye penger, da kan man gjøre langt mer av det man ønsker. Men RBK skal kutte, og det må også vi i sportslig avdeling ta innover oss. Samtidig: Kona til Røkke er vel fra Trøndelag. Kanskje hun kunne påvirke mannen til å sende en liten prosent av det hit, smiler han.

RBKs spillerkjøp

RBKs kjøp i 2008:

Rune A. Jarstein 11 mill.

Roy Miller, 6 mill.

John Pelu 3 mill.

Kris Stadsgaard, 4 mill.

Juska Savolainen 3 mill.

Kjell Rune Selluin, 1 mill.

Anthony Annan, 11 mill.

Mikael Dorsin, 6 mill.

Vadim Demidov, 5 mill.

Mikael Lustig, 5 mill.

Besart Berisha (lån)

I tillegg ble det utbetalt sign-on-fee for majoriteten av spillerne.

Flere, blant andre Vadim Demidov, kostet mer penger etter x antall kamper.

Per Ciljan Sjelbred mottok sign-on-fee da han reforhandlet kontrakten.

Alexander Tettey mottok sign-on-fee da han reforhandlet kontrakten.

Alejandro Lago mottok sign-on-fee da han reforhandlet kontrakten.

RBKs kjøp i 2015:

Andre Hansen, gratis

Emil Nielsen, ukjent beløpAndre Hansen mottok sign-on-fee da han skrev under.

Holmar Örn Eyjolfsson har reforhandlet kontrakten, og mottok etter alt å dømme sign-on-fee.