Ungdomspolitikerne Sigrid Bratsberg (19) og Julie Hole (19) advarer mot ungdomsidrettens fokus på resultater. De minner om hva som er norsk idretts verdier.

– Idrettsglede for alle skal stå i sentrum, sier Bratsberg og viser til Idrettspolitisk dokument 2015-2019 som er ute til høring og som skal legges frem for Idrettstinget i Trondheim i juni.

Adresseavisen har i en artikkelserie den siste tida blant annet omtalt «fisking» av spillere mellom klubber og frykt for at lag i bydelene går i oppløsning. Innføringen av en satsingsserie for 16-åringer i fotball er noe av årsaken.

– Idretten skal også være for dem som vil satse. Men ikke alle kan bli nummer en. Det skal være greit å delta selv om man ikke vil bli best. Det er trist å se på presset som er på å bli best, sier Hole.

Slutter på grunn av krav

Både Bratsberg og Hole har kjent på kravet om å bli best – kjent på forventningen om å skulle satse.

– I ungdomsidretten, når du er 13-15 år, kommer spørsmålet om du vil satse. I disse årene møter ungdommene også krav om å være god på andre arenaer. De skal være gode på skolen, de skal se bra ut og så skal de gjøre det bra i idretten også. Jeg kjenner flere som har sluttet på grunn av krav til oppmøte på trening for å få spilletid. Det er trist, mener Hole som spiller håndball.

For Sigrid Bratsberg har aldri det å bli best vært motivasjonen for å holde på med idrett. Bratsberg er orienteringsløper.

– Jeg har visst at jeg ikke skulle satse på idrett. For meg er fellesskapet det viktigste. Den årlige turen til Finland, for eksempel. Jeg har flere sisteplasser enn topp-plasseringer, og det er helt greit for meg. Men man kan jo føle på at man ikke passer inn, sier hun.

Når toppen uansett

Å tillate at det er ulike ambisjoner blant spillerne i et lag eller en klubb, tror de ikke vil hindre ungdom i å bli toppidrettsutøvere.

– De som virkelig vil satse, de har en indre glød som vil føre dem dit, mener politikerne.

– For hva vil vi med ungdoms-idretten?, spør Julie og fortsetter:

– Er målet å få Norge til fotball-VM? Eller bør det være et mål at mange har det gøy med idrett? Med mange aktive i bredden, får vi også frem toppen.

Tøft å være alene

Begge erkjenner at det ikke er noen enkel løsning på utfordringene barne- og ungdomsidretten har med prestasjonsfokus og frafall, men de skulle ønske ungdom i større grad ble tatt med på råd.

– Hvis de yngste i en klubb fikk eldre ungdommer å se opp til, ville det være positivt. Ungdom kan bidra både som trenere, ledere og i ulike klubbverv, sier Hole.

De oppfordrer klubbene til å legge forholdene til rette for ungdommens bidrag. Det vil være i tråd med retningslinjene for ungdomsidretten som ble vedtatt av idrettsstyret i 2011.

– Jeg syntes det var litt skummelt å være på styremøter i idrettskretsen i starten, men jeg opplevde at de andre ville ha min mening, Det kan være litt skummelt å være den eneste ungdomsrepresentanten, sier Bratsberg.

Idrettspolitiker Sigrid Bratsberg Foto: OLE MARTIN WOLD
Idrettspolitiker Julie Hole Foto: OLE MARTIN WOLD