– Han har vært helt avgjørende for å få bygget Toppidrettssenteret i Granåsen, sier Olympiatoppens Frode Moen til Adresseavisen.

Trondheimsinvestoren Hans Jørgen Wedø tok egenhendig kostnadene på flere titalls millioner kroner for å få Toppidrettssenteret, som ble åpnet høsten 2013, på plass i Granåsen.

– Det er det viktigste som har skjedd i Granåsen de siste 10-15 årene. Ikke bare for anlegget, men for Trondheim som idrettsby. Hadde det ikke vært for Hans Jørgen, hadde ikke bygget stått her i dag. Vi hadde vært i en helt annen situasjon både når det gjelder en søknad om ski-VM og utvikling av anlegget, sier kommunaldirektør i Trondheim kommune, Morten Wolden.

Bygget har samlet toppidrettskompetansen i Midt-Norge. Olympiatoppen, NTNU og Trondheim turnforening er blant leietakerne. I tillegg inneholder bygget blant annet et treningssenter, en testlab, et legesenter og et fysikalsk institutt.

– Det finnes ikke maken i hele Europa, melder Wedø selv.

I fjor fikk han, sammen med Frode Moen, pådriverprisen på den trønderske idrettsgallaen – nettopp på grunn av engasjementet i realiseringen av Toppidrettssenteret.

Kort tid igjen

Men nå selger Wedø eierselskapet av bygget, Granåsen Utvikling AS, til AHA Bolig (eid av Alf-Egil Bogen og Pål Pettersen Berg) og Sparebank 1 SMN for 70 millioner kroner.

22. november i fjor fikk nemlig Wedø den nedslående beskjeden fra legene om at han ikke har lenge igjen å leve. Han har kreft i bukspyttkjertlene, med spredning til lungene og leveren.

– Jeg skulle vært under jorden nå. Med kreft i bukspyttkjertelen får du beskjed om at du har tre til seks måneder igjen å leve, og når det har spredt seg har du enda kortere tid, sier Wedø.

Han har solgt den gamle båten og i stedet kjøpt en ny. Den skal være klar i juni, og da har Wedø planer om å kjøre den fra Bergen til Hitra. I juli skal han på seiltur i Lofoten i fjorten dager.

– 80 prosent av dem som får diagnosen kreft, får en depresjon. Jeg har ikke hatt et eneste øyeblikk av det. Jeg aksepterer at jeg har fått det. Ferdig med det. Jeg må leve mens jeg lever, sier han.

Derfor kastet han heller ikke bort tiden etter at beskjeden kom. Han måtte finne noen som kunne videreføre hans visjoner for toppidrettssenteret.

– Innholdet i bygget er det viktigste for meg. Derfor har jeg kalt det «barnet mitt». Jeg har vært lidenskapelig opptatt av idrett, og det som har trigget meg, er at vi i regionen har vært veldig flinke til å skape toppidrettsutøvere, sier Wedø.

– Kunne fått ti mill. mer

Han poengterer at det er viktig for ham at toppidrettssenteret fortsetter å være på trønderske hender.

– Jeg kunne gått syd for Sinsenkrysset og fått ti millioner mer, men det var ikke det jeg var opptatt av. Jeg måtte finne noen som hadde samme gløden for meg for det som er inni bygget. Jeg måtte ha én person som var typen til å ta vare på menneskene som er her. Innspillene om Alf-Egil kom fra flere ulike fronter. Etter et to timer langt møte med ham forsto jeg at det var i nærheten av sentrumsblink. Det var godt for meg, sier han.

De nye eierne blir altså AHA Bolig (90 prosent) og Sparebank 1 SMN (10 prosent).

– For meg var er det viktig at det ikke kommer inn noen investorer som ser muligheter til å selge igjen om noen år. Det var ett av kravene mine – at det må være et definitivt nedfelt dokument, som forteller om samarbeidet mellom de to eierne, sier Wedø.