Oslo: Nye Høyder krever opp mot to millioner i erstatning fra Petter Northug. Skistjernen slår knallhardt tilbake. Northug avfeier erstatningsansvar og går i stedet til motsøksmål mot sin tidligere samarbeidspartner.

Onsdag skal partene møtes til rettsmegling i Trondheim. Northugs advokat Marius Egeberg bekrefter til Adresseavisen at skistjernen vil møte personlig, slik Nye Høyder har uttrykt ønske om.

Ønsker penger tilbake

Adresseavisen kan nå avsløre at flokene som skal løses under meglingen, er svært omfattende. Lykkes ikke partene med å komme til enighet, blir det hovedforhandling 25. mars, om saken ikke blir omberammet, noe Nye Høyder har ønsket.

Søksmålet fra Nye Høyder mot Northug har vært kjent i lang tid. Motkravet er nytt. Der vil skistjernen ha refundert det han mener å ha betalt for mye til sin tidligere samarbeidspartner. Påstanden fra Northugs advokat Ola Haugen er at skistjernen skal frifinnes og tikjennes sakskostnadene i søksmålet fra Nye Høyder, mens Nye Høyder i motsøksmålet dømmes til å betale 29-åringen et beløp opp mot 1,4 millioner kroner, samt saksomkostninger.

Nye Høyder bestrider motkravet og mener dokumentbeviser i saken viser at kostnadene som er fakturert Petter Northug fra Nye Høyder, er dokumenterte og rettmessige.

Kjendispreget vitneliste

En rekke kjente personer er satt opp på vitnelistene. Northug ønsker manager Are Sørum Langås, sin forretningsutvikler Terje Hallan, eks-trener Eirik Myhr Nossum, far John Northug og Geir Jostein Dyngeseth som vitner.

Nye Høyder har satt opp Petter Northug, Sørum Langås, Myhr Nossum, Coop-toppene Svein Fanebust og Kristin Paus, Northugs eks-manager Lars Gilleberg, samt Terje Hallan, Stein Markhus, Peder Nævestad og Vegard Støten på sin liste over vitner.

I sluttinnlegget fra Northugs advokat Ola Haugen, som Adresseavisen har fått tilgang til, bestrider skistjernen at han har erstatningsansvar til Nye Høyder.

– Har ikke erstatningsansvar

Bakgrunnen for konflikten er at Northug brøt ut av den treårige avtalen med Nye Høyder allerede etter ett år, etter et krav fra hovedsponsoren Coop i fjor sommer. Nye Høyder svarte med å stevne skistjernen, som nettopp kom hjem fra Falun-VM med fire gull. Lørdag går han femmila i Holmenkollen.

Northugs advokat Ola Haugen hevder det var sviktende oppfølging fra Nye Høyder som førte til at Coop til slutt krevde at samarbeidet mellom managementselskapet og Northug måtte avsluttes. Northug-advokaten trekker i sitt sluttinnlegg frem at Nye Høyder innlot seg på en diskusjon med Coop i mediene, noe som skal ha bidratt til å gjøre samarbeidsklimaet mellom Nye Høyder og Coop ulevelig.

Manglende økonomisk styring fra Nye Høyder, med det resultat at skistjernen urettmessig er belastet selskapets kostnader, blir trukket frem når Northug-advokaten begrunner hvorfor Northug hadde rimelig grunn til å bryte avtalen.

– Ikke dokumentert

«Videre unnlot Nye Høyder å sørge for at Northug kunne få refundert sine utgifter hos Norges Skiforbunds Løperfond. Nye Høyder misligholdt også sin plikt til å fakturere Northugs sponsorer», skriver Northug-advokaten.

Av sluttinnlegget går det også frem at om retten skulle mene at Nye Høyder er berettiget til erstatning i form av provisjon av sponsor- og lisensinntekter, mener Northugs advokat at dette dette under enhver omstendighet må begrenses til provisjon av slike inntekter som tilfaller Northug personlig.

Northugs advokat skriver at managementavtalen var bygget på den forutsetning at Nye Høyder skulle ha dekket sine faktiske utlegg knyttet til oppfølgingen av Northug, uten noen form for påslag.

«Fortjenestepotensialet for Nye Høyder ligger i avtalens bestemmelser om provisjon av sponsor- og lisensinntekter. Nye Høyder har ikke fullt ut dokumentert hvilke faktiske kostnader selskapet har hatt og hvordan disse relaterer seg til Northug, og det er sannsynlig at Northug i betydelig grad er belastet kostnader han ikke er forpliktet til å dekke. Dette gjelder i all hovedsak lønnsutgifter og andre administrasjonskostander. Northug har sannsynligvis allerede betalt mer enn han er forpliktet til», skriver Haugen.

Derfor går skistjernen til motsøksmål.

Krever millionbeløp

Nye Høyder krever at Northug betaler erstatning for påløpte kostnader selskapet har hatt frem til mai 2014, opp mot 379803 kroner. De krever også erstatning for administrative kostnader på opp mot 187823 kroner. I tillegg går det frem av sluttinnlegg til Nye Høyder-advokat Morten Brandhaug at selskapet krever at Northug betaler selskapet et vederlag på 1,2 millioner kroner. Til sammen kan dette ende opp på en sum på mellom halvannen og to millioner kroner.

Nye Høyder mener Northug er erstatningsplikting for avtaler som er inngått i perioden fra 1. mai 2013 og helt frem til 30. april 2016. Brandhaug forklarer at hvis eksempelvis en sponsoravtale inngås 25. april 2016, og gjelder frem til 2022, har Nye Høyder krav på 10 prosent av alle inntekter fra denne avtalen. Dermed kan Northug bli nødt til å ut med nye summer i fremtiden om Nye Høyder får medhold.

Nye Høyder krever også at Northug betaler selskapets saksomkostninger.

– Oppfylte forpliktelsene

Brandhaug er klar på at det ikke forelå grunnlag for Northug til å heve avtalen og mener Nye Høyder har oppfylt sine forpliktelser.

«Petter Northug har ikke reklamert over manglende oppfyllelse av avtalen fra Nye Høyder», viser Nye Høyder-advokaten til.

Saken kan løses under meglingen førstkommende onsdag. Skjer ikke det, kan det bli et nytt oppgjør i retten med stortstilt medieoppbud for Petter Northug senere denne måneden.

Nye Høyder-advokat Morten Brandhaug skriver i en SMS til Adresseavisen at selskapet ikke ønsker å gi noen kommentar til saken, da den står for domstolene.