Nyheten om at tidligere Rosenborg-spiller Mushaga Bakenga kan bli Molde-spiller i løpet av kort tid satte sinnene i kok hos enkelte RBK-supportere. I minuttene etter at nyheten sprakk, kom det flere sjikanerende meldinger på Twitter. Noen av meldingene karakteriserte Bakenga som «Judas», «Quisling» og «svin».

– Dette er bare veldig trist og en forkastelig oppførsel. Det viser at folk har bruk for nettvett og digital dømmekraft, sier Øystein Djupedal som i går la frem Djupedalutvalgets utredning om mobbing i skolen.

Djupedal understreker at han ikke kjenner saken godt, men ut ifra ordene som er brukt om Bakenga reagerer han kraftig.

– Supporterne som uttaler seg på en slik måte om en spiller kan bare pakke sammen. Dessverre er digital mobbing utbredd og det er vanskelig å forby det, men det betyr at alle må ta ansvar, sier Djupedal som er opptatt av at mange barn og unge er fotballsupportere.

– Unge lærer av oss voksne, og særlig derfor må ikke slik ordbruk forekomme, sier Djupedal som også ber Rosenborg ta affære.

– Rosenborg som klubb må ta ansvar og si fra til supporterne sine at dette ikke er akseptabel oppførsel, og det er jeg sikker på at de gjør også. Det er bare trist at supportene oppfører seg slik, gjentar Djupedal.

– Helt meningsløs språkbruk

Trener i Rosenborg, Kåre Ingebrigtsen, mener også at språkbruken som er brukt om Bakenga er uakseptabel.

– Det er mange følelser involvert i fotball og folk skriver ting på nettet uten å tenke seg om. Det er en helt meningsløs og uakseptabel språkbruk. Slike ord tar man ikke i bruk i fotball. Jeg tror derimot at dette vil roe seg om et par dager, sier Ingebrigtsen.

Han tror at Bakenga kunne tenkt seg å spille for RBK, men det ble ikke aktuelt på nåværende tidspunkt.

– Han må tenke på sin karriere. Jeg tror ikke at det var et enkelt valg, og jeg har respekt for at det ble slik, sier Ingebrigtsen, som åpner for at Bakenga kan komme tilbake til RBK ved en senere anledning.

– Han er trønder og RBK-er, men enkelte ganger klaffer det ikke. Det kan vi ikke gjøre noe med nå, men det kan være at han kommer tilbake ved en senere anledning, sier treneren.

Rosenborgs supporterklubb Kjernen støtter heller ikke sjikanen.

– Personhets prøver vi å holde oss for gode for, konstaterer Kjernen-talsmann Espen Viken nøkternt.

–Må kunne oppføre seg

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, mener at uttalelsene ikke ville vært akseptabel i dagligtalen.

– Det er en litt løsere språkbruk innenfor fotballen og språket blant en del av supporterne er spisset. Det er mange følelser involvert i fotball, og dette er et uttrykk for at enkelte supportere mener at det er et svik at man går til en rivaliserende klubb. Samtidig må man tenke over at språket har mye makt og at det kan oppleves som tøft for den personen som er utsatt for slike kommentarer, sier Siem.

Siem mener at det generelt er en stor utfordring i dag at personer kan være anonym på internett mens de kommer med sjikanerende ytringer.

– Det er en av de største utfordringene i den kommunikasjonsverden vi lever i. Det mangler et filter for hvordan man kan ytre seg. Når man kan være anonym blir man ikke stilt til ansvar for de uttalelsene man kommer med. Det er ikke sikkert at man ville sagt det samme hvis man hadde hatt navnet sitt bak slike kommentarer, sier Siem, som selv også har opplevd å få stygge kommentarer på nett.

Han mener at man må tenke på dem som meldingene rammer.

– Innenfor fotballen må man også kunne oppføre seg som folk. Man skal tåle mye av språkbruk, men man må kunne besinne seg og tenke på dem det går ut over, sier Siem.

Adresseavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Mushaga Bakenga uten å lykkes.

Dette bildet ble lagt ut på Twitter.
Leverer: - Vi er trygge på at våre forslag vil gi statsråden den verktøykassa han trenger for å hjelpe tusenvis av barn som opplever skole-hverdagen som et mareritt, sier Øystein Djupedal. Onsdag leverte Djupedalutvalget sin innstilling om mobbing i skolen. Foto: Kristin Svorte