Fotball er en arena for gode opplevelser, tilhørighet, spenning og fellesskap. Men det er dessverre også en arena som lokker frem sider hos mennesket man helst ikke vil se. Den haglskuren av sjikane Mushaga Bakenga ble utsatt for, har ingen fortjent. Og slett ikke bare for at han skifter til «feil» klubb.

Den en gang så populære RBK-spilleren fikk slengt uttrykk som Jævla Judas, Quisling, svin og søppel etter seg på sosiale medier.

Jeg spør meg selv, hvem er disse menneskene som ytrer seg så primitivt? Hva var det som gikk så veldig galt i oppdragelsen her, mon tro?

Noen tror visst de kan tillate seg hva som helst i skjul av å være «lojale» fotballsupportere. I dette tilfellet må de ha misforstått hva lojalitet er. For denne sjikanen slår tilbake på miljøet de kommer fra. Til syvende og sist rammer den Rosenborg og setter supporterskaren rundt klubben i et dårlig lys.

Jeg tror nok noen foreldre vil føle ubehag med å vite at barna deres ferdes i et miljø der slik fordømmelse eksisterer.

Ledere i Rosenborg tar selvfølgelig sterk avstand fra uttalelsene. Spørsmålet er om de kan gjøre noe mer, for vi vet at dette kommer til å gjenta seg. Det vet de også.

I lang tid var klubbens sportslige leder Erik Hoftun offer for en konstant hets fra en gruppe supportere som ville fjerne ham. Metodene var primitive. Per Joar Hansen ble møtt med bannere om at han var uønsket som trener på dag 1. Men det er når rivalen Molde kommer inn i bildet det virkelig tar fyr.

Dette er en naturlig del av fotballkulturen vil noen hevde. Er det så farlig å slenge litt med leppa da?

Jo, det er faktisk det. I våre dager driver man forskning på det meste, og forskningen som er utført på nedsettende omtale av andre grupper eller mennesker, forteller oss at det gjør noe med dem som hører dette. De vil uvilkårlig begynne å tenke nedsettende om de som er omtalt i negative ordelag. Kort sagt; dette er særdeles dårlig oppdragelse for barn og ungdom som utgjør en stor del av supportermiljøet rundt Rosenborg.

Barnestreker? Jeg kjøper ikke den. Vi har sett gjengen med RBK-skjerf om halsen marsjere gjennom gatene i Molde, og de er voksne mennesker som slenger om seg med hatropene sine: «Hate, hate, hate Molde, hate Molde by!».

Timingen for hetsen mot Mushaga Bakenga var ekstremt dårlig, på dagen da Djupedal-utvalget la frem sin utredning om mobbing i skolen. Øystein Djupedal peker på at unge lærer av voksne, og nettopp derfor må slik ordbruk unngås.

Mobbing er et stort problem i norsk skole. Mobbingen sprer seg og tar stadig nye former i de nye sosiale kanalene. Derfor er det så viktig å stoppe tilløpene med en gang.

Jeg har tilbrakt dagen sammen med blant andre idrettspresident Børre Rognlien og verdens mestvinnende alpinist Kjetil André Aamodt. Begge er godt voksne og vant til litt av hvert i et mangslungent liv, men den hetsen de ble utsatt for på sosiale medier som frontfigurer i kampen for Oslos OL-søknad, var mer enn de taklet.

Kjetil André Aamodt orket ikke mer sjikane og takket nei til å stille opp for OL-saken. Han var ikke alene om det blant våre idrettsstjerner. Og jeg hører at Børre Rognlien fortsatt bærer på en smerte etter all skittkastingen han ble utsatt for. Til dels også fra mediefolk.

Jeg må bare gi idrettspresidenten rett når han sier at vi er i ferd med å få et mobbesamfunn. Sosiale medier legitimerer et mobbesamfunn.

Et samfunn med krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering vil vi slett ikke vil ha, men det brer om seg. Dessverre er fotballmiljøet et av ynglestedene. Supportermiljøene har lenge vært et fristed for å hate og sjikanere på en måte som ikke aksepteres andre steder i samfunnet.

Barnefotballen er et av områdene der mobbingen brer om seg. Stadig dukker det opp eksempler på at foreldre slenger ut kommentarer som er rasistiske eller går på utseende. Ved siden av å såre motstanderlagets spillere, er de ekstremt dårlige forbilder for sine egne barn.

Når jeg leser en som ytrer: «Føl deg aldri velkommen i Trondheim igjen, svin!», så kjenner jeg på et litt slemt ønske om å se Mushaga Bakenga gi svar som fortjent; ved å score for Molde på Lerkendal.

Ved å skrive dette legger jeg inn søknad om å få plass på hatlisten. Dere finner meg på Twitter.