TV 2s sportssjef Vegard Jansen Hagen, som eier langløpsrettighetene, betegner VM-kongens valg som fantastiske nyheter.

Oppmerksomheten rundt lørdagens NM-femmil i Harstad, som for første gang på mange år går med individuell start, vil sannsynligvis bli minimal i riksmediene.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Northug heiser fanen til kamp

Hovedårsaken til det er naturligvis Petter Northug, som denne uken offentliggjorde at han dropper femmila og i stedet stiller til start i Årefjällsloppet, som er siste renn i langløpscupen Ski Classics. Der skal han kjempe mot toppnavn som Petter Eliassen, Aukland-brødrene, Lukas Bauer, Johan Olsson, Marcus Hellner og Maxim Vylegzjanin.

– Vil gi en ny dimensjon

– For TV 2-sporten er dette som et himmelsk påskeegg – uten palmeolje, sier Jansen Hagen til Adresseavisen.

TV-kanalen sender løpet fra Åre direkte, som de har gjort med samtlige Ski Classics-renn denne vinteren.

– Vi har hatt en langsiktig og tålmodig satsing på langløp, der vi har brukt betydelige ressurser og profiler som Davy Wathne, Christian Paasche, Odd-Bjørn Hjelmeset og Johan Kaggestad, så Ski Classics er viktig for oss uavhengig av Petter Northug, sier TV 2-sjefen.

Samtidig ser han svært store muligheter i langløpssatsingen om Northug velger å droppe verdenscupen neste sesong.

– Det er klart at skikongen til start gjennom en hel sesong vil gi en ny dimensjon i TV-seing, oppmerksomhet og kommersielle muligheter. Der Northug er går kassaapparatet alltid varmt, sier han.

Ingen landslagsavklaring

Fortsatt er det helt uvisst hva Northug velger neste sesong. Om han vil fortsette sitt samarbeid med hovedsponsoren Coop, ser langløp ut til å være eneste alternativ. Om han vil gå verdenscup, er han nødt til å takke ja til landslagsplass. Da må han i så fall si farvel til Coop.

– Jeg vet ikke noe om neste år. Vi har så vidt snakket med ham om det, men ikke fått noe entydig svar, sier landslagssjef Vidar Løfshus, som torsdag var på plass i Harstad.

Der gikk Petter Northug inn til gull på sprintstafetten sammen med broren Tomas.

Løfshus har lite til overs for at Northug velger Åre fremfor femmil i Harstad i helga.

– Det er ikke bra

– Det er selvsagt ikke bra at han går Årefjällsloppet, men han er blant dem som har gått flest NM-løp i år, så han skal ikke ha dårlig samvittighet. Jeg skjønner at han vil teste nivået på langløp.

Hvis Northug velger langløp, tror Jansen Hagen det vil være et skrekkscenario for skiforbundet, med tanke på dreining av oppmerksomhet neste år.

– Etter VM i Falun må det scenarioet representere skiforbundets verste mareritt og langløp-gründernes våte drøm. Det er enorm forskjell på produktet med og uten Northug.

Landslagssjef Løfshus tror ikke verdenscupen vil få et B-preg uansett hva skikongen fra Mosvik velger.

– Mest prestisje i verdenscup

– Tradisjonelt langrenn vil alltid stå sterkere enn turrenn. Det er de tradisjonsrike OL-grenene som betyr noe og de beste løperne vil på lang sikt velge den delen av idretten som har mest prestisje. Det er ikke noen diskusjon om hva det er.

At verdien av langløpsrettighetene vil stige dramatisk om Northug velger langløp neste sesong legger ikke TV 2-sjefen skjul på:

– En nyhet om at Northug prioriterer langløp neste sesong vil være som å få en telefon fra Norsk Tipping en lørdagskveld, sier Jansen Hagen.