VM-kongen er ikke i tvil når han skal rangere dem som har betydd mest for ham i perioden fra fyllekrasjen og frem til suksessen i Falun. Det er mamma og pappa.

– Det er familien som er viktigst, mamma og pappa, sier Northug når Adresseavisen møter ham i toppidrettssenteret i Granåsen.

Fire uker har gått siden han fløy hjem fra Falun som VM-konge. Etter ti måneder med knallhard trening kan Northug endelig senke skuldrene. Målet er nådd. Konkurransene han skal delta på de neste ukene blir paranteser sammenlignet med det han opplevde i Dalarna.

Les også: Northug langrennsfremtid: Svarer forbundet etter påske

Les også: Northug heiser fanen til kamp

Femmila aller størst

Hele karrieren sto på spill. Et nytt medaljeløst mesterskap ville ha stemplet Northug som ferdig, som en langrennsløper som ikke klarte å reise seg etter den skandaløse fyllekjøringen i mai. I stedet slo han tilbake med full kraft. Sprintgullet satte sterke følelser i sving, men det var seieren på den avsluttende femmila som var aller størst. Uten tvil.

– Så klart var det femmila. Jeg rangerte den høyest før sesongen, og jeg har rettet flest treningsøkter inn mot akkurat den. Det er klart at femmila har vært prioritert høyest, så det blir et ganske enkelt valg for meg å svare på.

På Adresseavisens oppfordring rangerer Northug de seks personene som har betydd mest for ham det siste året, fra skandalenatta og frem til eventyrdagene i Falun.

Foreldrene på topp

– Mamma og pappa er nok på førsteplass. De står alltid der. De vet hva dette gamet handler om, og de har vært med både på oppturer og nedturer. De vet at det ikke bare er å bestille en god sesong.

Både John og May Northug var på plass i Falun og fikk oppleve gulldagene hvor eldstesønnen var i sentrum.

– De har betydd så mye og stilt opp såpass mye i mange år nå. Uten dem hadde ikke noen av oss brødrene vært der vi er i dag.

Bak foreldrene kommer de to kompisene som har støttet Northug siden tilværelsen hans ble snudd på hodet natt til 4. mai i fjor.

Vil forlenge med treneren

– Det er er ingen tvil om at Are (Sørum Langås) og Stig Rune (Kveen) har stilt opp mye og betydd mye. Det er vanskelig å rangere dem, men de står kanskje sammen på tredjeplass.

Langås har vært skistjernens manager de to siste sesongene. Ingenting tyder på at han gir seg. Kveen kom inn som trener før årets sesong. Northug vil svært gjerne ha ham med videre.

– Ja, det er det ingen tvil om. Da Stig Rune kom inn her, visste han hva mye av basisen min var. Han har trent sammen med meg i flere sesonger som senior, så han har vært på innsiden. Da vet han også som trener på utsiden hva dette dreier seg om. Vi har en ganske lik treningsfilosofi, og da er det lett å finne felles planer, både mot å bygge form og å legge opp løp mot en ny sesong.

– Har dere allerede avtalt at han blir med neste år?

– Det er nok mer opp til ham, om han har tid. Han har familie, så vi må høre først om han har lyst og motivasjon til å reise litt og være med.

Sulten og motivert

På delt femteplass på listen over de viktigste støttepersonene kommer brødrene Tomas og Even. Altså ingen plass til verken trenere, smørere eller ledere fra landslaget og Norges Skiforbund. På papiret har Northug vært en del av landslaget siden november, men han har hele tiden hatt sitt eget støtteapparat.

– Har støtteapparatet fungert optimalt i år?– Ja, jeg har fått lagt det opp selv. Jeg har folk rundt meg som er sultne og motiverte. Det er det viktigste. De har absolutt brettet opp ermene for at min hverdag skal dreie seg om å trene og forberede seg så optimalt som mulig til Falun. Det har hatt førsteprioritet. Så har jeg forsøkt å skyve andre ting til side, og det har vi lyktes veldig med.

Les også: - Skiforbundets verste mareritt

En annerledes sesong

Hva som skjer neste sesong er foreløpig svært uvisst. Ikke er det mesterskap, og hvis Northug ikke bryter samarbeidet med Coop tyder mye på at han ikke får gå verdenscup, Tour de Ski og den nye touren i Canada. Det skyldes skiforbundets innskjerpede regelverk.

Når denne skisesongen endelig er over, skal Northug gjennomføre fotlenkesoningen etter promillekjøringen i fjor. Northug-teamet vil ikke kommentere når soningen skal settes i gang.

Deretter skal VM-helten fortsette karrieren som langrennsløper. Langløp neste sesong er ett alternativ.

– Denne sesongen handlet det om å toppe formen til et mesterskap, og det klarte jeg. Jeg hadde mine beste dager under Falun, og det var det vi hadde fokus på i år. Så får vi se neste år, når det blir en annerledes sesong uten mesterskap.