Åre: I vår ble han vraket fra landslaget og bestemte seg for å legge opp. Slik ble det ikke, og det er 29-åringen fra Byåsen svært glad for nå.

– Jeg trivdes jo på et vis på landslaget, men resultatene manglet. Selvtilliten var lav og jeg følte at jeg ikke hadde så mye der å gjøre til slutt. I idretten lever man av resultater, og på landslaget var tilværelsen mer usikker ved at en hele tiden måtte prestere for å kvalifisere seg til mesterskap. Det ble mer usikkerhet i tilværelsen.

– Ville du uansett ikke ha vært fristet til et nytt år på landslaget?– Det var egentlig slik. Jeg følte at jeg hadde prøvd det såpass mye og ikke fått det til.

Et uforløst potensial

Det er lørdag ettermiddag i Vålådalen, et par mil utenfor Åre sentrum. De siste deltagerne i Årefjällsloppet er på vei inn mot mål når Adresseavisen sitter inne i serviceområdet og prater med Petter Eliassen. Han kom i mål for to-tre timer siden. Trondheimsgutten hadde flyttet til Alta sammen med samboeren Sigrid Aas og de to barna da fjorårssesongen var over. Planen var å leve et normalt familieliv og fullføre studiene.

Da tok Thomas Alsgaard kontakt. Han hadde lenge sett et uforløst potensial i Eliassen og overtalte ham til å bli med på langløp på hans lag Team Leaseplan Go.

– Det var Thomas og noen andre som overtalte meg. De økonomiske betingelsene var gode, og jeg hadde støtte fra familien.

– Lett å være etterpåklok

Nå er resultatet klart. Petter Eliassen er verdens beste langløper. Han har vunnet König Ludwig Lauf, Vasaloppet, Birkebeinerrennet og Årefjällsloppet i én og samme sesong.

– Birken var det største opplevelsen. Å være den første som staket over fjellet, og i tillegg sette ny rekord, var veldig artig.

– Angrer du på at du ikke satset på langløp tidligere?– Ja, jeg tenker jo det. Jeg tenker at jeg skulle ha begynt med langløp før, men det er lett å være etterpåklok.

Northugs rake motsetning

På mange måter er Petter Eliassen sin navnebror Northugs rake motsetning. Han prater sjelden i titler, er slett ingen showmann utenfor løypa, og han har ingen spurt som han kan stole på de siste meterne av løpet. Seige Eliassen er nødt til å knuse konkurrentene i langspurt lenge før mål.

Etter å ha tatt beslutningen om å fortsette i fjor vår, la han om treningsopplegget. Flere lange turer både på sommeren og vinteren. Færre intervalløkter og mindre skøyting. Timeantallet er omtrent som i fjor.

I sitt første år utenfor landslaget har han testet bedre enn noen gang på maksimalt oksygenopptak.

– Det er vanskelig å forklare årsaken til det. Jeg vet ikke. Jeg har i hvert fall hatt et fint år, både sportslig og utenfor.

– Har du noen gang hatt det bedre som langrennsløper?– Jeg hadde fine år på Team Trøndelag. Der følte jeg at vi var en kompisgjeng på tur. Men dette er helt klart et av de beste årene.

Usikker tid på landslag

Eliassen trekker ikke frem de fire årene han var på landslaget.

– Det var mer usikkerhet i tilværelsen da, følte jeg.

Noe landslagsretur er uaktuelt, men langløpskongen fra Byåsen har bestemt seg for å ta minst en sesong til som langløper. For første gang i karrieren har han tjent så godt at han kan legge opp penger.

– Håper du Petter Northug velger langløp neste år?– Han er en harding. Jeg vet ikke. Hvis han satser på langløp, så blir han nok en tøff konkurrent. Han må få bestemme det selv, smiler verdens beste langløper på ski.

Feiring: Litt motvillig sprettet Petter Eliassen champagneflaska etter triumfen i Åre lørdag. Til høyre John Kristian Dahl, som ble nummer tre. Foto: BIRGER LØFALDLI
En glad gutt: Petter Eliassen har grunn til å juble etter en fantastisk sesong. Lørdag var han suveren i Årefjällsloppet. Foto: BIRGER LØFALDLI