Utland kan få sin aller første landskamp mot Nederland neste uke, men ferden mot å få spille med flagget på brystet kunne ha endt ved årsskiftet.

For 22-åringen slet med motivasjonen etter å ha fullført sin andre sesong i Ørn-drakta. En fysisk krevende jobb i Posten gjorde det vanskelig å motivere seg for å satse hundre prosent på fotballen, med treninger rett etter arbeidstid. Dermed var fjorårets Ørn-toppscorer i tenkeboksen, og brukte julen hjemme i Rana til å spørre seg om hun ville fortsette satsingen.

– Fra og med tredje seriekamp i fjor, følte jeg meg skikkelig lei. Det var som om alt bare var tungt og slitsomt. Jeg slet med energien og slet med å motivere meg for å gå på trening hver dag rett etter jobb, sier Utland.

I tenkeboksen

Dermed gikk det mot en svært tung sesong for det som ble Trondheims-Ørns toppscorer med seks seriemål i fjor. Hun var nærmest helt bestemt på å slutte som fotballspiller, men andre halvdel av sesongen ble et vendepunkt for spydspissen.

– Jeg fant igjen motivasjonen og det var artig å spille fotball igjen. Da ble lettere å komme på trening, og vi hadde det artig på banen. Etter cupfinalen begynte jeg å tenke på framtiden, og kom frem til at jeg hadde lyst til å fortsette med å spille fotball, sier ranværingen.

Hun mener endringer i jobbhverdagen er avgjørende for at hun går inn i sin tredje sesong i den gule og blå drakten.

– Det er ikke det at jeg heller vil satse på jobb enn fotball, men jeg må ha en inntekt som alle. Jeg har gjort om litt på jobbsituasjonen, slik at jeg har fått en kortere postrute. Dermed kommer jeg hjem litt tidligere på dagene, og får tid til nødvendig hvile før trening.

Sterk høst

Utland spilte seg inn i landslagsdiskusjonen etter en god høstsesong, som endte med 1-3-tap i finalen mot Lillestrøm. I vinter har hun tatt nye steg, og i treningskampen mot Klepp på La Manga, scoret hun like gjerne alle tre målene i 3-1-seieren. Dermed så landslagssjef Even Pellerud ingen annen muligheter enn å ta med henne med i troppen som skal møte Nederland 8. april. Og det kun en drøy måned før han tar ut bruttotroppen foran VM i Canada, som starter i begynnelsen av juni.

– Hun er en spiller som har tatt små steg de siste årene. Vi fikk øynene opp for henne etter en veldig god høst i fjor. Hun er veldig direkte og rett på sak, en meget spennende spiller, sier landslagssjef Pellerud til Adresseavisen.

– Jeg var på La Manga og fulgte Ørn tett der, og har sett at hun har ferdigheter som gjør at jeg ønsker å se nærmere på henne. Skulle vi ha sett på henne før VM, måtte det vært nå, sier Pellerud, som har følgende råd til kvinnen med 35 u-landskamper for Norge, men altså ingen a-kamper til nå i karrieren:

Kriger for en VM-plass

– Mitt håp er at hun skal tørre å vise seg frem. Det er veldig viktig at hun gleder seg til samlingen og prøver å gjøre ting som vanlig. Det er stort sett det jeg har sagt når jeg har snakket med henne, sier landslagssjefen.

Hovedpersonen selv brukte litt tid på å tro på det da Ørn-trener Trond Schjølberg gratulerte med landslagsplassen, men er klar på å bevise hvorfor hun er med til Norges siste landskamp før bruttotroppen til VM blir annonsert i mai.

– Jeg har blitt tatt ut av en grunn, og må jobbe knallhardt for å vise meg frem. Jeg tenker at jeg må bare være meg selv, og spille på styrkene mine i duellspill og foran mål. Jeg gleder meg veldig til å få sjansen, sier Utland.

Som dermed altså kan bli tatt ut til å representere Norge på den største scenen, ett år etter hun sterkt vurderte å trappe ned.

– Jeg har ikke tenkt så mye på at jeg kanskje har en mulighet for å være med i VM. Det hadde vært helt sykt om jeg ble med, sier Ørn-spilleren.

Jakter mål

Som søndag gikk målløs av banen da Ørn spilte 2-2 mot Sandviken i Bergen. Landslagssjef Pellerud tror trønderne blir å finne rundt midten av sesongen, men dersom Utland viser VM-form, kan trønderne havne høyere på tabellen.

– Trondheims-Ørn tilhører midtsjiktet i Toppserien, men har en klar fordel i å ha målscorere. Utland ser ut som en goalgetter. Dersom hun tar nye steg i år, kan det virkelig bli gøy å følge, sier Pellerud.

Utland selv har en konkret målsetting om antall scoringer denne sesongen, men akter å holde det for seg selv.

– Men det jeg kan si er at jeg har planer om å score mer enn i fjor (seks seriemål, seks cupmål), sier Ørn-spissen, som står med 26 mål på 52 Trondheims-Ørn-kamper totalt.