I påskefjellet i Åre lader han opp til sin fjerde sesong som Rosenborg-sjef. Fortsatt har ikke klubben tatt en eneste tittel.

– Alt har tatt lengre tid enn jeg trodde. Det er blitt mer avvikling enn utvikling, sier han.

Adresseavisen møter RBK-lederen i det svenske skiparadiset, hvor han ferierer på hytta sammen med familien. I dag tipper vi at Rosenborg tar sølv i årets eliteserie. Molde er blitt flaggskipet i norsk fotball i løpet av Kotengs periode som Rosenborg-sjef. Nå er erkerivalen favoritt til nok et gull.

Koteng tror på seriegull i sitt fjerde forsøk, men tar forbehold. Han innser at RBK-stallen kan bli tynn om det oppstår skader.

– Det er ingen selvfølge at vi skal vinne. Hvis vi klarer å holde troppen skadefri, så har vi en veldig god sjanse. Kåre har lært spillerne et system de forstår. Det tror jeg skal gi gull, under forutsetning av at vi ikke får så mange skader.

Les også: Celtic-spiller klar for Rosenborg

Les også: Stortalentet Henderson: - Skal gjøre alt jeg kan for Rosenborg

- Breivik hadde helt rett

Treningsmengde og treningsintensitet har vært viktige tema den siste tiden. Nylig gikk Koteng ut og sa at Rosenborg har bestemt seg for å begynne med toppidrett.

– Hva har dere drevet med de tre siste årene?

– Jeg er i tvil om vi har drevet med toppidrett. Vi har i hvert fall trent betydelig mer denne vinteren enn i fjor.

I 2011, året før Koteng kom inn i klubben, uttalte styremedlem Marit Breivik at Rosenborg-spillerne ikke trente nok.

– Hun hadde helt rett, sier Koteng.

Han og Breivik satt ett år sammen i styret, før hun gikk ut.

– Det var i løpet av det året vi fikk folk til å innrømme at vi kanskje ikke drev med toppidrett, at det kanskje var mye mer å gå på. Det året var viktig. Marit er utrolig flink. Det er synd at hun ikke ville fortsette.

Les også: Gikk opp et lys for RBK

Ikke nok involvert

– Var det noe spesielt du ikke forutså da du gikk inn som styreleder?

– Kanskje at fotball i langt større grad enn jeg trodde handler om følelser enn om strukturer. Jeg mener at det ikke trenger å være slik. Jeg tror fotball har en del å lære av næringslivet både det å skape struktur og forutsigbarhet.

Forutsigbarhet er slett ikke noe som har kjennetegnet Rosenborg på ledersiden de siste tre årene. Trenere og ledere har forsvunnet på rekke og rad.

Det første grepet styret foretok i Kotengs tid var å hente inn Bård Wiggen som assistent til Jan Jönsson. Kort tid etterpå fikk Jönsson sparken, og inn kom Per Joar Hansen. Deretter måtte daglig leder Hroar Stjernen gå. Så ble både Perry og Wiggen fjernet fra sine stillinger.

I fjor høst falt valget på Kåre Ingebrigtsen, som nå skal lede Rosenborgs jakt på seriegull.

– Jeg var en svekling til å begynne med, og vi i styret var ikke tilstrekkelig involvert i alle disse prosessene. Vi hadde ikke så god kontroll, innrømmer Koteng når han snakker om prosessen rundt ansettelsene av både Bård Wiggen og Per Joar Hansen.

– Det handler litt om naiviteten jeg hadde med meg inn i jobben. I disse prosessene hadde ikke styret begge hendene på rattet.

– Er styret i dag mer til stede?

– I hvert fall på de prosessene hvor vi skal være det. Når vi ansetter trenere nå, har vi begge hendene på rattet. Det gjelder også ved ansettelse av sportssjef.

Klamrer seg ikke fast

Koteng poengterer at han ikke var imot noen av ansettelsene, men at han og styret burde ha vært mer involvert.

– Hva har du først og fremst lært av disse sakene?

– Det må være at vi må være oppe i prosessene og være grundige. Samtidig så er det jo heller ikke slik at vi er helt sikre på at Kåre blir en suksess. Får vi tre tap, så begynner jo maset igjen. Vår oppgave da er å se gjennom følelsene fra folket.

– Har du vurdert om du er riktig mann til å lede Rosenborg?

– Jeg gjør meg jo refleksjoner på om jeg gjør en god nok jobb. Men jeg måler det ikke opp mot noen.

– Tar du gjenvalg uansett i februar hvis du er ønsket av valgkomiteen?

–Det har jeg ikke tenkt så veldig mye på. Jeg synes for så vidt at jobben er artig, men vi er jo nødt til å få resultater. Jeg skal ikke stå i veien for noen. Det er fort gjort å bli blendet av seg selv. Slike refleksjoner gjør jeg meg. Jeg skal ikke klamre meg fast, det skal jeg love deg.

– Hvor lang tid kan det ta før dere må ha gull?

– Dette blir jo brukt mot meg, men jeg tror det er helt realistisk at vi kan vinne i år hvis vi er skadefri. Vi må få orden i økonomien og sørge for at vi har nødvendige midler til å gjennomføre transaksjoner. Det må vi ha klart til neste år. Får vi ikke til det, så er vi ikke med.

– Ingen utvikling i Norge

I arbeidet med å gjenvinne hegemoniet i Norge spiller selvsagt økonomi en helt sentral rolle. Fortsatt er ikke klubben der de ønsker å være, men Koteng mener at Rosenborg, sammen med Molde, likevel er i en helt egen posisjon i Norge.

– Hva er årsak til at det har tatt så lang tid å få orden på økonomien?

– Vi har jo inngått kontrakter. Vi kunne ha tatt det ned fort, fått konflikter og så bygget opp igjen. Fortsatt tror jeg ikke det hadde vært rett, men det hadde vært en mulighet.

Selv om veien til mesterliga ser ekstremt lang ut i dag, tror Koteng det er mulig å nå tilbake dit, selv uten hjelp fra rike onkler.

– Først og fremst handler det om at gode ledere gir gode resultater. Det er det vi må satse på. Nils Arne Eggens forutsetninger var ikke bedre da han startet. Vi har en mye mer solid økonomi nå enn i 1996. Det verste er at norsk fotball ikke har utviklet seg i løpet av de siste ti årene.

– Ikke på noen nivå?

– Nei. Det handler om å heve treningskultur og toppidrettsforståelse. Det er der vi må ta igjen europeisk fotball. Det handler ikke om økonomi. Å trene er gratis.

Kritisk til Gamst-hjelp

I fjor gikk Koteng i form av sitt eiendomsselskap direkte inn og bidro med midler, slik at overgangen til Morten Gamst Pedersen kunne bli realisert. Det vil neppe skje ofte igjen. RBK-sjefen, som er god for en milliardformue, mener det er problematisk.

– Prinsipielt er det ikke helt greit å gjøre det på den måten. Selv om jeg ikke legger meg borti valg av spillere, det tar trener og sportssjef seg av, synes jeg ikke Rosenborg skal ha en formann som blir valgt fordi han bidrar økonomisk. Derfor var det en grundig styrebehandling uten meg til stede før dette ble gjennomført. Men det er ingen ønsket situasjon.

– Betyr det at det aldri kommer til å skje igjen?

– Det skal jeg ikke si. Jeg kommer sikkert til å bidra, men jeg kommer ikke til å bli en fast sponsor i Rosenborg. Det blir feil.

– Har du vært fristet til å gå inn i klubben med store midler?

– Nei. Jeg tror at RBK har en egenverdi. Det er ingen lag i Norge som er i nærheten sponsormessig. Molde er så heldig at de har to personer som bidrar så mye, så langsiktig og så seriøst at det gjør Molde bedre. Men den kampen må vi greie å ta.

Kampene gir ham mest

Mens det periodevis har stormet rundt klubben de siste sesongene, av helt andre årsaker enn prestasjonene på banen, har Kåre Ingebrigtsen og hans menn fått ladet opp til sesongen uten støy og kaos de siste månedene.

Styrelederen nyter godværsdagene på langrennsski i Åre før mandagens serieåpning på Lerkendal. Stemningen og sitringen på tribunen er det han gleder seg aller mest til.

– Det artigste med jobben er å være til stede på kampene, men det var enda artigere da jeg ikke hadde ansvar.

– Er spillerstallen god nok til å nå ut i Europa og ta opp kampen med Molde?

– Her uttaler jeg meg om noe jeg ikke har så mye peiling på, og det må du skrive. Jeg tror førsteelleveren er god nok. Vi er sårbare hvis vi får skader, for stallen er litt tynn. Samtidig er det ikke bare avhengig av oss. Vi kan ikke bare måle suksess i gull.