Poengfangsten gikk trått for Per Joar Hansen sommeren 2005. Etter 1-5 for Fredrikstad måtte han ha en seier mot Lillestrøm hjemme på Lerkendal. RBK ledet 1-0 til pause selv om de bommet på en straffe, men angsten meldte seg i den andre omgangen. 1-2 og en plass på nedre halvdel av tabellen var et resultat RBK ikke kunne leve med.

Rosenborg sto med seks seiere og åtte tap i serien. 21 poeng var 13 færre enn ledende Start. De var slått ut av cupen – 1-2 for Hønefoss hjemme på Lerkendal. Nå handlet det om å redde stumpene ved å klatre til en plass som kunne gi Europaliga-kvalifisering. Og ikke minst å kvalifisere seg for mesterligaen. Bortekampen mot Steua Bucuresti ventet om tre dager.

Det finnes flere versjoner om hva som egentlig skjedde i forkant av Lillestrøm-kampen: «Beslutningen om å tre til side var min egen.», ble Per Joar Hansen sitert på. Andre kilder i RBK hevdet at han fikk kniven på strupen. Vinn eller forsvinn.

Mye var i hvert fall regissert på forhånd. Etter ti minutter i garderoben ble det rigget til pressekonferanse der Hansen meddelte at han ga seg. Han fremsto like tydelig og sterk om alltid.

Perry håpet hans avgang ville føre til at spillerne kunne slippe ned skuldrene og prestere igjen.

Spilleren virket overrasket: –Det kom som et lite sjokk. Han ofret seg for klubben. Det står det respekt av. Jeg hadde trodd at Perry skulle være med ut sesongen, sa Roar Strand.

Resultatene samsvarte ikke med RBKs ambisjoner. Perry hadde vunnet bare to av de siste åtte. Hjemmetapene for Fredrikstad, Viking, Vålerenga, Hønefoss og Lillestrøm sved skikkelig.

RBK-ledelsen var tydeligvis godt forberedt på trenerbyttet, for samme kveld lekket det ut at Per-Mathias Høgmo skulle overta. Klubben hadde tre kandidater, men Tom Nordli og Hans Backe var under kontrakt. Høgmo kunne overta på dagen, og RBK trengte en trener som kunne lede laget i e-cupkvalifiseringen.

Såpass turbulent var forholdene i klubben at også sportsdirektør Rune Bratseth gikk til styret for å høre om han fortsatt hadde tillit. Den bekreftelsen fikk han umiddelbart av styreleder Ove Snuruås.

De fleste husker sikkert at Per-Mathias Høgmo ble rene frelseren den høsten. Med en god porsjon flaks loset han laget forbi Steua Bucuresti. De innledet mesterligaen med å slå Olympiakos 3-1 i Athen. Men det ble tyngre etter hvert. Det lyktes ikke Høgmo å avansere mer enn én plass på tabellen, til syvende. For første gang siden 1987 var RBK uten medalje.

Lillestrøm, med gode importer som Michael Mifsud og Robert Koren, klarte den siste plassen i Europa, delvis takket være seieren over RBK.

RBKs lag mot Lillestrøm: Espen Johnsen – Vidar Riseth, Bjørn Tore Kvarme (Christer Basma 7. min.), Alejandro Lago, Mikael Dorsin – Roar Strand, Ørjan Berg, Sebastien Eguren (Fredrik Winsnes 66. min.) – Alexander Ødegaard, (Daniel Braaten 81. min.), Frode Johnsen, Thorstein Helstad.

Per Joar Hansen måtte vinne mot Lillestrøm i 2005. Etter 1-2 valgte han å trekke seg i samråd med styreleder Ove Snurruås. Foto: Rune Petter Ness