1997 var første året RBK møtte Haugesund. Vard var opp i 1976 og Haugar i 1981 og Djerv 1919 i 1988, men nå hadde to av byens erkerivaler slått seg sammen og tatt steget opp.

Haugesund fikk den utakknemlige oppgaven å besøke Lerkendal på 16. mai. De slapp unna med 0-5. Hjemmekampen på Haugesund stadion kom like utakknemlig – i slutten av august. Det var på den tiden av året Rosenborg pleide å være på sitt aller beste. 1997-årgangen var muligens tidenes beste RBK-lag. De var på vei inn i Mesterligaen igjen og brukte denne kampen som oppvarming foran returmøtet mot MTK Budapest.

Drillos fortvilelse

Denne gangen vant RBK bare 6-2. Mini (2), Harald Brattbakk, Sigurd Rushfeldt, Runar Berg og Robert Boateng scoret målene.

Nils Arne Eggen falt for Boatengs fart og dribleraid i en privatkamp den sommeren. Han forsøkte å få Boateng til å fungere i kollektivet, men måtte gi opp. Året etter ble Boateng lånt ut, men kom tilbake i 2000 og fikk fem korte innhopp. Han fikk spille bare 12 RBK-kamper, de aller fleste som innbytter.

Som tv-seer husker jeg ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsens fortvilelse over Robert Boatengs siste innhopp for RBK mot Lillestrøm (6-1 på Åråsen). Ghaneseren var over alt, og helst der han ikke skulle være på banen. Han forstyrret samhandlingen i et velsmurt lag. Vi kunne ikke unngå å se hvordan Roar Strand forsøkte å peke hvor Boateng skulle løpe. Det var både litt trist og fornøyelig på samme tid.

Boateng var en fargeklatt i RBK-miljøet og etterlot flere gode historier. Språkbarrieren skapte av og til litt forvirring, som da Nils Arne Eggen ba spillerne møte opp i treningsdress, og Boateng kom løpende i dress. Boateng var en feilinvestering til fem millioner kroner, et beløp som skapte begrepet «1 Boa».

Onkel til stjerner

Robert Boateng var for øvrig onkel til Jerome og Kevin-Prince Boateng i Schalke 04 og Bayern Munchen.

Adresseavisen fokuserte på Runar Berg etter Haugesund-kampen. Han var i ferd med å spille seg varm på midtbanen. Berg serverte Harald Brattbakk den følsomme langpasningen som ga RBK 1-0-seier i Budapest, og mot Haugesund tredde han ballen i mål med venstrefoten.

11 kamper før tapet kom

Bent Skammelsrud oppsummerte samarbeidet på midtbanen slik: «Roar (Strand red. anm.) går på løp, jeg spiller i mellomrommet, mens Runar slår de lange stikkerne.»

Den midtbanen skremte vannet av alle andre norske lag, og noen utenlandske den høsten. En av Haugesunds midtbanespillere het Jostein Grindhaug, nå Haugesunds trener. Lagets fargeklatt var Bala Garba som reduserte til 1-5.

Det skulle gå 11 kamper før RBK tapte for Haugesund i 2011. Siden den tid har det vært jevnt. 4 seire til RBK, 3 til FKH og 2 uavgjorte.

RBKs lag: Jørn Jamtfall – Vegard Heggem, Christian Steen, Erik Hoftun, Andre Bergdølmo – Roar Strand (Fredrik Winsnes 87), Bent Skammelsrud, Runar Berg - Harald Brattbakk, Sigurd Rushfeldt (Robert Boateng 61), Mini.