1991-sesongen fikk en blytung start for Rosenborg. Aller verst var sankthans-feiringen i Kristiansand der hjemmelaget ydmyket seriemesteren på det verste.

«De slapp billig unna med 0-5», skrev vår utsendte reporter John A. Larsen om Rosenborg.

Nils Arne Eggen som hadde strevd fælt med å få laget sitt til å samhandle den våren, var ikke nådig: «Dette kaller jeg luksusholdninger. Du vinner ikke en fotballkamp hvis du ikke løper, og her ble vi rett og slett overkjørt. Vi hadde knapt en sjanse og Start var overtallig over hele banen. Prat ikke om gull, her må vi konsentrere oss om å overleve.»

Rundspilt og utledd

For egen del la journalisten til: «Stakkars RBK-spillere som måtte bli med på folkefesten! De ble rundspilt, overkjørt og utledd – gullhåpet ble forvandlet til et rent mareritt.»

Mareritt var det også for Ola By Rise i RBK-målet. Han innledet med å redde straffe og holdt buret rent i 40 minutter før den overmodne byllen sprakk.

«Dette er det verste jeg har vært med på. Jeg trodde faktisk jeg gjorde sesongens viktigste redning da jeg reddet straffesparket. Da sa jeg til meg selv; «der berget du seriegullet.» Så feil kunne jeg altså ta. Nå får vi konsentrere oss om å berge plassen. Det kan bli vanskelig nok, men jeg nekter likevel å tro at vi rykker ned.»

Makrellfotball

Denne kampen var et slags takk for sist, for året før hadde RBK ledet 3-0 etter 13 minutter på Kristiansand Stadion. Start var kjent for å spille lekker fotball midtsommers. Formkurven spratt gjerne i været på den tiden makrellen seg inn mot sørlandskysten, derfor oppsto begrepet «makrellfotball» om Starts gladfotball.

Resultatet hang selvfølgelig sammen med at Start hadde et utmerket lag på denne tiden: Hør bare: Erik Mykland, Pål Lydersen, Totto Dahlum, Morten Pettersen, Frank Strandli og Claus Eftevaag for å nevne de som nådde lengst. Totto Dahlum, Morten Pettersen (2) og Frank Våge Skaardal (2) scoret målene.

Etter denne seieren spratt Start opp på andreplass på tabellen med 15 poeng, seks bak Viking på 21. RBK sto med ti poeng på ni kamper og lå fjerde sist. Bunnsjiktet kan forresten være interessant lesning sett i forhold til de siste sesongers tabeller: RBK 10 p., Strømsgodset 9 p., Fyllingen 9., Molde 7 p.

Nedrykk ble tema

Etter seks serierunder lå RBK helt sist. Årets første seier kom i syvende serierunde. Man trodde det snudde med 4-0 over Lyn og 2-1 over Fyllingen, men så kom møtet med Start og nedrykk ble tema igjen.

Til slutt karret RBK seg helt opp på andreplass, men det var en sesong med mange vonde opplevelser. 0-5 for Sampdoria i Serievinnercupen var ille, men 2-3 for Strømsgodset i cupfinalen var om mulig enda verre.

Tok grusom hevn

Året etter tok for øvrig RBK en grusom hevn på Start ved å vinne 1-0 i Kristiansand og 6-0 på Lerkendal.

RBKs lag: Ola By Rise - Rune Tangen, Trond Sollied (Øivind Husby 46. min), Knut Torbjørn Eggen - Karl-Petter Løken, Kåre Ingebrigtsen, Sverre Brandhaug, Bent Skammelsrud (Mark Robson 76. min), Trond Henriksen - Gøran Sørloth, Roar Strand.