Spørsmålet er om ikke fotballhysteriet denne høsten overgår alt annet i RBKs omfattende historiebok.

Høydepunktet var selvfølgelig cupfinalen, men opptakten var eventyrlig nok. Semifinalen borte mot Sandefjord hadde i utgangspunktet en klar favoritt – og det var ikke Rosenborg. Dagbladet hadde tippet 4–0 til Sandefjord. De var ute etter å spille sin tredje cupfinale på fire år.

Humøret til kapteinen

«Det er nesten ikke til å tro! Trøndelag har fått sin første finalist i cupmesterskapet.» Det skrev Adresseavisens utsendte Arne Aanstad. Han sparte ikke på superlativene, og mest skryt fikk kapteinen: «Rosenborgs innsats står og faller med humør og spill hos lagkapteinen, Kåre Rønnes. Da han et stykke ut i kampen begynte å få strømpene ned på hælene, anta man hvor landet lå. Etter å ha spilt dårlig i flere kamper, blomstret han ut for fullt i dag og ble banens dominerende spiller.»

Sandefjords keeper reddet to gode forsøk fra Paul Fornes før pause og det sto 0–0 halvveis, og da går vi inn i Aanstads referat: «Men så begynte moroa. Under 10-minuttershvilen i garderoben ble Rosenborg-guttene enige om at nå måtte de slutte med tullet og heller spille fotball. Altså korte presise pasninger, og så fikk det gå som det ville.»

Frekkhet uten like

Etter pause kom vingen Sven Erik Jacobsen i gang med sine dribleraid og han skaffet RBK straffe etter åtte minutter. Kåre Rønnes scoret. Nå blomstret RBK med «friskt småspill, villighet og en frekkhet uten like.

Kåre Rønnes scoret 2–0 med en «mesterlig» heading under tverrliggeren. 3–0 på et «brennhardt» skudd fra Paul Fornes og 4–0 ved Eldar Hansen.

Det hører med til historien at Sandefjord manglet midtstopperkjempen Thorbjørn Svenssen, men Adressas utsendte tror ikke han ville endret utfallet, for «En mann kan ikke stoppe en flodbølge…»

Leide inn Lillelien

Man skjønner litt av interessen i byen når 3600 møtte opp på Lerkendal i regn blåst for å høre radiooverføring fra kampen. Adresseavisen hadde leid inn Bjørge Lillelien.

«Og hvilken overføring fikk man ikke! Bjørge Lillelien rev tilhørerne med seg – levende og tydelig inspirert av Rosenborg-guttenes store spill etter pause, refererte han kampen til alles tilfredshet.»

Det er morsomt å lese hvordan tilskuerne på Lerkendal applauderte Rosenborg-spillerne når de gjorde noe ekstra med ballen i nede i Sandefjord.

Beste kampen noensinne

Og da Rønnes scoret 2-0-målet « … viftet glade trøndere med paraplyer og hatter og skrek om kapp.»

Oppmann Richard Dareell beskrev kampen som den beste Rosenborg noensinne har spilt.

RBKs semifinalehelter: Sverre Fornes, Olav Wang, Nils Arne Eggen, Kjell Hvidsand, Egil Nygaard, Paul Fornes, Birger Thingstad, Harald Gulbrandsen, Sven Erik Jacobsen, Kåre Rønnes, Eldar Hansen.

Kjetil Kroksæter 95198756

kjetil.krokseter@adresseavisen.no