Kostnadene ved å holde på med ungdomsidrett må ned, og idretten må ta sin del av ansvaret.

Det mener Nord-Trøndelag Idrettskrets som foreslår at det innføres en felles forsikringsordning for ungdom i alderen 13-19 år.

– Vi opplever at økonomi er en av årsakene til ungdomsfrafallet i idretten og at man ikke er aktiv i flere idretter. Idretten må selv ta tak i de kostnadene vi står for, sier Susanne Bratli, styreleder i Nord-Trøndelag Idrettskrets.

Unødvendige lisenser

– Vi mener at det er unødvendig å betale lisenser i alle idretter, der hovedbegrunnelsen for lisensen er at utøveren skal være forsikret, sier hun.

Flere foreldre har kommet til henne og fortalt om hvor dyrt det er å ha en eller flere aktive barn i idretten.

– Særlig gjelder dette på plasser der det ikke er fleridrettslag. Hvis man vil holde på med flere idretter, som for eksempel håndball, fotball og ski, kan det hende at man må betale medlemskontingent i tre idrettslag og betale tre ulike lisenser. I tillegg trenger man tre forskjellige klubbdrakter og utstyr til de ulike idrettene. Kostnadene stiger. Hvis vi ikke tar tak, vil vi oppleve at klasseskillet øker, og vi vil se forskjeller på hvor mye barn kan delta i idrett. Sånn vil vi ikke ha det, sier Susanne Bratli.

Skal utredes nærmere

Forslaget har fått støtte i Idrettsstyret og skal behandles på Idrettstinget i Trondheim om to uker.

– Idrettsstyret støtter i prinsippet forslaget og vil ta initativ til en videre utredning. Vi er godt fornøyd med det og synes det er viktig å se hvilke behov de ulike idrettene har.

Hun forventer at arbeidet går raskt.

– For oss er dette en veldig viktig sak. Det må skje en endring så fort som mulig, og vi vil følge nøye med på hvordan det går, sier Susanne Bratli.

Det koster å trene allsidig

Det kostet Ingvild Larsen Mikalsen (15) 30 kroner i lisens for å løpe 3-vannsløpet på Byåsen onsdag. I tillegg betaler hun forsikringslisenser for å gå på ski og spille fotball i Byåsen Idrettslag.

Det vil si, det er foreldrene som må ut med disse summene. I tillegg har hun to storebrødre som er og har vært aktive i idrett.

– Dersom man har én lisens å betale for barnet, er det enklere å delta i ulike idretter, sier pappa, Rune Mikalsen (49).

Koster mer med alderen

– Idrett koster ganske mye etterhvert. En ting er utstyret, men også lisenser og aktivitetsavgifter øker med årene. Jeg har ikke regnet på det, men jeg forstår at det for noen kan virke ekskluderende.

Familien Mikalsen er en aktiv familie. Og pappa Rune er opptatt av allsidighet og variasjon.

– Med én lisens er det enklere å delta i flere idretter. Og det å få prøve ulike aktiviteter er positivt. En ting er å finne ut hva man liker. Men allsidighet gir også god variasjon i trening, noe som er viktig spesielt når de er så unge.

Med pappa på laget

Ingvild nikker og forteller at faren tilrettelegger godt for at hun skal få trent godt. Under 3-vannsløpet syklet han for å sekundere datteren. Om vinteren går det mye tid med til skismøring. Akkurat på dette løpet er Ingvild passe fornøyd med resultatet.

– Vi hadde testløp på skolen før i dag, så jeg kjenner jeg var tung i lårene. Men dette er gøy, og jeg vil gjerne konkurrere mer.

Og siden hun ikke står i et særforbund for friidrett, betyr det at hun må betale engangslisenser for hvert løp hun stiller i.

– Jeg skal bli best, sier Ingvild ubeskjedent.

– I Norge. Og i verden.

Vil kutte kostnader: Susanne Bratli, styreleder i Nord-Trøndelag Idrettskrets, vil at idretten bidrar til å holde kostnadene i ungdomsidretten i nede. Terje Roel, styreleder i Sør-Trøndelag Idrettskrets, støtter forslaget om å innføre en felles forsikring for ungdomsidretten. Foto: VEGARD EGGEN